Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυταπάτες και αποπροσανατολισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βιώνουν τη δραστική μείωση των τιμών στα προϊόντα τους, με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής, τους εκβιασμούς των καρτέλ και τη βύθιση του εισοδήματός τους, επιμένουν ορισμένοι συνδικαλιστές του χώρου, με την τακτική τους και ανεξαρτήτως προσωπικών προθέσεων, να «σπέρνουν» αυταπάτες και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν και να εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους. Χαρακτηριστικό είναι το ...«αίτημα», που εξέφρασε, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), για άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Λες και αυτό που ...έλειπε από την κυβέρνηση, για να «λύσει» τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, ήταν η ...ενημέρωση. Είναι φανερό ότι με πρακτικές σαν τις παραπάνω αυτό που επιχειρείται είναι η «αθώωση» της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των ευρω-μονοπωλίων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πουν οι παραπάνω συνδικαλιστές είναι ότι η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα. Μόνο που κάτι τέτοιο προϋποθέτει, όχι ανούσιες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, ούτε «κινητοποιήσεις», που αργά ή γρήγορα οδηγούνται στον εκφυλισμό, αλλά συντεταγμένη σύγκρουση με τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας και συμμαχίας με τους υπόλοιπους αγρότες, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους.

Ο εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών

Απατηλές θα αποδειχτούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις ότι το 50% των επιδοτήσεων που κόβονται από το 2010 στους καπνοπαραγωγούς και πάνε στον λεγόμενο Β' πυλώνα, θα γυρίσουν πίσω στις τσέπες τους.

Τα λεφτά θα κοπούνε και δε θα πάνε στις τσέπες των καπνοπαραγωγών, είτε καλλιεργούν πλεόν είτε όχι. Το πολύ πολύ να δοθούν κάποια ψίχουλα μέσω κάποιων ψευτοπρογραμμάτων - «μπίζνες πλαν», αλλά η ζημιά που θα γίνει δεν καλύπτεται με τίποτα. Η κυβέρνηση βέβαια συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες, το ΠΑΣΟΚ για λόγους δημιουργίας αντιπολιτευτικών εντυπώσεων θα κατηγορεί την κυβέρνηση και οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ θα συνεχίσουν το υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό παιχνίδι τους σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Το πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με το βαθύτατα αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και με την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, που συμφωνήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και την τελική συμφωνία στον καπνό την έκανε η ΝΔ. Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα των καπνοκαλλιεργητών ενάντια στην περικοπή του 50% της επιδότησης και συνολικά ενάντια στην ΚΟΑ καπνού και στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή. Ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση όλων των φορέων, στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, καθώς ο οικονομικός μαρασμός τους μετά την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας είναι ήδη εμφανής και θα χειροτερεύσει, όπως πάνε τα πράγματα. Γιατί και τα χρήματα που τάζονται μέσω του Β' πυλώνα ότι θα δοθούν στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, αποτελούν άλλο ένα απατηλό παραμύθι...

«Παιχνίδια» σε βάρος βρεφών και εργαζομένων

Κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», με κεντρικό αίτημα την πρόσληψη προσωπικού που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η φροντίδα των παιδιών και να μένουν καθηλωμένες οι δημόσιες υιοθεσίες.

Μεταξύ άλλων, το «Μητέρα» επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, στο αίτημα των εργαζομένων για μαζικές προσλήψεις, απάντησε με την υπόσχεση ότι θα προσληφθούν κάποιοι εργαζόμενοι με STAGE και 19 ακόμα μόνιμοι εργαζόμενοι από προηγούμενες προκηρύξεις. Μετά από αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Επιβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Πρόνοιας και της προστασίας του εγκαταλειμμένου και κακοποιημένου παιδιού, αλλά χρησιμοποιεί τις κινητοποιήσεις και τα προβλήματα για την εκτόνωση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων σε ανώδυνους δρόμους και ως μέσο για να ανακυκλώνεται το δικομματικό παιχνίδι.

Οι συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ στο «Μητέρα», μετά την απόρριψη της πρότασής τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πλαίσιο που να αμφισβητεί την ουσία της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για την προβολή των παραπάνω προβλημάτων και των θέσεών τους, αλλά και για το γενικότερο συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Πρόνοιας σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Ο φόβος θρέφει την προβοκάτσια

Λίγες μόνο ώρες χρειάστηκαν για να καταρρεύσουν σα «χάρτινος πύργος» οι νέες προβοκάτσιες του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Απαντώντας άμεσα στον προχτεσινό ψευδή ισχυρισμό του Θ. Πάγκαλου από την κρατική τηλεόραση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δε δέχεται «έλεγχο από αντικειμενικό σώμα και ορκωτούς λογιστές» για τα οικονομικά του, το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα έγγραφα και εκθέσεις Ορκωτών Λογιστών που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος. Τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα μάλιστα, δημοσιοποιήθηκαν την ίδια μέρα από το ΚΚΕ. Απέναντι στην ενορχηστρωμένη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συστηματική επιχείρηση λάσπης, το ΚΚΕ έδωσε άμεση απάντηση, όπως κάνει κάθε φορά που επιχειρείται ανάλογη επίθεση στο Κόμμα.

Το αυταπόδεικτο της προβοκάτσιας που διαλύει τις γκαιμπελικής έμπνευσης επιθέσεις σε βάρος του Κόμματος, δεν εμπόδισε χτες τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και το «συνοδοιπόρο» του από το ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Βελόπουλο, να επανέλθουν. Και μάλιστα, χρονικά συντονισμένα, φραστικά «συντεταγμένα». Και αφού η προβοκάτσια για τη δήθεν άρνηση του Κόμματος για «ελέγχους» δεν πέρασε, ζητούν ορθά κοφτά και με ένα στόμα «πλήρη διαφάνεια» και τις «πηγές χρηματοδότησης»! Τι ζητάνε; Αυτό που ήθελαν από την πρώτη στιγμή. Τα ονόματα των μελών του ΚΚΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος από τα λαϊκά στρώματα που το ενισχύουν οικονομικά. Ζητούν να πάρουν στα χέρια τους λίστες και μ' αυτές να «τροφοδοτήσουν» κατασταλτικούς, εργοδοτικούς και άλλους μηχανισμούς.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποκύψει. Δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στη στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση του ΠΑΣΟΚ. Με στήριγμα και εκτελεστή το ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθούν από κοινού και για λογαριασμό ολόκληρου του αστικού πολιτικού συστήματος να πλήξουν το Κόμμα, αφού δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με την πολιτική του, που τους ξεσκεπάζει. Είναι γνωστό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κατέληξε σε επίσημο κείμενο, όπου καθαρά λέει πως απέναντι στο ΚΚΕ αντί για πολιτική αντιπαράθεση θα χρησιμοποιήσει προβοκάτσιες γύρω από τα οικονομικά του. Κάθε φορά που θα το επιχειρεί, το ΚΚΕ θα τους ξεσκεπάζει.

Η βρωμιά και η δυσωδία που αποπνέει από τη διαπλοκή των στελεχών τους με τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν, δεν αγγίζουν το ΚΚΕ, που βρίσκεται στην άλλη όχθη. Το λαϊκό κίνημα και η επιρροή που η στρατηγική του ΚΚΕ ασκεί σε αυτό, είναι που τους φοβίζει. Γιατί ένα τέτοιο κίνημα, που σήμερα αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο καθαρά το χαρακτήρα της αντιδραστικής πολιτικής τους, αύριο, κάτω από προϋποθέσεις θα καταφέρει να τους ανατρέψει. Και μαζί τα οικονομικά συμφέροντα που τα κόμματα του κεφαλαίου υπηρετούν και τρέφονται από αυτά. Αυτός είναι ο καημός τους. Και όσο μεγαλώνει ο φόβος, τόσο εντείνεται και η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ. Μάταιος ο κόπος τους και το ξέρουν.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ όλοι φορολογήθηκαν! Πλούσιοι και φτωχοί, βιομήχανοι και εργαζόμενοι, πολυεθνικές και μικρομεσαίοι. Απαντες βάζουμε τον οβολό μας για να περάσει η κρίση!

Κάπως έτσι μας τα λένε οι κυβερνώντες. Σαν εθνική θυσία παρουσιάζουν τη φοροεπιδρομή τους κι όποιος διαφωνεί σχεδόν διαπράττει το αδίκημα της ...εσχάτης προδοσίας.

Ακόμα όμως και τα δικά τους στοιχεία να θεωρήσουμε ως αληθινά (που δεν είναι) από τη φορολογία στα σκάφη και τα δίλιτρα αυτοκίνητα βγάζουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα υπόλοιπα μέτρα (που αφορούν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια) βγάζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η ...δίκαιη κοινωνική κατανομή.

Βέβαια, μέσα στο σχετικό χαμό ...ξέχασαν να αναφέρουν και μια τροπολογία που πέρασαν στα μουλωχτά. Μία που φοροαπαλλάσσει τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις περίφημες «οφ σορ» από φόρους που πλήρωναν έως σήμερα.

Προφανώς, οι κυβερνώντες εκτίμησαν ότι οι εφοπλιστές και όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις «οφ σορ» είναι ...φτωχοί άνθρωποι και δε χρειάζεται να επιβαρυνθούν παραπάνω.

Κρίμα να τους στενοχωρήσουμε τέτοιους δύσκολους καιρούς, που φοβούνται ότι ίσως τα κέρδη τους μειωθούν λιγουλάκι.

ΛΑΒΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ από την Ευρωπαϊκή Ενωση - λέει - διότι δεν προχωρούν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο της ενέργειας!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι δεν κερδοσκοπούν όσες πολυεθνικές θα μπορούσαν σε αυτή την ιστορία...

Γιατί σε τέτοια θέματα έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία οι Βρυξέλλες (όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ). Δεν μπορούν να βλέπουν δημόσιο αγαθό (όπως η ενέργεια) που να μην είναι εμπορευματοποιημένο όσο θα μπορούσε...

Μιλάμε για πραγματική αλλεργία και μεγάλο άγχος...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνη «απειλή» οι ιμπεριαλιστές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απειλή για την κοινωνία χαρακτηρίζει ο υπουργός Αμυνας τους μετανάστες, εκφράζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την κυρίαρχη αντίληψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. «Το κύμα των λαθρομεταναστών συνιστά εν δυνάμει απειλή για τις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης με συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας χτες σε διεθνή διάσκεψη στη Κωνσταντινούπολη με θέμα «Παγκόσμια ασφάλεια στην εποχή της οικονομικής αβεβαιότητας». Βέβαια, δεν πρωτοτυπεί ο υπουργός, αφού συνολικότερα το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ έχουν την ίδια στρατηγική «προσέγγιση», εξαπολύοντας ένα ανελέητο κυνηγητό σε βάρος των θυμάτων των πολέμων που οι ίδιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν εξαπολύσει στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Το ομολόγησε ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης όταν ανέφερε στην ίδια ομιλία ότι «στη μεγάλη τους πλειοψηφία (σ.σ. οι μετανάστες) προέρχονται από το Πακιστάν, το Ιράκ, ενώ μόνο από Αφγανιστάν φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή 46.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες». Αντί λοιπόν να προσφέρουν άσυλο ή ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους κατατρεγμένους που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, όπως προτείνει το ΚΚΕ και διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σαν άμεσο μέτρο για την ανακούφιση των κατατρεγμένων μεταναστών, τους αναγορεύουν σε απειλή και δικαιολογούν την άγρια εκμετάλλευσή τους και ακόμα και τη χρήση ωμής αστυνομικής και στρατιωτικής βίας. Επιβεβαιώνοντας ότι είναι οι ίδιοι που με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους δημιουργούν το πρόβλημα και στη συνέχεια προσπαθούν να το διαχειριστούν προς όφελος του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, καλλιεργώντας παράλληλα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά, για να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους...

Ανιστόρητες χοντράδες και αντικομμουνισμός

Η προσπάθεια που γίνεται από την κυρίαρχη τάξη να φέρει τη σύγχρονη Ιστορία και ιδίως αυτή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στα μέτρα της, δηλαδή να δηλητηριάσει τις νεότερες ειδικά γενιές με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, είναι συνεχής και καθημερινή. Με κάθε μέσο και τρόπο οι αστοί θέλουν να εξαφανίσουν την προσφορά των κομμουνιστών και του πρώτου εργατολαϊκού κράτους, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Ενα δείγμα αυτής της επιδίωξής τους είναι και η έκδοση «Οι Πόλεμοι του 20ού αιώνα», που κυκλοφορεί από την εφημερίδα «Εθνος» του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα, με χορηγό την Αγροτική Τράπεζα.

Στο υποτίθεται επιστημονικό πόνημα για την εξέλιξη του πολέμου στα Βαλκάνια από το 1939 ως το 1945 διαβάζουμε το εξής αμίμητο: «Υπήρχε επίσης ένα αντιστασιακό κίνημα και στην Ελλάδα, ο ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μάρκος Βαφειάδης, κομμουνιστής, που νωρίτερα είχε πολεμήσει κατά των Γερμανών, αλλά μετά έστρεψε τα όπλα του κατά της νόμιμης κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Τσώρτσιλ και διέταξε τους Βρετανούς στρατιώτες να καταπνίξουν αλύπητα την αντίσταση που υποκινούσε η Σοβιετική Ενωση. Η αδυσώπητη ρώσικη προέλαση στην καρδιά της Ευρώπης οριοθέτησε την κατάσταση στα Βαλκάνια».

Τέτοιες ανιστόρητες χοντράδες γράφονται ανενδοίαστα. Δηλαδή, θα βγει και φταίχτης από πάνω η Σοβιετική Ενωση που συνέτριψε το ναζισμό - φασισμό. Θα βγει φταίχτης και η ελληνική αντίσταση, που δεν τα δίπλωσε όπως οι αστοί πολιτικοί. Θα βγει φταίχτης που δεν υποτάχτηκε στην τρομοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Το κείμενο σε πολλά άλλα σημεία βρίθει παραποιήσεων ενώ όπου μπορούν οι συγγραφείς του ρίχνουν και τα καθιερωμένα πλέον περί δεσποτικού καθεστώτος του Στάλιν. Ο αντικομμουνισμός ωμός ή ραφιναρισμένος είναι το ίδιο επικίνδυνος αλλά αυτό που τελικά δείχνει είναι και η αγωνία της άρχουσας τάξης να διατηρήσει και να διαιωνίσει το σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η «κρίση» των πλουσίων

Ολοι υποφέρουμε και όλους, πλούσιους και φτωχούς, αγγίζει η κρίση. Αυτό το μήνυμα επιχειρούν να περάσουν μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε σε έκθεσή της η «Μέριλ Λιντς» για την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι έχοντες και κατέχοντες του πλανήτη έχασαν περίπου ...το 20% της αμύθητης περιουσίας τους! Ο συνολικός όγκος του πλούτου των καπιταλιστών με καθαρά περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το ένα εκατ. δολάρια - εξαιρουμένων μάλιστα των κατοικιών και των αναλώσιμων στοιχείων - έχει πέσει πλέον στα 32,8 τρισ. δολάρια(!). Αρκεί να σημειωθεί ότι η αξία του παραγόμενου πλούτου κάθε χρόνο σε ολόκληρο το χρόνο ανέρχεται στα 65 τρισ. δολάρια... Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων έπεσε κατά 14,9%, ενώ ο αριθμός όσων η περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια υποχώρησε κατά ένα τέταρτο. Αξίζει, λοιπόν, την ...αμέριστη συμπάθειά μας η δεινοπαθούσα ελίτ των μεγαλοκαπιταλιστών... Και ο καλύτερος τρόπος να την εκφράσουν οι λαοί, είναι να εντείνουν την πάλη για να τους αφαιρέσουν όλα αυτά που τους ανήκουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή μοίρα ντόπιων και αλλοδαπών εργατών

Δεν είναι η πρώτη φορά, δε θα είναι και η τελευταία, που η πλουτοκρατία για να πετύχει τους σκοπούς της αξιοποιεί φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα σε ομάδες και τμήματα της εργατικής τάξης για να τη διαιρέσει, να την ποδηγετήσει, να τη μετατρέψει σε όσο γίνεται μεγαλύτερη μάζα για εκμετάλλευση. Σε πηγή πλουτισμού για τις επιχειρήσεις της. Αυτή τη θέση επιφύλασσε και επιφυλάσσει ακόμα στις γυναίκες εργαζόμενες, στα παιδιά, στους «ξένους». Οι διαχωρισμοί, σε φύλο, φυλή, θρησκεία, χώρα προέλευσης, ήταν και είναι μια καπιταλιστική πατέντα και μάλιστα άκρως προσοδοφόρα. Ηταν και είναι ένα ισχυρό ατού στα χέρια των καπιταλιστών για να διαιρέσει και να υποτάξει τους εργαζόμενους. Αυτό κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό πράττει με πλήρη συνείδηση η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν κάνει σλόγκαν τη «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες, πέραν των άλλων - κοινωνικών και πολιτικών - στοχεύσεων.

Αν όμως για την πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν οι μετανάστες είναι φτηνή εργατική σάρκα, για τους εργαζόμενους είναι σάρκα από τη σάρκα τους. Στους διαχωρισμούς και τις εντάσεις που έντεχνα καλλιεργεί το κεφάλαιο ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες εργάτες, το κίνημα πρέπει να απαντήσει με την ταξική ενότητα, τους κοινούς αγώνες και την ταξική αλληλεγγύη. Γιατί μόνο αυτός είναι ο δοκιμασμένος δρόμος για να λυθεί και το «μεταναστευτικό» και τα προβλήματα όλων των εργαζομένων ντόπιων και αλλοδαπών.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει δώσει δείγματα γραφής. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι το «πρόβλημα» δεν είναι οι μετανάστες - όπως θέλουν να μας πείσουν - αλλά πρόβλημα είναι ότι η άρχουσα τάξη, με τη στήριξη της πολιτικής των κυβερνήσεων, έχει μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι μετανάστες είναι θύματα, όπως θύματα της ίδιας πολιτικής είναι και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Η οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα, η όσμωσή τους με την οργανωμένη πάλη, η παρέμβαση των συνδικάτων για τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι σήμερα η μόνη απάντηση στην πολιτική της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργούν οι κυρίαρχες δυνάμεις.

Γιατί όσο θα χειροτερεύει η θέση των μεταναστών, όσο αυτοί θα μετατρέπονται σε μια μάζα σκλάβων χωρίς κανένα στοιχειώδες δικαίωμα, όσο θα αυξάνει η εκμετάλλευσή τους, τόσο θα χειροτερεύει και η θέση των Ελλήνων εργατών. Αυτό δείχνει η ιστορική εμπειρία και η πρόσφατη πείρα, παγκόσμια και ντόπια. Να, γιατί είναι καθήκον πρώτης γραμμής, οι μετανάστες από μοχλός πίεσης της εργοδοσίας σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργατών να γίνουν δύναμη αντίστασης μέσα στο εργατικό κίνημα, δύναμη πάλης με κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Και βέβαια μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να μείνει περιορισμένη μόνο στους τόπους δουλειάς ή στενά μόνο στα ζητήματα που αφορούν την εργασία. Πρέπει να αγκαλιάσει το σύνολο της ζωής των μεταναστών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μόρφωση των παιδιών τους, στην περίθαλψη, τη συνολική τους διαβίωση. Ως εκ τούτου, η δράση αυτή πρέπει να φτάσει μέσα στις γειτονιές, στις συνοικίες, εκεί που ζούνε χιλιάδες μετανάστες, εκεί που αγκομαχάει μαζί τους ολόκληρη η εργατική τάξη της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ