Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εδαφικού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκίνησε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το εδαφικό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο της 33ης συνάντησής τους για τις απευθείας διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τ. Ζεριχούν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα «αντάλλαξαν απόψεις και τις κρίσεις τους επί των αρχικών εισαγωγικών παρατηρήσεων», με τη συζήτηση να συνεχίζεται στην επόμενη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 26 Ιούνη ημέρα Παρασκευή, ενώ στο μεσοδιάστημα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν, για να συζητήσουν το θέμα του Λιμνίτη και το εδαφικό, παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη λήξη της συνάντησης, παραπέμποντας στην επόμενη βδομάδα.

Αντιδράσεις από δηλώσεις Φερχόιγκεν

Να διαγράψει τις δηλώσεις του ότι ξεγελάστηκε από τους Ελληνοκύπριους, μετά το δημοψήφισμα του 2004 και το ΟΧΙ στο αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν», επιχείρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκούντερ Φερχόιγκεν, λέγοντας ότι «το θέμα ανήκει στην Ιτορία και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχα πολύ καλές σχέσεις, είναι νεκρός. Νομίζω ότι είναι πιο λογικό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, και εγώ έχω το σκοπό να το κάνω».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γκ. Φερχόιγκεν ερωτηθείς κατά πόσο ήταν λάθος η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία από τη στιγμή που «η Τουρκία καυχιέται πως δεν έχει μετακινήσει ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο», απάντησε ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας το 2004, προσυπέγραψε το Σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προέβλεπε στρατιωτική παρουσία της τάξης των 600 στρατιωτών. Είχε πλήρως προσυπογράψει, όπως είχε προσυπογράψει και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στη διαδικασία ένταξης και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση εδώ στην Κύπρο ήταν καλά γνωστή σε όλους, όταν λαμβανόταν η απόφαση για έναρξη των προ-ενταξιακών διαδικασιών με την Τουρκία».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στα όσα είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος σχετικά με το «Σχέδιο Ανάν» απάντησε πως «έχει αναφερθεί ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και όντως είναι παρελθόν», προσθέτοντας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με μία σαφή στρατηγική γραμμή, ότι μέσα από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με τους όρους, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, μπορούμε να βρούμε μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και η ίδια η Τουρκία να βρει κίνητρα για να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις δηλώσεις Φερχόιγκεν, για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, δήλωσε ότι «δεν μας ικανοποιεί πλήρως. Για να έχει κίνητρο η Τουρκία να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ευρωπαϊκή της προοπτική πρέπει να παραμένει ανοικτή και γι' αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Δεν τη στηρίζουμε όμως εν λευκώ και εδώ είναι που αναμέναμε από τον κ. Φερχόιγκεν να τοποθετηθεί με έναν πιο σαφή τρόπο».

Σε ερώτηση αναφορικά με την τοποθέτηση του Γκ. Φερχόιγκεν για το θέμα του στρατού κατοχής και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αναμένει από την ΕΕ «να απαιτήσει την απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας». Μέσα από τη λύση του Κυπριακού, συνέχισε, δε θα δεχτούμε την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι Τούρκοι(2006-06-15 00:00:00.0)
Ερχεται στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος(2005-08-12 00:00:00.0)
Πλασάρεται σαν κλειδί για τη λύση του Κυπριακού(2004-12-08 00:00:00.0)
Πρώτα οι «ευρωπαϊκές» θέσεις!(2004-11-26 00:00:00.0)
Λύση μέχρι τα τέλη του 2002 προβλέπουν οι Γερμανοί(2001-06-29 00:00:00.0)
Αλλάζουν πολιτική οι Γερμανοί έναντι της Τουρκίας;(1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ