Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό

Με συνέντευξη Τύπου ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, στην Αθήνα. Στόχος των επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ήταν η ενημέρωση και ο συντονισμός μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις προτάσεις που κατέθεσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με τη διακυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ούτε ως βάση διαπραγμάτευσης», ενώ «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαμορφώθηκαν με έντονη συμμετοχή της Αγκυρας».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ο Α. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το «Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Πρόσθεσε ότι η «ενδεδειγμένη επιλογή για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε το νησί μας είναι η λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Εθνη και όχι όπως επιχειρείται να ερμηνευθεί από την τουρκική πλευρά, η οποία και προσπαθεί να επιβάλει τη λύση της συνομοσπονδίας ή της διχοτόμησης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται το Κυπριακό, επισήμανε: «Η τουρκική πλευρά σε όλη αυτή τη διαδικασία, από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, κατέθεσε (και καταθέτει) θέσεις οι οποίες είναι έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό αλλά είναι και έξω από τη συμφωνηθείσα βάση μεταξύ των δύο ηγετών πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, από την Τουρκία - και όχι μόνο - που έθεταν ως ορόσημο επίλυσης του Κυπριακού τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος, με την απειλή ότι ενδεχόμενη νίκη του σημερινού «πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Ερογλου, που εμφανίζεται υπέρ της λύσης της «συμφωνημένης διχοτόμησης», έναντι του Μ. Ταλάτ, θα οδηγήσει σε ναυάγιο των συνομιλιών, ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι η λύση «δεν έχει να κάνει με το χρόνο». «Με λύπη μου παρατηρώ», πρόσθεσε, «ότι μέχρι στιγμής οι θέσεις αυτές (σ.σ. της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας) δε δημιουργούν προϋποθέσεις για κατάληξη σε συμφωνία σύντομα».

«Οχι» σε ενδιάμεση συμφωνία

Ξεκαθάρισε δε ότι μία ενδιάμεση λύση τον Απρίλη - ή και μετά - δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή και αυτό έχει γίνει σαφές εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο προς τον ΟΗΕ, «όσο και προς όλες τις κατευθύνσεις και έγινε αποδεκτό. Δε θα δεχτούμε να υπάρξει μία ενδιάμεση συμφωνία, να δοθεί ένα ψεύτικο μήνυμα ότι έχουμε καταλήξει σε κάποια ζητήματα. Είναι καταγεγραμμένο πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού αποκλίσεις και αυτό είναι αρκετό».

Τέλος, ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι η διαιώνιση της μη επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί μία σοβαρά αρνητική εξέλιξη, που ενδεχομένως να διολισθήσει σταδιακά σε διχοτόμηση, η οποία, όπως τόνισε, θα σημαίνει ότι «θα έχουμε ξεπουλήσει ένα μέρος της Κύπρου στην Τουρκία και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί εμείς θέλουμε να επανενώσουμε το νησί μας». Υπογράμμισε ότι το «κατεχόμενο σήμερα τμήμα στο ενδεχόμενο της διχοτόμησης θα αφομοιωθεί από την Τουρκία», με αποτέλεσμα όχι το τέλος των προβλημάτων, αλλά την «απαρχή νέων δεινών και περιπετειών για το σύνολο του κυπριακού λαού», καθώς θα γεννήσει μία νέα εκρηκτική κατάσταση.

Το Σάββατο φτάνει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Χωρίς αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος

Στην Κύπρο, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εντατικών συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι συνεχίστηκε η ελεύθερη συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών «σε μία προσπάθεια να υπάρξει αλληλοκατανόηση και αυτό θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξαν συγκλίσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έχει ακόμα πολλή υπομονή, τόσο «με τον Μ. Ταλάτ και την Τουρκία, και με το δικό μας κόσμο, για να είμαι ψύχραιμος και να συνεχίσω την προσπάθεια». Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν συναντήσεις των συμβούλων των δύο ηγετών και θα επαναληφθούν οι εντατικές συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ, στις 25, 26 και 27 του Γενάρη.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, δυναμίτισε το κλίμα για ακόμα μία φορά, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία «τα δύο κράτη θα συνεχίσουν την ύπαρξή τους», τασσόμενος παράλληλα υπέρ ενός «βελούδινου διαζυγίου», όπως είπε, και στην περίπτωση της Κύπρου, στα πρότυπα της Τσεχίας και της Σλοβακίας, επιμένοντας για ένα «συμφωνημένο διαχωρισμό», ενώ χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ζήτημα που «δεν απασχολεί τον κόσμο πια»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ