Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αλλαγή περιτυλίγματος» του αποκλεισμού της Γάζας

Ενεργότερο ρόλο διεκδικεί η ΕΕ

Παρά τους ελιγμούς, η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αδιασάλευτη
Παρά τους ελιγμούς, η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αδιασάλευτη
TΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τροποποίηση του χαρακτήρα του αποκλεισμού στη Γάζα αποφάσισε, τελικά, μετά από διήμερη συζήτηση, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό της ισραηλινής πλευράς, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχεται μετά την επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας, πριν από δύο βδομάδες.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει ότι αποφασίστηκε να επιτραπεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας περισσότερων αγαθών διά μέσου των επίγειων μεθοριακών περασμάτων, ενώ διατηρείται ο ναυτικός αποκλεισμός. Σύμφωνα με διαρροές, στα αγαθά που πλέον επιτρέπονται να εισέλθουν στη Γάζα είναι όλα τα είδη τροφίμων, παιχνίδια, γραφική ύλη, μαγειρικά σκεύη, πετσέτες και στρώματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Γάζα και υλικά πολιτικής χρήσης (στα οποία εντάσσονται και τα οικοδομικά υλικά) μόνο υπό διεθνή επιτήρηση». Τέλος, η ισραηλινή ηγεσία δεν κάνει καθόλου λόγο για τις εξαγωγές προϊόντων από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ η σχετική απαγόρευση.

Για «κοροϊδία» έκανε λόγο η «Χαμάς» και ανάλογη ήταν η αντίδραση και της Παλαιστινιακής Αρχής, που ζήτησαν την άμεση ολική άρση του εμπάργκο. Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Αγκυρα, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι θα επιμείνουν στην πλήρη άρση του εμπάργκο, ενώ εντείνονταν οι φήμες περί παγίωσης του «παγώματος» όλων των συμφωνιών με το Ισραήλ, με εξαίρεση μόνο το στρατιωτικό τομέα ο οποίος θα εξεταστεί ξεχωριστά εντός των ημερών.

Πιέζει η ΕΕ

Αντίθετα, για «θετικό πρώτο βήμα» μίλησε ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) Τόνι Μπλερ, ο οποίος, από την αρχή της βδομάδας, «προοιωνιζόταν μια θετική ισραηλινή κίνηση». Χαμηλότερων τόνων ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που υποστήριξε ότι «είναι μια καλή διακήρυξη αρχών, αλλά χρειάζονται οι λεπτομέρειες». Η Αστον, επιμένοντας στην υποκριτική ευρωπαϊκή τακτική, απέφυγε επισταμένα την οποιαδήποτε νύξη περί κατοχής και περί διαιώνισής της, επανέλαβε ότι «η ΕΕ έχει ζητήσει να εισέρχονται στη Λωρίδα προϊόντα που χρησιμεύουν στην κατασκευή σπιτιών και υποδομών, να ανοίξουν όλα τα περάσματα γρήγορα και αποτελεσματικά». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι Βρυξέλλες έχουν «προσφερθεί να βοηθήσουν» υπονοώντας την πρόταση να εμπλακούν ευρωπαϊκές δυνάμεις στον έλεγχο του περάσματος της Ράφα και το ναυτικό αποκλεισμό.

Προειδοποίηση Ασαντ

Η ισραηλινή επιδρομή στη νηοπομπή βοήθειας αύξησε τις πιθανότητες για ξέσπασμα γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο BBC, o Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ τόνισε ότι η Δαμασκός «προσπαθεί για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη», συμπληρώνοντας, όμως, ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι «πυρομανής». Ο Ασαντ κατέστησε σαφές ότι «καλωσορίζει τις περισσότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά δεν πρόκειται να «εγκαταλείψει το Ιράν που είναι καλός σύμμαχός της Δαμασκού», ενώ υπεραμύνθηκε της τουρκικής στάσης και τακτικής, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα έχει μόνο προσπαθήσει για την ειρήνη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ