Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Φιλοδοξίες για μεγαλύτερες «μπίζνες» και ρόλο στα Βαλκάνια

Σαφή δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει έδωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την προχτεσινή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Σαφές δείγμα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, έδωσε την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου, με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τη διαβαλκανική συνεργασία.

Ο Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών μετέβη στην Τουρκία με ξεκάθαρο στόχο να αναζωπυρώσει τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», αλλά και για να ανακινήσει το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων της χώρας, τα οποία φρόντισε να θέσει κάτω από τη «σκέπη» της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, όσο και κατά την ομιλία στη Διαβαλκανική Διάσκεψη, φρόντισε να συνδέσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ με την ενταξιακή πορεία των δυο γειτονικών χωρών στην ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να αποκαταστήσει άμεσα επαφές με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου «να διαδραματίσει η Ελλάδα ένα νέο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», όπως έχει ήδη διαμηνύσει στον Αμερικάνο πρόεδρο Μ. Ομπάμα και στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον Τ. Ερντογάν δήλωσε πως «αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία». Σημείωσε ακόμα ότι «όλα θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», ενώ για την πιθανότητα άσκησης βέτο ανέφερε ότι «όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι», προσθέτοντας όμως ότι «η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή».

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κεντρική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη ενός «νέου Ελσίνκι», στα πρότυπα της προηγούμενης συμφωνίας που είχε υπογράψει ο ίδιος και αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο πέραν της υφαλοκρηπίδας και παρέπεμπε την επίλυσή τους στο Δικαστήριο της Χάγης. Για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου ανάφερε ότι «στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και κάλεσε τον Ερντογάν να κάνει το ίδιο με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός φρόντισε να το συνδέσει με την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας στην ΕΕ, αλλά και του συνόλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε την περασμένη Παρασκευή: «Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες "μπίζνες" και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο και συμμετέχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιέξοδο δημιουργούν Τουρκία και ψευδοκράτος(2012-06-18 00:00:00.0)
«Ενδιαφέρον» για το κλίμα και στο βάθος Αιγαίο(2010-05-20 00:00:00.0)
Σχέδια και ομολογίες επικίνδυνα για τους λαούς(2010-05-15 00:00:00.0)
Με πυξίδα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή(2009-11-25 00:00:00.0)
Αναμένονται εντάσεις(2006-05-09 00:00:00.0)
Σύμπλευση για τρομοκρατία, Κυπριακό, Κόσσοβο...(2004-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ