Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Πολιτική απόφαση η υποβάθμιση του ΙΚΑ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την κατάσταση στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ίδρυμα της χώρας

Η σημερινή κακή κατάσταση του ΙΚΑ είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών δεκαετιών ολόκληρων, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και συγκεκριμένα του ΙΚΑ.

Ο κομμουνιστής βουλευτής είπε ότι η ζοφερή εικόνα που μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας φαίνεται αφενός από τις χαμηλές συντάξεις (το 70% των ασφαλισμένων έχουν σύνταξη κάτω από 140.000 δρχ) και αφετέρου από την υποβαθμισμένη περίθαλψη που προσφέρει.

Ολα αυτά, είπε ο Π. Κοσιώνης, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στις περίφημες «αναδιαρθρώσεις» που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή είπε ότι από την ίδρυσή του το ΙΚΑ και για δύο δεκαετίες συσσώρευσε εκατοντάδες δισ. δρχ. αποθεματικά, τα οποία όμως στη δεκαετία του 1950 δόθηκαν ως δάνεια στους βιομηχάνους και δεν επιστράφηκαν ποτέ. Επίσης οι βιομήχανοι παρακρατούν εισφορές ακόμα και εργαζομένων, ενώ το ΙΚΑ χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις για να ασκηθούν κοινωνική πολιτική χωρίς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο το Δημόσιο χρωστάει στο ΙΚΑ 1,2 τρισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, σχεδιάζει μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη και οι εργαζόμενοι ζουν με συντάξεις πείνας. Ο Π. Κοσιώνης ζήτησε να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης είπε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μην χορηγηθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η συζήτηση για την «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού συστήματος. Ο υφυπουργός είπε ότι το ΙΚΑ είχε σημαντικό όφελος από την επένδυση σε μετοχές που έκανε στο Χρηματιστήριο και ισχυρίστηκε ότι από το Γενάρη του 2001 η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ θα είναι 152.000 δρχ.

Οι βουλευτές της ΝΔ στις ομιλίες τους εστίασαν την κριτική τους στα φαινόμενα «κακοδιαχείρισης» στο ΙΚΑ, τα οποία περιόρισαν μόνο κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ