Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι

Τη επόμενη Κυριακή, 7 Φλεβάρη, πραγματοποιείται στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη

Η αφίσα της συναυλίας
Η αφίσα της συναυλίας
Συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι, σ' αυτό το κομμάτι της δημιουργίας που είναι αναπόσπαστα δεμένο με το κίνημα που το γέννησε, διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ , την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη).

Η φτώχεια, η καταπίεση, η ανισότητα, η μετανάστευση, οι εργατικοί αγώνες αποτέλεσαν πρώτη ύλη για το γνήσιο λαϊκό τραγούδι, που συμπύκνωσε πόθους, πάθη, αγωνίες και αγώνες της εργατικής τάξης και στον ένα ή άλλο βαθμό το αίτημα για μια δίκαιη κοινωνία. Στους στίχους και στις νότες του συχνά αποτυπώθηκε μια σκληρή πραγματικότητα, απόρροια της σκληρής εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων, ενώ κοινωνικά ευαίσθητοι δημιουργοί αφιέρωσαν δεκάδες τραγούδια στην εργατική τάξη και τους αγώνες της.

Ανάμεσά τους ο «Εργάτης» του Παναγιώτη Τούντα, ένας πραγματικός εργατικός ύμνος («Είμαι εργάτης τιμημένος, όπως όλη η εργατιά...»), και ο ομότιτλος «Εργάτης» του Απόστολου Καλδάρα, το τραγούδι «Της κοινωνίας η διαφορά» και οι «Φάμπρικες» του Βασίλη Τσιτσάνη, ο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη και άλλες δημιουργίες του συνθέτη, η «Εργατιά» του Χρήστου Κολοκοτρώνη και πολλά ακόμη τραγούδια που φέρουν την υπογραφή των Κώστα Σκαρβέλη, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Κώστα Βίρβου, Στέλιου Καζαντζίδη, Θόδωρου Δερβενιώτη, Φώντα Λάδη, Μάνου Λοΐζου κ.ά.

Παράλληλα, σε πάρα πολλά τραγούδια, εκφράστηκε η αγωνιστική πορεία της εργατικής τάξης, η πάλη της, οικονομική, κοινωνική, πολιτική. Δεκάδες υπήρξαν τα τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στην ταξική πάλη, συνδέθηκαν με κορυφαίες στιγμές του ταξικού κινήματος, συμπορεύτηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων της χώρας μας, ενώ αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που σ' αυτούς τους αγώνες συμμετείχαν ενεργά και όχι μόνο με τα τραγούδια τους.

Σε αυτό το τραγούδι - σάρκα από τη σάρκα του λαού μας - είναι αφιερωμένη η εκδήλωση στην οποία προσκαλούν οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης που στην υπερενενηντάχρονη ζωή και δράση του βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική προοπτική.

«Η πρωτοβουλία αυτή», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι διοργανωτές, «γίνεται με αφορμή τη λήξη της οικονομικής εξόρμησης, όπου οι εργάτες και οι νέοι για άλλη μια φορά στηρίζουν οικονομικά το ΚΚΕ, γυρίζουν την πλάτη στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες, στηρίζουν για άλλη μια φορά το Κόμμα τους. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός της υπερκάλυψης των πλάνων των Κλαδικών Οργανώσεων. Καλούμε τους συντρόφους μας εργάτες, τους Κνίτες, τους φίλους μας, μαζί με τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να τραγουδήσουμε μαζί τους καημούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να "γεμίσουμε τις μπαταρίες μας" για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση στις 10 του Φλεβάρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ