Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτείνει πολυετή λιτότητα

Να συγκαλύψει τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που, στα πλαίσια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, υπηρετεί τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, οξύνοντας την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για «ανικανότητα» στην «ανάληψη πρωτοβουλιών».

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζει διαχειριστική ανεπάρκεια στη ΝΔ, αφού όπως υποστηρίζει «δεν μπορεί να δώσει προοπτική στην Ελλάδα», τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μπαράζ προτάσεων και δηλώσεων αποδεικνύουν ότι πίσω από την κούφια αντιπαράθεση κρύβεται η στρατηγική σύμπλευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση των πολιτικών του «ευρωμονόδρομου».

Συμφωνεί με τις συστάσεις της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγη ώρα μετά τις τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου περί ενός δήθεν «εναλλακτικού μοντέλου» στο επίπεδο της οικονομίας, ξεκαθάριζε ότι «το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις όποιες συστάσεις της ΕΕ»(!!), απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ερώτηση που δέχτηκε για τις προτάσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ Χ. Αλμούνια για τη λήψη σκληρών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος... Βέβαια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε μια «καλύτερη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», που όπως τόνισε «θα έχει και το δημοσιονομικό, αλλά βεβαίως και το αναπτυξιακό σκέλος».

Είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντόπουλου, η οποία με συνέντευξή της στο «Βήμα» είχε προτείνει: «Ενα νέο τετραετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την οικονομία, με στόχο έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2012», προεξοφλώντας ότι, αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την πολιτική εξουσία θα συνεχίσει την ίδια σκληρή πολιτική λιτότητας. Μάλιστα, όπως η ίδια τόνισε ότι «αυτό σημαίνει αλλαγή του φορολογικού συστήματος, μείωση συγκεκριμένων δαπανών, σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων»...

Δηλαδή ό,τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα, υπεύθυνη της κατάρτισης του οποίου ήταν η Αν. Διαμαντοπούλου, όπου μεταξύ άλλων προτείνεται «ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλα τα εισοδήματα», δηλαδή εργαζόμενοι και κεφάλαιο να φορολογούνται το ίδιο, «εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών», που μεταφράζεται σε νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών και φοροαπαλλαγές και νέα κίνητρα για τους πολυεθνικούς ομίλους στο όνομα της «ανάπτυξης».

«Φούμαρα» οι ...«δεσμεύσεις»

Παράλληλα, η Αν. Διαμαντοπούλου, στην ίδια συνέντευξη αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικές είναι οι ...«δεσμεύσεις» που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη στις υποσχέσεις που έχει δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία κατά 5% και για προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία, σημείωσε: «Η πρότασή μας είχε διαμορφωθεί με μέσο όρο ανάπτυξης τετραετίας στο 4,5%. Δε χωράει αμφιβολία ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να μην αλλάζει προτεραιότητες, αλλά επηρεάζει το επίπεδο των δεσμεύσεων, ποσοτικά και χρονικά»... Είπε, ουσιαστικά, αυτό που θα επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα αν γίνει κυβέρνηση και θα μιλήσει για «καμένη γη», παραπέμποντας τις «δεσμεύσεις» του στις ελληνικές καλένδες... Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου έχει έναν ευρύτερο στόχο».

Αυτή ακριβώς την πολιτική προσπαθεί να συσκοτίσει ο Γ. Παπανδρέου και γι' αυτό κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανεβάσουν τους τόνους της σύγκρουσης μέσα στη Βουλή για την «οικονομία, τα αγροτικά θέματα, τη λαθρομετανάστευση, τις πυρκαγιές και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη των σκανδάλων», προκειμένου μέσα από τους ανούσιους διαξιφισμούς να συγκαλυφθεί η αντιδραστική στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσήλωση στο αντιδραστικό πρόγραμμα(2009-06-08 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφες υποσχέσεις(2009-05-20 00:00:00.0)
Χρειάζεται περιστολή των κοινωνικών δαπανών(2009-03-12 00:00:00.0)
Προς νέα εσωκομματική κρίση(2008-06-12 00:00:00.0)
Με όπλα σαθρά ψευτοδιλήμματα(2007-09-14 00:00:00.0)
Δεδομένη η συναίνεση για αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα(2006-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ