Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν αρκεί να πλένεις τα χέρια σου

Η κυβέρνηση της ΝΔ τα βλέπει όλα ρόδινα, παρουσιάζει την οδηγία Μπολκεστάιν σαν λύση για την ανεργία. Δεν είναι και λίγο να μπορείς να πληρώνεις έναν ταχυδρομικό υπάλληλο με μισθό Πολωνίας, για να δουλεύει στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το άλλο κόμμα της αστικής τάξης, μόνο που δεν πηδάει απ' τη χαρά του. Οπως σημειώνει και το ΒΗΜΑ, τώρα θα μπορεί να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα. Μόνο οι αστοί εργολάβοι γκρινιάζουν, καθώς βλέπουν πως αργεί να φτάσει το φορτίο στο λιμάνι. Τι εφαρμογή της Μπολκεστάιν, σου λένε, είναι αυτή που δε νομοθετεί μια κι έξω τα πάντα.

Κάπου εδώ τελειώνει το καλαμπούρι. Και μένουν οι καταγραφές, καθώς σύντομα θα μετράμε τις επιπτώσεις στο δρόμο: Καταγραφή πρώτη, λοιπόν, η κατ' αρχήν καταπληκτική ομοφωνία «δεξιών» και «αριστερών» υπέρ της Μπολκεστάιν. Οι «διαφωνίες» αρχίζουν μετά και αφορούν τον φερετζέ. Λέξη στην πρώτη σελίδα στην «Αυγή». Κάτι ψελλίζει στις μέσα σελίδες ο Λαφαζάνης, που κι αυτός όμως αποφεύγει να πει ότι πρόκειται για εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν. Δεν κατάλαβαν, ή επειδή κατάλαβαν κάνουν γαργάρα; Οσοι θυμούνται, αναφέρουν πως ο ΣΥΝ έχει ήδη χαρακτηρίσει «νίκη του κινήματος» την οδηγία, όταν γινόταν γι' αυτήν συζήτηση στην ΕΕ. Πώς να την καταγγείλει σήμερα; Οι ίδιοι όταν τους θυμίζεις την ψήφο τους στο Μάαστριχτ διαμαρτύρονται γιατί θυμάσαι παλιές ιστορίες. Μόνο που αυτές οι παλιές ιστορίες, περί «ελεύθερης κίνησης εργαζομένων» - μία από τις τέσσερις βασικές αρχές του Μάαστριχτ - είναι που εφαρμόζονται σήμερα.

Καθαρή η θέση και στο ΒΗΜΑ: Από το κύριο άρθρο δηλώνει ότι η εφαρμογή της Μπολκεστάιν είναι ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Από τη σκοπιά των μονοπωλίων έτσι είναι. Βγάζει από τη μέση τους μικρούς και ενισχύει τους μεγάλους. Πάντα αυτό ήταν ο εκσυγχρονισμός. Το πρόβλημα το έχουν οι μεσαίοι, που νόμιζαν ότι πάντα θα ήταν εκεί, ενώ οι σιδερένιοι νόμοι συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου επιβάλλουν τις εξελίξεις. Το πρόβλημα το έχουν επίσης οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σα τα βατράχια στο βάλτο, όταν αρχίσει ο χορός των βουβαλιών.

Λέξη δεν υπάρχει και στην πρώτη σελίδα, στην «αντιεξουσιαστική» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αντίθετα, στη σελ. 49 γίνεται κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί και ότι παρουσιάζει ως απόφαση Βρυξελλών την Μπολκεστάιν. Ενώ, η αλήθεια είναι πως και η ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν συναποφάσισαν την οδηγία.

Ετσι μένει μόνο του το ΕΘΝΟΣ να παραπονιέται γιατί το βήμα είναι δειλό!

Κράτα, λοιπόν, τις καταγραφές για αύριο που όλοι αυτοί θα αρχίσουν να μιλάνε για κίνημα που θα απαλύνει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της οδηγίας.

Γρίπη: Το εμπορικό θέμα: Συνιστούν ψυχραιμία, αλλά ό,τι περιγράφουν οδηγεί σε πανικό. Η χαρά του έμπορα, δηλαδή. Οταν λες ότι τα νοσοκομεία πρέπει να εφοδιαστούν με μάσκες, ώστε κάθε θάλαμος να μπορεί να υποδέχεται ασθενείς τότε ή πρόκειται να γίνει χαμός, ή, εμπόριο μυρίζει.

Ασφαλιστικό: Οι αριθμοί μόνοι τούς τρομοκρατούν. Οι αριθμοί με αιτία ανοίγουν δρόμο για να παλέψεις. Να μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στον αστικό και εργατικό Τύπο. Για να μην καταντήσεις να ζητάς να μπει «τάξη στα ταμεία», όταν το πρόβλημα είναι ότι χρήμα εργατών μένει στις τσέπες των καπιταλιστών κι αυτό ακριβώς πρέπει να ανατραπεί.

Το ΚΚΕ σημειώνει καιρό τώρα πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα τεράστια ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ελλείμματα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τις νέες περικοπές που προετοιμάζονται με άλλοθι τα ελλείμματα. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία τα κλεμμένα και όσα χρωστάνε». Ε, αυτήν την απλή αλήθεια, θα τη βρεις μόνο στον «Ριζοσπάστη»!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ