Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εκστρατεία» και συμμαχίες κατά των μεταναστών

Σε κοινό αντιδραστικό μέτωπο με τον Σ. Μπερλουσκόνι και τον Χ. Θαπατέρο, για τη διαχείριση της μετανάστευσης συνολικά από την ΕΕ

Μετανάστες σε λιμάνι της Ν. Ιταλίας υπό το βλέμμα των δυνάμεων καταστολής

Associated Press

Μετανάστες σε λιμάνι της Ν. Ιταλίας υπό το βλέμμα των δυνάμεων καταστολής
«Μέτωπο» με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά των μεταναστών προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αναδείξει το ζήτημα της «λαθρομετανάστευσης» ως πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ. Μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το σοσιαλιστή Χ. Θαπατέρο στη Μαδρίτη, ο Κ. Καραμανλής συνέχισε την «εκστρατεία» κατά των μεταναστών με επίσκεψη στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του.

Στις σύντομες δηλώσεις που έγιναν μετά την ημίωρη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να «υποβαθμίσει» το ζήτημα της μετανάστευσης, προφανώς για να δείξει ότι δεν ταυτίζεται απόλυτα και αντιγράφει τις βάρβαρες μεθόδους εξόντωσης των μεταναστών που προβλέπει ο νόμος που ψήφισε πριν από λίγες μέρες η ιταλική κυβέρνηση. Ανέδειξε ως πρώτο θέμα των συνομιλιών τα ζητήματα ενέργειας, αλλά έσπευσε βέβαια να αποσαφηνίσει ότι «βεβαίως συζητήσαμε και το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης».

Επισήμανε ότι για το ζήτημα αυτό οι δύο κυβερνήσεις είχαν συνεργαστεί στενά και «επιτύχαμε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες παράγραφοι στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Οπως ανέφερε, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε «να συνεχίσουμε τις κοινές δράσεις σ΄ όλες τις κατευθύνσεις, όπως στην προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών και στη σημαντική ενίσχυση της FRONTEX».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Σ. Μπερλουσκόνι δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, ώστε η ΕΕ να είναι το κύριο σημείο αναφοράς και ανάληψης δραστηριοτήτων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες της Αφρικής.

«Πρότυπο» το ιταλικό μοντέλο

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των αντιδραστικών μεθοδεύσεων σε βάρος των μεταναστών, αρκεί μια συνοπτική αναφορά στον αντιμεταναστευτικό νόμο που ψήφισε στις αρχές Ιούλη η Γερουσία της Ιταλίας, μετά από πρόταση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, με 157 ψήφους υπέρ και 124 κατά. Πρόκειται για το λεγόμενο «Νόμο για την Ασφάλεια», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θέσπιση της πιο απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Με αυτόν θεσπίζεται το λεγόμενο αδίκημα της «λαθρομετανάστευσης» με επιβολή προστίμου 5.000 - 10.000 ευρώ στους μετανάστατες που θα συλληφθούν χωρίς χαρτιά και με άμεση απέλαση. Ως «λαθραίους» κατονομάζει η αστική τάξη της γειτονικής χώρας, όπως και όλη η ΕΕ, ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που πρωτοστατεί και η ΕΕ, από την φτώχεια και την ανέχεια.

Ο ιταλικός νόμος προχωράει και στη θέσπιση του «χαφιεδισμού» αφού γίνεται υποχρεωτική η καταγγελία των μεταναστών στη δικαστική αρχή, με μόνη εξαίρεση τους διευθυντές σχολείων και τους γιατρούς (η διάταξη περιλάμβανε και αυτούς αλλά αποσύρθηκε γιατί εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις). Παράλληλα, αυξάνεται στους τρεις μήνες (από δύο) η περίοδος παραμονής στα διάφορα «κέντρα προσωρινής κράτησης», τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στοιβάζονται εν αναμονή της απέλασής τους.

Σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς που νοικιάζουν σπίτι σε ξένους που δε διαθέτουν άδεια παραμονής, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Επιπλέον, εγκρίθηκε δέσμη μέτρων που δίνει το «πράσινο φως» στις λεγόμενες «περιπολίες εθελοντών» που θα συνδράμουν την αστυνομία. Ιδιαίτερη προθυμία να συμμετέχει σε αυτό το κυνήγι μεταναστών έχει δείξει το λεγόμενο «Κόμμα της Εθνοφρουράς», συγκαλυμμένο νεοφασιστικό κόμμα, που μετά τη διαπίστωση ότι τα μέλη του σκόπευαν να «περιπολούν» φορώντας στολές με σύμβολα παρεμφερή με τα ναζιστικά, ο νόμος απαγόρευσε τις στολές και τα περιβραχιόνια και οι ομάδες θα είναι άοπλες και υποτίθεται ότι δεν θα κάνουν χρήση σωματικής βίας ενώ προβλέπεται να υπόκεινται τον έλεγχο των δημοτικών αρχών.

Πέρα από αυτή την βαρβαρότητα, ο νόμος προβλέπει επίσης ότι τα ληξιαρχεία δεν θα εγγράφουν παιδιά από γονείς που δεν έχουν άδεια παραμονής. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν γενιές αδήλωτων παιδιών, που, ενώ θα έχουν γεννηθεί στην Ιταλία, θα στερούνται ακόμη και το δικαίωμα της ταυτότητας.

Η υπόλοιπη ιμπεριαλιστική ατζέντα

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα ισχυρά κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών που από κοινού προωθούν δύο μεγάλα έργα: Τον αγωγό του «Σάουθ Στριμ» και τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI). «Το γεγονός μάλιστα ότι, μόλις χτες, υπεγράφη και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στη Σόφια, για ένα παρακλάδι του ITGI, δείχνει ότι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτός ο αγωγός», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμα ότι αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν και άλλα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» όπως η «Ενωση για τη Μεσόγειο» και η κατάσταση και η προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Από τη μεριά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, τονίζοντας ότι τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχονται σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - Ιταλίας μπορούν σίγουρα να αυξηθούν. Σε σχέση με την τουριστική κίνηση ή με τον τουρισμό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα κοινών πακέτων με ταξίδια στην Ελλάδα και την Ιταλία που θα μπορούν να δελεάσουν κυρίως τους επισκέπτες από την Απω Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ