Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δικαιώθηκαν για την εφαρμογή της ΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα πάρουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ για το 2008, ενώ οι γραμματείς των ακτινολογικών τμημάτων επανέρχονται στο καθεστώς των επικίνδυνων συνθηκών

Την ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους φέρνει στο προσκήνιο νέα εξέλιξη που αφορά την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ την οποία εμπόδιζε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του «Ωνάσειου» νοσοκομείου (είναι ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο από το κράτος). Για το ζήτημα οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) αλλά και του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) που πρωτοστατούν σταθερά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Συγκεκριμένα, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας το ΩΚΚ υποχρεώνεται να μη μετακινήσει εργαζόμενες απ' το Ακτινονολογικό τμήμα αλλά και να τις πληρώσει άμεσα, αναδρομικά και με προσαυξημένες ως υπερωρίες τις μέρες που εργάστηκαν χωρίς το ευνοϊκό καθεστώς της «ειδικής μηνιαίας άδειας επικίνδυνης εργασίας», την οποία κατάργησε αυθαίρετα η εργοδοσία.
  • Με άλλη απόφαση ομοιόβαθμου δικαστηρίου το ΩΚΚ υποχρεώνεται να καταβάλλει εφάπαξ εισφορά 500 ευρώ - και με το νόμιμο τόκο - όπως προέβλεπε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η ΟΣΝΙΕ με την εργοδοσία, για να καλυφθεί μέρος των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ προώθησε το σωματείο των εργαζομένων στο ΩΚΚ με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε με την εργοδοσία.

Οπως διευκρινίζεται και στη δικαστική απόφαση, οι γραμματείς στο ακτινολογικό εργαστήριο «λόγω των αυξημένων αναγκών του ΩΚΚ...υποχρεώθηκαν να απασχοληθούν καθημερινά επί 8ωρο», οπότε τις επιπλέον 2 ή 2,5 ώρες τις πληρώνονταν ως «υπερωριακή εργασία». Κατά μέσο όρο οι γραμματείς έκαναν 50 ώρες υπερωρίες το μήνα και έπαιρναν, γι' αυτές, 700 ευρώ, πέραν των αποδοχών τους.

Ομως στις 12.6.2008 το ΩΚΚ με «στόχο την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των γραμματέων και τη δημιουργία διευρυμένης ομάδας γραμματέων», μετακίνησε τις γραμματείς, τις έβαλε να δουλεύουν 8ωρο αλλά σταμάτησε να τους δίνει υπερωρίες ενώ τους έκοψε και την «άδεια επικίνδυνης εργασίας» με αιτιολογικό πως στη νέα θέση «δε δεχόντουσαν ακτινοβολία στο χώρο εργασίας τους».

«Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, γιατί δεν προκύπτει από κανένα ασφαλές αποδεικτικό μέσο, ενώ αντιβαίνει προφανώς και στα διδάγματα της κοινής πείρας, αφού οι γραμματείς απ' τη φύση της εργασίας τους υποχρεώνονταν συχνά να βρίσκονται στους επικίνδυνους ανθυγιεινούς χώρους...» αποφαίνεται το δικαστήριο, το οποίο υποχρεώνει το ΩΚΚ να επανεντάξει τις γραμματείς στην «ειδική μηνιαία άδεια επικίνδυνης εργασίας» και να πληρώσει άμεσα τις υπερωρίες κηρύσσοντας την απόφαση άμεσα εκτελεστή, ανεξαρτήτως από μελλοντικές προσφυγές της εργοδοσίας.

Κι άλλη ... κοινωφελής αυθαιρεσία

Την ίδια αυθαίρετη πρακτική απέναντι στη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ μετέρχεται το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» - που είναι επίσης ΝΠΙΔ επιδοτούμενο απ' το κράτος. Εκτός του ότι, όπως καταγγέλλει η ΟΣΝΙΕ, «αρνείται να εφαρμόσει τη ΣΣΕ και τις διαιτητικές αποφάσεις της ΟΜΕΔ, σύρει το Σωματείο των εργαζομένων σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, κρατώντας σε ομηρία τους εκατοντάδες εργαζομένους του, με μηδενικές αυξήσεις, από το 2008!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ