Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καμία ανοχή στους ελιγμούς

Με τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφήνουν αμφιβολίες για την αντιλαϊκή στόχευση της στρατηγικής της. Παρ' όλα αυτά, ο αστικός Τύπος με κάθε ευκαιρία ανακαλύπτει και υπερπροβάλλει δήθεν αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διαφορετικές «γραμμές» υπουργών, «διαφωνίες» στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι οι όποιες αντιδράσεις εκφράζονται έχουν να κάνουν με διαδικαστικά και επιμέρους θέματα και όχι με την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων, με την οποία άπαντες στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συναινούν, τα ΜΜΕ επικεντρώνουν και διογκώνουν τεχνητά αυτές τις «διαφωνίες».

Στόχος τους είναι η διαμόρφωση κλίματος, ότι, δήθεν, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φιλολαϊκές φωνές που «κρατούν τα μπόσικα» ώστε να μην προχωρήσει η αντιλαϊκή επιδρομή. Επιδίωξη της άρχουσας τάξης - την οποία εκφράζουν τα εκδοτικά της επιτελεία - είναι να αποπροσανατολιστεί ο λαός, να επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δήθεν ισχυρές φωνές που ελέγχουν την κυβέρνηση και βουλευτές που θα βάζουν φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν να καθησυχάσουν το λαό, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή του. Προκειμένου να διαμορφώσουν στάση αναμονής απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης. Θέλουν το λαό ακίνητο, να περιμένει στον καναπέ του τις εξελίξεις, αντί να οργανώσει την πάλη του για να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή θύελλα και να διεκδικήσει με βάση τις ανάγκες του.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί η δήθεν αυτοκριτική του πρωθυπουργού για διαδικαστικές πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής και η προσπάθεια να αποδοθεί η εσωκομματική κριτική στο «νέο στιλ διακυβέρνησης», στο οποίο, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, πρέπει να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός! Ολος αυτός ο ντορός των αστικών ΜΜΕ δεν είναι παρά ένα σύννεφο καπνού που σηκώνεται για να καλύψει την πραγματικότητα: Οτι, δηλαδή, η στρατηγική της κυβέρνησης υλοποιείται αυτούσια, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται κατά γράμμα, ανεξάρτητα από τυχόν ελιγμούς που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις ή και τις τυχόν καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματός της. Αλλωστε, η πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα σταθερότητας, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό δεν αφήνουν στο απυρόβλητο κανένα δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καμία πτυχή της ζωής τους.

Αυτό είναι και το στοιχείο που πρέπει να έχουν ως κριτήριο οι εργαζόμενοι για να επιλέξουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της: Το γεγονός ότι η υλοποίηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ έρχεται να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις, να βάλει ακόμα περισσότερα βαρίδια στη ζωή της εργατιάς και του λαού γενικότερα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της εικονικής πραγματικότητας που στήνουν τα αστικά ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν το λαό στην παγίδα της συναίνεσης απέναντι στο «αναγκαίο» των αντιδραστικών μέτρων. Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν παρά να μετρήσουν τις δραματικές επιπτώσεις στη δική τους ζωή από τα μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας που προωθούνται και αντί να παραχωρήσουν στην κυβέρνηση την αναμονή και τη συναίνεση που επιδιώκει, να της απαντήσουν διατρανώνοντας τη δύναμη της ταξικής τους οργάνωσης και πάλης.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ