Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κρατικό Ναυπηγείο σε Ενιαίο Φορέα που θα περιλαμβάνει και τη Ζώνη

Σε συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην προστασία και ανάπτυξη, τόσο αυτού του Ναυπηγείου, όσο και συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας και στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο. Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και στη συνέχεια μίλησε σε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων. Περιόδευσε ακόμα στο τμήμα τροχαίου υλικού του Ναυπηγείου, όπου οι 160 εργαζόμενοι σε αυτό παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Χρειάζεται ενιαία στρατηγική

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Πρέπει να διαμορφώσετε μία στρατηγική, όχι απλώς μία θέση για σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Μία στρατηγική, γιατί είσαστε στην κόψη του ξυραφιού, όπως στην κόψη του ξυραφιού είναι όλα τα ναυπηγεία στην Ελλάδα και μαζί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Δεν πρόκειται για ένα συγκυριακό πρόβλημα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βεβαίως η κρίση οξύνει όλα τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εδώ που έφτασε το πράγμα ήταν αντικειμενικά προγραμματισμένο να φτάσει. Ηταν σχεδόν αναπόφευκτο να φτάσει και η κρίση βεβαίως τα πράγματα τα κάνει ακόμα πιο άγρια. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα προσωρινό πρόβλημα που το δημιούργησε η κρίση, άρα εδώ δεν μπορεί να υπάρξει μία προσωρινή λύση.


Αυτό που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ζητήσετε από την κυβέρνηση είναι να αναλάβει η ίδια όλη την υπόθεση και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το σύνολο των ναυπηγείων στην Ελλάδα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τα άλλα ναυπηγεία. Να επεξεργαστεί πολιτική για την Ελλάδα, για τα ναυπηγεία, μαζί κατά τη γνώμη μας και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που πρέπει να μπει, γιατί αν έχεις ξεχωριστά κομμάτια δεν μπορείς να διαμορφώσεις κατάσταση. Αυτό που λέγαμε ενιαίος φορέας στα ναυπηγεία, που ανήκει στο Δημόσιο, και αυτό το λέμε εμείς, που εμείς δεν είμαστε υπέρ αυτού του κράτους που υπάρχει σήμερα. Αυτό το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Τι μας ενδιαφέρει; Μας ενδιαφέρει να μην βρεθείτε στο δρόμο και μας ενδιαφέρει επίσης να μείνουν ανοικτά όλα τα ναυπηγεία. Διότι για εμάς είναι ένας κλάδος με άμεση σημασία και με προοπτική στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που ακούμε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτή ότι όλες οι επενδύσεις θα γίνονται στον τουρισμό, στην πράσινη ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες. Εμείς θέλουμε και ναυπηγεία και κατασκευή και επισκευή, θέλουμε και κλωστοϋφαντουργία, θέλουμε και ιματισμό, θέλουμε και παπουτσάδικα. Θέλουμε όλοι οι κλάδοι στην Ελλάδα, που μπορούν να αναπτυχθούν γιατί έχουμε τέτοια προϊόντα στην Ελλάδα και έχουμε και ορυκτό πλούτο, αυτά θέλουμε να αναπτύσσονται.

Με αυτή την πρόταση πρέπει να πάτε, αλλιώς θα σας παγιδεύσουν, θα σας το πω καθαρά. Και μετά θα αρχίσει: Η Ελευσίνα θα πάρει τη δουλειά, το Πέραμα ή ο Σκαραμαγκάς; Και βγάλτε συμπέρασμα: Και κρατικοποίηση όταν γίνεται και ιδιωτικοποίηση, πάντα γίνεται με κριτήριο τι συμφέρει τα κέρδη και το κεφάλαιο. Και όταν πει η κυβέρνηση αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει ότι έχει πλήρη ευθύνη. Οχι την ευθύνη του διαχειριστή, όχι του μεσίτη, όχι την ευθύνη του διαμεσολαβητή. Θα πουν: Μα απαγορεύεται στην ΕΕ να υπάρχει κρατικό μονοπώλιο. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς αυτό. Τι θα πει απαγορεύεται το κρατικό μονοπώλιο; Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει και θεωρούμε νόμιμο είναι να μην χαθεί ένας παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα και να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα και αύριο στην ανεργία. Αυτό για μας είναι το δίκαιο και αυτό θεωρούμε νόμιμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ