Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κοινή στρατηγική γραμμή πλεύσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Απέρριψαν την πρόταση, συνεπικουρούμενοι από τον αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ.

Η στρατηγική του ευρωμονόδρομου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής, που αυξάνει τη λαϊκή φορολογία παρέχοντας παράλληλα φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ. Η επιχειρηματολογία τους συμπληρώθηκε από τις αντικομμουνιστικές κορόνες του ΛΑ.Ο.Σ. Αποκαλυπτική για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών του δικομματισμού ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή.

Αδιανόητη είναι για την κυβέρνηση οποιαδήποτε πρόταση κινείται εκτός των κατευθύνσεων του ευρωμονόδρομου, ξεκαθάρισε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που θα είναι αντίθετη με την Κοινοτική Οδηγία, και δυνατή δεν είναι, αλλά θα αποτελούσε και παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας με κυρώσεις για τη χώρα μας». Στην ίδια λογική ήταν και η απάντηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ο υφυπουργός δήλωσε ότι «με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 96/2003 επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα και ταυτόχρονα καθορίζονται και τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, επισήμανε ότι «έχουμε σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία μας, και για να αντιμετωπίσουμε την κρίση απαιτούνται θυσίες». Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παζαρέψουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές, διότι έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος».

Η πρόταση του ΚΚΕ «δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα, δεν έχει συνοχή», επειδή θέτει σε αμφισβήτηση την αγορά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μαγκριώτης. Ανέφερε ότι «είναι εφικτή μία νέα ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και το κράτος και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Αυτό πρέπει να είναι το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της κοινωνίας σε κάθε κράτος, αλλά και παγκόσμια, όπως και σε μορφώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αγορά μπορεί να αξιοποιεί τις παραγωγικές σχέσεις και το κράτος ως εκφραστής του γενικού συμφέροντος, να διαμορφώνει τους όρους της οργάνωσης των παραγωγικών σχέσεων». Παράλληλα, «αθώωσε» το υπάρχον σύστημα, το οποίο με συνέπεια υπηρετεί, λέγοντας ότι «η ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση ήταν κυρίως αυτή που δημιούργησε την κρίση και τα αδιέξοδα και η συνέχισή της τα βαθαίνει». Σημείωσε, ακόμα, ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων για τα δημόσια έργα, προκειμένου να μειωθούν τα διόδια.

Για την οικονομία φταίνε οι μετανάστες!

Οι οικονομικοί μετανάστες είναι μια από τις κύριες αιτίες για την επιδείνωση της οικονομίας και της μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκο Βελοπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ξένοι, λαθρομετανάστες, να εργάζονται εδώ», γιατί «έχουμε δεκαπέντε δισ. ευρώ εκροή συναλλάγματος προς την Αλβανία, την Αφρική και οπουδήποτε αλλού». Παράλληλα, κινήθηκε στη γνωστή αντικομμουνιστική - λαϊκίστικη τακτική του ΛΑ.Ο.Σ. λέγοντας: «Στις εταιρείες που έχει το ΚΚΕ, στην "Τυποεκδοτική", δίνετε 1.400 ευρώ μεροκάματο; Είναι δηλαδή εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις».

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε, με την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο Α. Κανταρτζής, αντιτίθενται στην πρόταση του ΚΚΕ και «ισχυρίζονται ότι έτσι υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνοντας πως «είναι η γνωστή κινδυνολογία που επανειλημμένα χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, για να δικαιολογήσει όλα τα μέτρα που στήριζαν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τέλος, επισήμανε ότι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «έρχεται να συνεπικουρήσει ο ΛΑ.Ο.Σ., με μία παρόμοια επιχειρηματολογία, αναμασώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, με τη γνωστή βέβαια δόση προβοκάτσιας και αντικομμουνισμού. Ερχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει το γνωστό, ότι ο αντικομμουνισμός είναι το μέσο, είναι το άλλοθι για την προώθηση των πιο αντιλαϊκών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ