Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γύρος εκλογολογίας

Με αφορμή το πακέτο έμμεσων φόρων που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση

Νέο κύκλο εκλογολογίας πυροδότησε, όπως αναμενόταν, η εξαγγελία των νέων έμμεσων φόρων από την κυβέρνηση, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Βασικός λόγος ήταν ότι το χτεσινό πακέτο των μέτρων ήταν «μικρότερο» σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πάσχισε να το παρουσιάσει ως πακέτο που πλήττει τους έχοντες και κατέχοντες ή στη χειρότερη περίπτωση ότι τάχα «όλοι συμμετέχουν δίκαια στα φορολογικά βάρη».

Με βάση αυτόν το συλλογισμό, δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που υποστήριζαν ότι ενισχύεται το σενάριο της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς αμέσως μετά πρέπει να ληφθούν τα «πιο σκληρά» μέτρα στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος στο 3% στο τέλος του 2010, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην ΕΕ. Εξάλλου ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, περιοριζόμενος να δηλώσει απλά ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του «οικονομικού διευθυντηρίου» στο Μαξίμου, προσπάθησε να αποσυνδέσει την επιβολή των νέων φόρων με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει τα μέτρα που αντιστοιχούν με την κατάσταση της οικονομίας», είπε, αρνούμενος να απαντήσει σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται οι διεργασίες και οι πιέσεις για «αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα και τον κομματικό μηχανισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών. Αν και ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να απορρίπτει τις εισηγήσεις συνεργατών του για ανασχηματισμό, ωστόσο δε θα είναι η πρώτη φορά που του επιβάλλεται από «τη δυναμική των εξελίξεων»...

Υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό «στη φάση που βρισκόμαστε» τάχθηκε (μιλώντας στον «Αθήνα 9,84») η Μ. Γιαννάκου. Πιο συγκεκριμένος ο πρώην επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος δήλωσε (στο «Κανάλι 1») ότι «αν είχαμε τον Βαγγέλη (σ.σ. Μεϊμαράκη) στο κόμμα και τον Αρη (σ.σ. Σπηλιωτόπουλο) στην επικοινωνία θα είχαμε ένα δίδυμο με το οποίο η ΝΔ θα ανέβαζε το βηματισμό της και θα μπορούσε ακόμα και να ανατρέψει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε 2-3 μήνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ