Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απροκάλυπτο φακέλωμα και ασφυκτικός έλεγχος

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κώδικας για τις βίζες

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων, δηλαδή κοινοί κανόνες για τις διαδικασίες και τις συνθήκες έκδοσης των θεωρήσεων βραχείας διαμονής (βίζες). Πρόκειται για ένα βασικό βήμα που ενισχύει την καταστολή, εκσυγχρονίζει το φακέλωμα και τη συνεργασία των κρατών - μελών που υπάγονται στη Σένγκεν, στην κατεύθυνση του ασφυκτικού ελέγχου όσων οι κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν ύποπτους ή ανεπιθύμητους, κυρίως τους μετανάστες. Ο Κοινοτικός Κώδικας (3625/09) θα ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών. Τον Απρίλη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση της Επιτροπής για τον εν λόγω Κανονισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτόν που υποβάλλει αίτηση για βίζα απαιτείται μεταξύ άλλων: Εγγραφο που να φανερώνει το σκοπό του ταξιδιού, απόδειξη ότι διαθέτει επαρκή μέσα στέγασης και διαβίωσης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την επικράτεια της Σένγκεν πριν τη λήξη της βίζας.

Κατά την πρώτη υποβολή αίτησης τα κράτη - μέλη θα συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα τα εισάγουν μαζί με τη φωτογραφία του αιτούντα στο σύστημα VIS (Visa Information System). Πρόκειται για ένα σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις σχετικά με τις ανταλλαγές δεδομένων και βιομετρικών αναγνωστικών στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών, όπου τα κράτη - μέλη θα έχουν αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα άτομα που έχουν υποβάλλει αίτηση θεώρησης.

Τα δεδομένα τους θα διατηρούνται στο σύστημα για 5 χρόνια. Αυτό το σύστημα πληροφοριών η ΕΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων - απροκάλυπτου φακελώματος - όλων των πολιτών τρίτων χωρών. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένο σε επίπεδο κράτους - μέλους και θα λειτουργήσει σε κεντρικό επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2010. Η πρώτη περιοχή που θα αφορά το σύστημα VIS είναι η Βόρεια Αφρική.

Ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων εφιστά την προσοχή στα κράτη - μέλη να ερευνούν εξονυχιστικά, μήπως ο αιτών τη βίζα «παρουσιάζει κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης ή κίνδυνο για την ασφάλεια των κρατών - μελών». Στο πλαίσιο των κοινών συνόρων και της φύλαξής τους προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Κοινών Κέντρων Αιτήσεων σε διάφορα κράτη - μέλη, κυρίως σε αυτά που συνορεύουν με τρίτες χώρες, αλλά και τη συνεργασία με οικονομικούς μεσολαβητές για τη φιλοξενία των αιτήσεων, όπως ιδιωτικά διοικητικά πρακτορεία, εταιρείες μεταφορών ή ταξιδιωτικά γραφεία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φρένο» στη χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους(2017-03-09 00:00:00.0)
Πρόγραμμα ευρωκαταστολής(2009-06-11 00:00:00.0)
Να απορριφθούν παλιά και νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα(2007-11-08 00:00:00.0)
Φέρνουν το βιομετρικό φακέλωμα(2005-04-29 00:00:00.0)
Κλειστά σύνορα για όλους(2004-05-26 00:00:00.0)
Ομηρος της γραφειοκρατίας(1999-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ