Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10589

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Πηγή δύναμης για την αντεπίθεση

Σε ανύποπτη εποχή ο Β. Ι. Λένιν μέσα από το έργο του «Κράτος και Επανάσταση» τόνιζε πως «στην ανώτερη φάση της κομμουνιστικής κοινωνίας, όταν θα έχει εξαφανιστεί η υποδουλωτική υποταγή των ατόμων στον καταμερισμό της εργασίας και μαζί της και η αντίθεση ανάμεσα στην πνευματική και τη σωματική εργασία, όταν η εργασία θα έχει γίνει όχι μόνο μέσο για να ζεις, αλλά και η πρώτιστη ανάγκη της ζωής, όταν με την ολόπλευρη ανάπτυξη των ατόμων θα έχουν αναπτυχθεί και οι παραγωγικές δυνάμεις και θα αναβλύζουν πιο άφθονα όλες οι πηγές του κοινωνικού πλούτου, τότε μόνο (...) η κοινωνία θα μπορέσει να γράψει στη σημαία της: "Ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του"».

Το αίτημα για μια τέτοια κοινωνία, άρα και για το δρόμο που οδηγεί εκεί, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, ειδικά σήμερα όπου οι άνθρωποι από παραγωγοί όλου του πλούτου καλούνται να υποταχθούν στη μίζερη προοπτική να δουλώνουν διαρκώς την εργασία τους για να αυξάνουν τα καπιταλιστικά κέρδη.

(Στις φωτογραφίες αφίσες της επανάστασης που δείχνανε την «τύχη» των καλλιτεχνικών ταλέντων στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό και εργάτες που μετείχαν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση).


ΣΕΛ.  11  -  14


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ «ΚΙΝΗΤΡΑ»
Πλήρη ασυδοσία απαιτεί το κεφάλαιο στον πολιτισμό

Με αφορμή την κρίση, το κεφάλαιο θεωρεί «μη προσαρμοσμένη» με τις ανάγκες του την πολιτική «πολιτιστικών» φοροαπαλλαγών του αστικού κράτους.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΑΤΡΟ «ΣΤΟΑ»
«Τελεία gr»

Οι συγγραφείς της παράστασης είχαν καθαρό στόχο: Να γράψουν γι' αυτά που τους πνίγουν, να καταγγείλουν τη σαπίλα και τη διαφθορά, να σατιρίσουν την άφιξή μας στον πάτο του βαρελιού, να διαμαρτυρηθούν...


ΣΕΛ.  5
«Αρχόντισσά μου μάγισσα... »

Ο Βασίλης Λέκκας μιλά για τον Βασίλη Τσιτσάνη και το λαϊκό τραγούδι, με αφορμή τη σχετική μουσική παράσταση.


ΣΕΛ.  6
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Πρωταγωνιστής, ο Ερωτας

«Ερως: Από τη "Θεογονία" του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα», είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


ΣΕΛ.  4
ΣΤΙΒΟΣ
Τα... καμένα είδωλα

Πίσω από τα είδωλα του σημερινού αθλητισμού, τα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν τη διαδρομή. Είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, όπως του φυλακισμένου πλέον Τιμ Μοντγκόμερι...


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ