Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10499

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής

Σαν αύριο, 12 του Οκτώβρη, το 1953, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν, ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Ουάσιγκτον την ανακοίνωση που αφορούσε στην εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στο πέρασμα του χρόνου, οι αμερικανικές βάσεις έγιναν «επιχειρησιακές διευκολύνσεις», ακολουθώντας την πορεία πιο βαθιάς ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι βάσεις - «διευκολύνσεις» είναι ένα μόνιμο ορμητήριο του ιμπεριαλισμού, αλλά ταυτόχρονα συνδέονται άμεσα με όλες τις μεταπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας και τη γύρω περιοχή, όπως και με το ρόλο που έχει ανατεθεί σήμερα στην Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΣΟΣΑ
Συγκλονιστική φωνή που υψώθηκε κόντρα στην αδικία

ΣΕΛ.  3
«ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Σύγχρονη στέγη ... άδηλος προορισμός

ΣΕΛ.  4
ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Ασβεστη η ελπίδα του

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατό του


ΣΕΛ.  5
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ο,τι τους ξεριζώνει, αυτό τους σκλαβώνει

Πίσω από τις άθλιες συνθήκες και τους εκατοντάδες μετανάστες που στοιβάζονται στα κέντρα κράτησης, βρίσκεται η πολιτική που τους ακολουθεί σε κάθε βήμα της ζωής τους. Η πολιτική, που τους ξεριζώνει από τις πατρίδες τους, είναι ίδια μ' αυτήν που τους στέλνει πίσω από τα κάγκελα στις χώρες προορισμού. Είναι η πολιτική αυτή που, από τη μια, τους θέλει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και, από την άλλη, τους «πετάει» στα κέντρα κράτησης, χαρακτηρίζοντάς τους «λαθραίους».


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέα δεδομένα για την προέλευση της ζωής

Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι γενετικά μόρια σαν το DNA ή τον κοντινό συγγενή του το RNA, μπορούν να σχηματιστούν αυθόρμητα. Επειδή αυτά τα μόρια μπορούν να διπλωθούν σε διάφορα σχέδια και να λειτουργήσουν ως στοιχειώδεις καταλύτες, είναι δυνατόν να κατάφεραν να αντιγράφουν τον εαυτό τους - να αναπαράγονται - χωρίς την ανάγκη πρωτεϊνών.


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ