Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση στο λαό με όχημα το «σχεδιο προσαρμογής»

Στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν κλίμα οικονομικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν τα χειρότερα που έρχονται

Το σκηνικό της «οικονομικής καταστροφής» θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να απορριφθεί οποιαδήποτε δίκαιη διεκδίκησή τους. Για το κεφάλαιο, χρήματα και προνόμια υπάρχουν και περισσεύουν...
Το σκηνικό της «οικονομικής καταστροφής» θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να απορριφθεί οποιαδήποτε δίκαιη διεκδίκησή τους. Για το κεφάλαιο, χρήματα και προνόμια υπάρχουν και περισσεύουν...
Με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να δίνει χτες την τελική εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την επίσπευση της κατάρτισης του «σταθεροποιητικού δημοσιονομικού προγράμματος» που απαιτεί η ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε τις βάσεις για την έναρξη ενός νέου γύρου άγριας επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στους γενικότερους όρους με τους οποίους ζει και βγάζει το μεροκάματο η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Στη σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αποφασίστηκαν οι κινήσεις του επόμενου διαστήματος, ώστε να καταρτιστεί το «σχέδιο προσαρμογής» που θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Ταυτόχρονα, αναζητήθηκε η φόρμουλα για να «σερβιριστούν» στα λαϊκά στρώματα τα αντιδραστικά μέτρα του σχεδίου, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκε και χτες το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών γύρω από το «δημοσιονομικό χάος» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, που μίλησε για «δύσκολη κατάσταση» και «προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση» για να «αποκτήσει ξανά η χώρα την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων», ήρθε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης για να ισχυριστεί ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια «ιδιότυπη ημιπτώχευση».

Μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» και αναφερόμενος στις απαιτήσεις της ΕΕ, αφού αρχικά σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος «χρεοκοπίας», στη συνέχεια υποστήριξε ότι «τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει αυτό που θα κάνει αύριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας». Είναι, λοιπόν, συνέχισε ο ίδιος, «μια κρίσιμη φάση. Δεν είναι τώρα το κρισιμότερο σημείο, θέλω να σας προειδοποιήσω ότι τα δυσκολότερα για την Ελλάδα είναι μπροστά...». Είμαστε, κατέληξε, «σε ένα πολύ δύσκολο, ολισθηρό σημείο, όπου πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας».

Συναίνεση με κάθε μέσο

Μπροστά σ' αυτή την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση, εκτός από την προσπάθεια που καταβάλλει να εξασφαλίσει τη «λαϊκή συναίνεση», με την πολύτιμη βοήθεια και των «πράσινων» συνδικαλιστικών ηγεσιών, στέλνει με κάθε ευκαιρία μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να προτάξει την πυγμή της ενάντια στο εργατικό και ιδιαίτερα στο ταξικό κίνημα. Θα «συγκρουστούμε με παλιές αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος»,δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας τις αντεργατικές και αντιλαϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις.

Την ίδια ώρα, απαντώντας αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο ΣΕΒ μίλησε για «αντιστοιχία των θέσεών του» με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εμείς ξεκινάμε σε όλα τα θέματα μια πολύ μεγάλη διαβούλευση. Δίνουμε σημαντική βαρύτητα στο να έχουμε την κοινωνία μαζί μας»...Οταν οι βιομήχανοι και οι αξιώσεις τους γίνονται «η κοινωνία μαζί μας» για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και πυλώνας για τη «διαβούλευση» που προετοιμάζει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι πρέπει να κουμπώνονται και να παίρνουν τα μέτρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ