Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Φακέλωμα και στο βάθος χαράτσι

Στο φακέλωμα και των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων προχωρά η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, στρώνει το έδαφος για την επιβολή φόρου σε εννιά εκατομμύρια κατόχους ενεργών καρτοκινητών, σε σύνολο 13,5 εκατ. καρτοκινητών.

Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη καταρτιστεί από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη του επόμενου μήνα. Το περιθώριο που δίνει η κυβέρνηση στους κατόχους των εννιά εκατομμυρίων ενεργών καρτοκινητών για να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους (ταυτοποίηση) λήγει στις 30 Ιούνη 2010. Μετά την ημερομηνία αυτή, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες να διαγράφουν τους αταυτοποίητους αριθμούς καρτοκινητών τηλεφώνων. Η ταυτοποίηση θα γίνεται με τη σύνδεση της κάρτας SIM ή USIM με τα στοιχεία του χρήστη, τα οποία θα προκύπτουν από έγγραφο δηλωτικό της ταυτότητάς του (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, εκκαθαριστικό σημείωμα κλπ.).

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το - κατ' ουσίαν - φακέλωμα των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων εξυπηρετεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατά το δυνατόν αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο Ευρ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε αόριστα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μέσω καρτοκινητών τηλεφώνων διαπράττονται εγκλήματα που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, απειλές, απαγωγές, μαστροπεία, πορνεία, λαθρομετανάστευση, εκβίαση κ.ά. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι και μετά την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν «μαύρες τρύπες», καθώς - πέραν των περιπτώσεων ταυτοποίησης με πλαστά έγγραφα - θα υπάρχουν σε λειτουργία και καρτοτηλέφωνα, τα οποία οι κάτοχοί τους θα τα έχουν προμηθευτεί από άλλες χώρες όπου δεν ισχύει η ταυτοποίηση.

Σημειώνεται ότι το φακέλωμα, μέσω και των καρτοκινητών, είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προωθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου τηλεπικοινωνιακού χώρου στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Ευρ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι το κόστος της ταυτοποίησης θα είναι σχετικά χαμηλό, θα επιβαρύνει της εταιρείες και δε θα μετακυλιστεί στους χρήστες. Βέβαια, ο υπουργικός αυτός ισχυρισμός είναι άνευ σημασίας, καθώς η μέχρι τώρα πρακτική των εταιρειών επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο. Και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το πετύχουν, όποια ...απαγόρευση και αν θεσμοθετηθεί. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιδότησης των εταιρειών, ενώ σε ερώτηση αν θα επιβληθεί φόρος και στα καρτοκινητά, εφόσον πλέον θα είναι με «ονοματεπώνυμο», παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το φακέλωμα για τους κατόχους καρτοκινητών θα τους ακολουθεί...νόμιμα και για ένα χρόνο μετά από τη διακοπή της σύνδεσης του τηλεφώνου, καθώς οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν στα ηλεκτρονικά τους αρχεία για έναν επιπλέον χρόνο όλα τους τα στοιχεία. Ουσιαστικά, βέβαια, εκείνο που θα ισχύσει είναι το μια φορά κάτοχος καρτοκινητού, φακελωμένος για πάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ