Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιπλέον κυρώσεις υιοθέτησαν η ΕΕ και η Ουάσιγκτον

Εντονότατη η δυσφορία της Μόσχας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυρώσεις υπερβαίνουν το περιεχόμενο της απόφασης 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περασμένη βδομάδα, και πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων βδομάδων.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε μέτρα αποκλεισμού των επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων διύλισης. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις επικεντρώνονται στο εμπόριο, στις τράπεζες και τις ασφάλειες, στον ιρανικό μεταφορικό τομέα, περιλαμβανομένης της ναυσιπλοΐας και της αερομεταφοράς φορτίων, και σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα προβλέπεται απαγόρευση των «νέων επενδύσεων, της τεχνικής βοήθειας, της μεταβίβασης τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς». Και ειδικότερα, όσον αφορά στο φυσικό αέριο, οι απαγορεύσεις πλήττουν τις «διαδικασίες διύλισης, υγροποίησης και τεχνολογίας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής καταλήγει εκφράζοντας «θλίψη» που το «Ιράν δεν επωφελήθηκε από τις ευκαιρίες που δόθηκαν για να αρθούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η εκπρόσωπος της ΕΕ στην Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, έχει καλέσει, γραπτώς, την Τεχεράνη να προσέλθει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εισπράττοντας αρνητική απάντηση από την ιρανική ηγεσία, που υπογράμμισε ότι «θα προσέλθει όχι υπό απειλές, αλλά με δικούς της όρους».

Ανάλογου περιεχομένου επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εξέτασε, χθες, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καταλήγοντας σε μια νέα «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και φορέων, με τα οποία δε θα πρέπει να συναλλάσσονται αμερικανικές εταιρείες. Στην πλειοψηφία τους, οι εταιρείες αυτές υπάγονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Εντονότατα αντέδρασε στις εξελίξεις αυτές η Μόσχα, εκφράζοντας τη βαθιά της απογοήτευση για το ότι «δεν έγιναν σεβαστά τα μέτρα και ό,τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η ρωσική ηγεσία δεν γνωστοποίησε αν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιου είδους αντίμετρα. Είναι όμως σαφές ότι τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ασκούν ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική πίεση στο Ιράν και με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα και τις επενδύσεις της Ρωσίας και της Κίνας στο Ιράν, παρά τη σχετική συμφωνία που προηγήθηκε της Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας και με γνώμονα την οποία αποσπάστηκε η θετική ψήφος των δύο μονίμων μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ