Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Νέο κύμα διώξεων και φυλακίσεων μεταναστών

«Καλύτερη κάλυψη των συνόρων» και «κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας», ζητά η Επιτροπή από τα κράτη - μέλη

Νέο κύμα συλλήψεων, φυλακίσεων και απελάσεων, ετοιμάζεται για εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και την οικογένειά τους

Eurokinissi

Νέο κύμα συλλήψεων, φυλακίσεων και απελάσεων, ετοιμάζεται για εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και την οικογένειά τους
Προτάσεις σε πνεύμα ...ευρωπαϊκό, που συνθέτουν τον ακόμα πιο άγριο διωγμό μεταναστών και προσφύγων, σαν να ευθύνονται οι ίδιοι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για προτάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την κυβερνητική επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, οι οποίες τιμωρούν τα θύματα του ιμπεριαλισμού, αυξάνοντας τον ανώτατο χρόνο φυλάκισής τους από 3 στους 12 μήνες, με την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία για όσους εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και μετεξέλιξη του FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων, που είναι θέμα των κρατών - μελών, να είναι κοινοτική υπόθεση.

Χαρακτηριστικό των προτάσεων είναι ότι η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο τσουβάλι μετανάστες και δουλέμπορους, λέγοντας ότι στοχεύει στην «αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δουλεμπόρων».

Οι κυβερνητικές προτάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρωτοστατώντας μάλιστα στη συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ την περίοδο 2010 - 2014 για τη μετανάστευση, γνωστή και ως «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης», το οποίο θα αντικαταστήσει το «Πρόγραμμα της Χάγης» που λήγει το Δεκέμβρη.

Κάτω από άθλιες συνθήκες θα στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής
Κάτω από άθλιες συνθήκες θα στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής
Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» εξετάζει θέματα, όπως η τρομοκρατία, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, το οργανωμένο έγκλημα και οι συνοριακοί έλεγχοι, με τη μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στη μετανάστευση. Οχι από τη σκοπιά της προστασίας και της φιλοξενίας των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, αλλά από τη σκοπιά των κερδών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της ΕΕ: «Η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινή στρατηγική για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων τους και την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας. Κάνει επίσης έκκληση για τη θέσπιση νόμων που θα διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες σε όλη την ΕΕ και στενότερη παρακολούθηση των μεταναστευτικών θεμάτων και της κατάστασης στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην ΕΕ υπάρχουν 8 εκατ. «παράνομοι», περιττοί, δηλαδή, για την καπιταλιστική οικονομία, μετανάστες.

Στα πλαίσια αυτά, το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» προβλέπει:

  • Την ανάθεση σημαντικότερου ρόλου στον FRONTEX, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων, και τη δημιουργία συστήματος εποπτείας των συνόρων. Η ΕΕ διαθέτει σχεδόν 1.800 σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων όπου διενεργούνται έλεγχοι.
  • Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας εντός των συνόρων της, η ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζεται στενά και με τρίτες χώρες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. «Θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική κράτησης και απέλασης των λαθρομεταναστών, καθώς και ενθάρρυνσης του εκούσιου επαναπατρισμού».
  • Την καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με σκοπό, όχι την αύξηση του αριθμού χορήγησης ασύλου, αλλά την καλύτερη κατανομή τους μεταξύ των κρατών - μελών, ώστε να ανακουφιστούν τα κράτη - μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να διαχειριστούν τα αλλεπάλληλα κύματα επίδοξων(!) μεταναστών», αναφέρει η ΕΕ.
  • Τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου μεταναστών από και προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και τη θέσπιση ενός κοινού καθεστώτος θεωρήσεων Σέγκεν.

Νεκροί μετανάστες μετά από δυστύχημα, στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσω Τουρκίας. Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων προωθούν ΕΕ και κυβερνήσεις

Associated Press

Νεκροί μετανάστες μετά από δυστύχημα, στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσω Τουρκίας. Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων προωθούν ΕΕ και κυβερνήσεις
«Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Ιούνη, μαζί με τον επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό.

Συλλήψεις, απελάσεις και αποθήκες ανθρώπων

Από τις αρχές του Ιούνη έχουν συλληφθεί, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, 637 μετανάστες χωρίς έγγραφα, για παραβίαση του νόμου «περί Αλλοδαπών». Ταυτόχρονα, τα σενάρια σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα "μαντρωθούν" μετανάστες δίνουν και παίρνουν. Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προορίζονται να γίνουν στην περιοχή της Εύβοιας και δύο προωθητικά στην περιοχή μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Επίσης, συζητιέται μια περίπτωση στη Ριτσώνα, ενώ άλλες προτεινόμενες μονάδες είναι στο Κάτω Νευροκόπι, στις Σάππες Εβρου, στη Ροδόπολη Σερρών, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη εκτός του οικιστικού ιστού.

Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι, η ΕΛ.ΑΣ. προγραμματίζει 20 πτήσεις τσάρτερ για να απελαθούν 1.500 μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και χώρες της Αφρικής, οι οποίοι ήδη κρατούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ