Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός θα μετρήσει φοβερές απώλειες αν δεν αντεπιτεθεί

Στους εργαζόμενους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στα γραφεία της διοίκησης, όπου περιόδευσε, μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Από τη χτεσινή επίσκεψη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Τα σενάρια γύρω από τα όσα συζητιούνται στη λεγόμενη «επιτροπή διαλόγου» για το Ασφαλιστικό είναι εφιαλτικά, προειδοποίησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας με εργαζόμενους στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπου περιόδευσε, με αφορμή και τις προωθούμενες από την κυβέρνηση ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Σημείωσε, παράλληλα, πως δεν πρόκειται για θέμα που «γεννήθηκε» από την καπιταλιστική κρίση, αλλά ότι αυτή αξιοποιείται ως ευκαιρία για να προχωρήσουν μέτρα που είναι προαποφασισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μεταφέροντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις αντεργατικές προτάσεις που ακούγονται στην «επιτροπή διαλόγου», κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σήμερα μαζικά και αποφασισμένα, καθώς, όπως είπε, όταν πάνε στη Βουλή σαν σχέδιο νόμου, θα είναι αργά. «Τότε θα έχουν αποφασιστεί πράγματα, τα οποία θα έχουν ισχύ όχι για την περίοδο της κρίσης, αλλά για πάρα πολλά χρόνια μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα πως το ΚΚΕ διεκδικεί - ανάμεσα σε άλλα - διορισμούς στο ΙΚΑ, αυξήσεις μισθών, μόνιμη δουλειά, οι γιατροί να είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας με καλό μισθό, χωρίς υπερωρίες, να έχουν και ελεύθερο χρόνο να παρακολουθούν, να εκσυγχρονίζονται, να επιμορφώνονται γιατί η επιστήμη εξελίσσεται. Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον διοικητή του ΙΚΑ, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Εκτός από το Ασφαλιστικό, στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε ακόμα τις 100 μέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και την κυβερνητική φιλολογία γύρω από τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ.

Για τις 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Να κάνουμε μια διόρθωση σε αυτό που είπαμε, ότι έρχεται θύελλα, εδώ έρχεται τυφώνας, ούτε καν θύελλα.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν, θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων.

Αλλά μπορούμε να προλάβουμε, διότι αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή υπάρχει συναίνεση. Κοιτάξτε αυτό το πάρτι που έγινε προχτές στο Ζάππειο, αυτό το τραπέζι δεν ήταν τυχαίο, ψήνεται το κλίμα της συναίνεσης. Εκεί ήταν κόμματα, επιχειρηματίες, αυτά δε γινόντουσαν πριν από 10-15 χρόνια, γιατί κρίση δεν είναι ότι έχουμε μια επίθεση κατά της Ελλάδας και μαζεύεται ο πολιτικός κόσμος να την αντιμετωπίσει.

Το κλίμα της συναίνεσης ψήνεται, γίνονται και οι καυγάδες για το θεαθήναι. Αν αυτή η συναίνεση αγκαλιάσει το λαό, τότε θα μετράμε φοβερές απώλειες που θα είναι μπροστά μας για 10-20 χρόνια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο λαός θα δεχθεί, θα αντεπιτεθεί».

Για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό

«Με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης, δεν κινδυνολογούμε, τα σενάρια για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις είναι τρομακτικά, εφιαλτικά. Εχουμε τις εισηγήσεις που γίνονται στην επιτροπή διαλόγου, τι εισηγείται δηλαδή ο κάθε "σοφός" και η κάθε "σοφή". Φυσικά, η επιτροπή αυτή κινείται πάνω σε ένα πλαίσιο, πάνω σε μια κατεύθυνση, μέσα σε αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ρηξικέλευθη πρόταση που να είναι υπέρ των εργαζομένων. Συζητάνε όλοι με κύριο σκοπό να δούνε ποια από τα άγρια μέτρα θα παρθούν και κυρίως πώς θα καμουφλαριστούν, αυτή η συζήτηση γίνεται.

Καταρχήν δε συζητιέται το χρέος του κράτους στο ΙΚΑ. Χρωστάει το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες στο ΙΚΑ από το 1950, αυτά έχουν παραγραφεί, ενώ πρόκειται για δισεκατομμύρια. Δε συζητείται ότι χρωστάει 9 δισεκατομμύρια το κράτος στο ΙΚΑ, δε συζητείται τι χρωστάει στον κλάδο της σύνταξης και στον κλάδο της Υγείας. Δε γίνεται καμία συζήτηση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που δεν καταβάλλεται.

Δε γίνεται καμιά συζήτηση για τα χρέη των εργοδοτών απέναντι στο ΙΚΑ, ούτε για τις ελλείψεις των οργανισμών, ούτε για τις ουρές, ούτε για το γεγονός ότι το ΙΚΑ στέλνει ασφαλισμένους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετά ή πρέπει να τα μετακυλίσει στους εργαζόμενους ή να χρωστάει.

Αυτό που συζητείται είναι ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι ζημιογόνο, λες και το Ασφαλιστικό είναι μια επιχείρηση που παράγει γούνες, κοσμήματα και δεν πουλήθηκε το προϊόν στην αγορά και έχουμε ζημιά, δεν βγάλαμε κέρδος. Συζητάνε το εξής: Πώς θα καλυφθούν τα κενά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από φορολογία κατά κλάδο των εργαζομένων και γενικότερα όλων των εργαζομένων.

Ενα άλλο σενάριο που έχει η κυβέρνηση, το είχε και στο πρόγραμμα της, είναι να υπάρχουν ταμεία του ΙΚΑ που να αναλαμβάνουν τη βασική σύνταξη και με τη βοήθεια του κράτους, η οποία θα είναι η προνοιακή σύνταξη 400-500 ευρώ και από εκεί και πέρα ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει παραπάνω και αν συμφωνήσει και ο εργοδότης για να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Ενα άλλο που συζητάνε είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Δουλεύεις 30 χρόνια, θα μπαίνει ο πρώτος και τελευταίος μισθός μαζί σε έναν κουβά και θα βγαίνει ο μέσος όρος.

Εμείς αυτό που λέμε είναι αντίσταση, συνειδητοποίηση ότι η κρίση είναι υπαρκτή, αλλά είναι και το πρόσχημα για να περάσουν μέτρα προαποφασισμένα εδώ και χρόνια. Οσες θυσίες και να κάνουν οι εργαζόμενοι και αν υπάρχει ανάκαμψη από την κρίση, σε πέντε-δέκα χρόνια θα έχουμε χειρότερη κρίση. Οι θυσίες των εργαζομένων δεν πρόκειται να μπαλώσουν τις τρύπες του συστήματος γιατί την κρίση δεν την προκαλούν οι εργαζόμενοι. Είναι ένας πόλεμος, που σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να χυθεί αίμα των εργαζομένων».

Για τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ

«Αποφάσισαν και είπαν ότι θα χρηματοδοτούνται οι εργοδότες. Αντί να παίρνει το επίδομα ο άνεργος θα το δίνουν στον εργοδότη, για να κάνει προσλήψεις. Σε αυτή τη περίπτωση πώς βρέθηκαν χρήματα για τους εργοδότες;

Λένε ότι χρωστάει και το ΙΚΑ. Μα όταν το κράτος χρωστάει 9 δισ. στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ δε θα χρωστάει στον ΟΑΕΔ;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η πάλη για το Ασφαλιστικό(2013-03-02 00:00:00.0)
Χαράτσια στους εργαζόμενους απαλλαγές στους εργοδότες(2012-04-01 00:00:00.0)
Πώς «βουλιάζουν» τα Ταμεία(2010-08-10 00:00:00.0)
Την απόσυρση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου ζήτησε στη Βουλή το ΚΚΕ(2006-11-29 00:00:00.0)
Πολιτικές οι ευθύνες για την κατάσταση των Ταμείων(2004-11-19 00:00:00.0)
Πολιτική απόφαση η υποβάθμιση του ΙΚΑ(2000-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ