Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς αναζήτηση στηριγμάτων

ΤΟΚΙΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, με στόχο την εξασφάλιση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Η Ιαπωνία είναι από τους κύριους δωρητές της αφγανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο στήριξης της κατοχικής πολιτικής. Η Ιαπωνία προειδοποίησε την Καμπούλ ότι πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, χαρακτηρίζοντας το Αφγανιστάν ως κλειδί στην παγκόσμια ασφάλεια.

Χθες ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιαπωνίας υπέγραψαν σειρά συμφωνιών σχετικά με την «ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, στο Αφγανιστάν ενισχύεται η προπαγάνδα σχετικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας, που αφορούν κυρίως κοιτάσματα λιθίου, με τον Αφγανό υπουργό ορυκτού πλούτου να δηλώνει ότι η αξία τους ξεπερνά κατά πολύ το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε την Τετάρτη να εγκριθεί από το Κογκρέσο μέχρι τις 4 Ιούλη κονδύλι υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν της τάξης των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιθέσεις, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Γκάζνι, χωρίς απώλειες, ενώ τρεις Αφγανοί ιδιωτικοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση στην περιοχή Μουκάρ.

Στο Πακιστάν, ο κυβερνητικός στρατός αναζητά τους περισσότερους από 40 στρατιώτες του που αγνοούνται και φέρονται να είναι όμηροι των Ταλιμπάν, σύμφωνα και με ανακοίνωση των «ανταρτών» την Τετάρτη.

  • Διαβεβαιώσεις ότι η πυρηνική συμφωνία Κίνας - Πακιστάν δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικά θέματα έδωσε χθες το Πεκίνο, που επιβεβαίωσε την αποστολή δύο νέων αντιδραστήρων στο Πακιστάν, μετά από αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ