Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Στο παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ

Εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ.

Η είσοδος του παράνομου Τυπογραφείου
Η είσοδος του παράνομου Τυπογραφείου
Εκδήλωση στο παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ (Σκρα 31 στην Καλλιθέα) διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Νότιων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Τιμάμε τα ηρωικά κατορθώματα των κομμουνιστών και απαιτούμε την αποκατάσταση - ανάδειξη του μνημείου», είναι το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, στην οποία θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η δημιουργία του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού για τη διαφώτιση του λαού και τις ανάγκες της προπαγάνδας του αγώνα που φούντωνε αποφασίστηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ και την ΚΕ του ΕΑΜ, στα τέλη του 1941. Το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ, που στήθηκε και λειτούργησε στο φτωχόσπιτο της οδού Σκρα, αποτέλεσε το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη. Εκεί εκτυπώθηκαν, από τη θρυλική εκτυπωτική μηχανή «Βικτώρια», εφημερίδες όπως η «Ελεύθερη Ελλάδα», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, ο «Απελευθερωτής», όργανο του ΕΛΑΣ, φύλλα του «Ριζοσπάστη» και διάφορα άλλα έντυπα του αγώνα. Το παράνομο αυτό τυπογραφείο λειτούργησαν και περιφρούρησαν με αφάνταστο ηρωισμό και αυτοθυσία, κομμουνιστές χωμένοι μέσα στην κατακόμβη μέρες και νύχτες, από τις αρχές του 1942 μέχρι και την απελευθέρωση, οπότε και «σφραγίστηκε».

Το 1984, με απόφαση πάλι της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του και άρχισε η προσπάθεια για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να αλλοιώσουν την ιστορία του και να αφήσουν το ιστορικό κτίριο - μνημείο ετοιμόρροπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ