Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πολιτική δίωξη σε βάρος βουλευτή του ΚΚΕ

Μεθοδεύεται η άρση της ασυλίας του Γιώργου Μαρίνου, επειδή το 2008 συμμετείχε σε κινητοποίηση του Κόμματος, με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων

Η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν οι κινητοποιήσεις των κομμουνιστών στα διόδια, η συνολική τους συνέπεια στους λαϊκούς αγώνες, είναι η πραγματική αιτία και της νέας πολιτικής δίωξης
Η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν οι κινητοποιήσεις των κομμουνιστών στα διόδια, η συνολική τους συνέπεια στους λαϊκούς αγώνες, είναι η πραγματική αιτία και της νέας πολιτικής δίωξης
Με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης και στο πνεύμα της εντολής Σανιδά, για την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τη δίωξη πρωτοπόρων συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών, μεταβιβάστηκε στη Βουλή το αίτημα του Αρείου Πάγου για άρση της βουλευτικής ασυλίας του μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, το στέλεχος του ΚΚΕ κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων, στις 4 Απρίλη του 2008.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας, όπου λειτουργούν διόδια, δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάργησή τους. Οι κομμουνιστές έκαναν το αυτονόητο: Αφησαν τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα, αναδεικνύοντας με αυτήν τη συμβολική κινητοποίηση την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική και πολιτική πάλη για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που βαρύνουν το λαϊκό εισόδημα.

Ο Γ. Μαρίνος διώκεται για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου, με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως «από κοινού διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάραξης της κοινής ειρήνης, παράνομης βίας και φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος». Η όλη διαδικασία της δίωξης, από τις πρώτες καταθέσεις μέχρι και την τελική μεθόδευση, αποδεικνύουν πως πρόκειται για μια στοχευμένη πολιτική κίνηση, που στόχο έχει να χτυπήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Αθλια μεθόδευση από την αρχή έως το τέλος

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για τη δεύτερη μεθόδευση πολιτικής δίωξης σε βάρος βουλευτή του ΚΚΕ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Πρόσφατα, ζητήθηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας και της βουλευτή του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, ώστε να ασκηθεί σε βάρος της ποινική δίωξη για «πράξη παράνομης βίας», όπως αποκάλεσαν την παρουσία της και τη συμπαράστασή της, εκ μέρους του ΚΚΕ, σε κινητοποίηση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις 31 Γενάρη του 2009, έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «Τζάμπο», στη Θεσσαλονίκη.

Το αίτημα σχετικά με τον Γ. Μαρίνο διαβιβάστηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μιλτιάδη Ανδρειωτέλλη, προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, στις 17 Ιούνη του 2009, ύστερα από τη δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, διαβίβασε το «φάκελο» στον πρόεδρο της Βουλής.

Το ιστορικό της δίωξης είναι το εξής: Ο βουλευτής του ΚΚΕ συμμετείχε στην κινητοποίηση στα διόδια του Σχηματαρίου στις 4/4/2008. Την ίδια μέρα, ξεκίνησε η «εξέταση» της υπόθεσης από την Αστυνομία, με καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι περιέγραψαν ότι 20-30 άτομα με κόκκινες σημαίες συγκεντρώθηκαν στο χώρο και με παρέμβασή τους οι οδηγοί περνούσαν ελεύθερα τα διόδια. Υποστηρίχθηκε, μάλιστα, πως λόγω της κατάστασης δημιουργήθηκε «σοβαρός κίνδυνος τέλεσης τροχαίου ατυχήματος»!

Η διαδικασία συνεχίστηκε το Μάη, με «εξέταση» άλλων μαρτύρων, μεταξύ αυτών και εργαζομένων της επιχείρησης στα διόδια. Ενας από τους εργαζόμενους, δρώντας προφανώς υπό πίεση ή κατευθυνόμενος, ζήτησε τη δίωξη των ατόμων που έκαναν την κινητοποίηση. Στο δεύτερο γύρο κατάθεσης μαρτύρων, τον Ιούλη, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση αν επιθυμούσαν τη δίωξη των διαδηλωτών. Το «προανακριτικό υλικό» στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας τον Αύγουστο, η οποία ζήτησε προανακριτική και παρακάλεσε για «συμπληρωματικές καταθέσεις προσώπων, που κατονομάζουν τον κ. Γιώργο Μαρίνο».

Ηθελαν να κατασκευάσουν ενόχους

Οι καταθέσεις συνεχίστηκαν και η Αστυνομία ζητούσε την επαναβεβαίωση της συμμετοχής του Γ. Μαρίνου. Στη διαδικασία αυτή, εξετάστηκαν και κάτοικοι της περιοχής. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια κατάθεση:

«Ερ.: Θεωρείτε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός καθοδηγούσε τους άλλους;

Απ.: Αυτό δεν το γνωρίζω, απλώς ήταν μπροστά και μαζί τους.

Ερ.: Ακούσατε τον συγκεκριμένο πολιτικό να καθοδηγεί, να παροτρύνει ή να υποδεικνύει συγκεκριμένες ενέργειες στους συγκεντρωμένους;

Απ.: Δεν άκουσα και δεν είδα τον βουλευτή να προβαίνει στις ενέργειες που με ρωτάτε, απλώς ήταν μαζί με τους συγκεντρωμένους.

Ερ.: Ο συγκεκριμένος πολιτικός παρείχε οποιαδήποτε άλλη συνδρομή στους συγκεντρωθέντες για να προβούν στις πράξεις που αναφέρεται ότι διέπραξαν;

Απ.: Για τις πράξεις αυτές δε χρειαζόταν συγκεκριμένα μέσα, αρκούσε και μόνο η παρουσία του πλήθους».

Μετά απ' όλα αυτά και ενώ είναι ευδιάκριτη η πίεση να κατονομαστεί και συγκεκριμενοποιηθεί ένα στέλεχος του ΚΚΕ σαν ο «υποκινητής» της κινητοποίησης, πιστοποιήθηκε η βουλευτική ιδιότητα του Γ. Μαρίνου, με σχετικό έγγραφο της Βουλής. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών υπέβαλε στον Αρειο Πάγο τη δικογραφία, «εκ της οποίας εξήχθησαν αντίγραφα και ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό αγνώστων δραστών - υπαιτίων του περιστατικού παρακωλύσεως της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Σχηματαρίου την 4-4-2008».

Η νέα πολιτική δίωξη σε βάρος στελέχους του ΚΚΕ επιβεβαιώνει την πρεμούρα των κατασταλτικών μηχανισμών και των πολιτικών τους προϊσταμένων να βάλουν εμπόδια στη δράση όσων πρωτοστατούν στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και έτσι να στήσουν αναχώματα στην ανάπτυξη του κινήματος. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι και αυτή η μεθόδευση θα πέσει στο κενό, όπως και κάθε απόπειρα να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να δεχτούν με απειλές να σταματήσουν τους διεκδικητικούς τους αγώνες, έχοντας το ΚΚΕ, τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του σταθερά στην πρώτη γραμμή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων(2014-01-25 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας(2010-01-21 00:00:00.0)
Δίωξη - πρόκληση για το εργατικό κίνημα(2009-11-28 00:00:00.0)
Ανοιξαν τα διόδια σε 17 σταθμούς(2009-07-18 00:00:00.0)
«Κατέβασαν» τις μπάρες(2008-04-15 00:00:00.0)
Εξοδος με καλό καιρό(1997-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ