Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το περιβάλλον που πρέπει να «χτίσει» η εργατική τάξη

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος, και οι υποκριτικές «κορόνες» περισσεύουν. Στο όνομα του περιβάλλοντος έχει ήδη αρχίσει πλειοδοσία «οικολογικής συνείδησης», λόγω της ολοένα αυξανόμενης - και δικαίως - ανησυχίας των εργαζομένων για την καταστροφή του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι Πράσινοι» διεκδικούν τα ...«πρωτεία» της «οικολογικής ευαισθησίας». Από κοντά και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι «φορείς».

Η ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι ασκεί «ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική». Το ΠΑΣΟΚ μιλά για την «πράσινη ανάπτυξη» ως απάντηση στη ...«βαρβαρότητα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητά «μια πράσινη προσέγγιση της οικονομίας σε έναν κόκκινο τρόπο παραγωγής», διευκρινίζοντας ότι «ο οικολογικός μετασχηματισμός δεν ταυτίζεται πλήρως με τον κοινωνικό» κι επιζητώντας την «ανατροπή της πρωτοκαθεδρίας του κέρδους» αποδεχόμενος, έτσι, πως τα κέρδη των καπιταλιστών και ο «οικολογικός μετασχηματισμός» μπορούν να συνυπάρξουν. Οι «Οικολόγοι Πράσινοι», απ' την πλευρά τους, ζητούν κι αυτοί ένα νέο «πράσινο deal», μέσα απ' το οποίο θα βγει απ' την κρίση το καπιταλιστικό σύστημα.

Το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι αποκόπτουν το περιβάλλον από τον άνθρωπο. Το εξετάζουν μόνο ως «φυσικό περιβάλλον». Τι είναι όμως το περιβάλλον; Περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση - τα δέντρα, τα ποτάμια, η θάλασσα και οι λίμνες. Γιατί αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια «περιβάλλον» ο κόσμος του μόχθου, της δουλειάς και αλλιώς το αντιλαμβάνεται η κυρίαρχη τάξη, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν. Οταν λοιπόν μιλάμε για περιβάλλον, μιλάμε πρώτα και κύρια για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται η εργατική Τάξη. Ποιο είναι αυτό το περιβάλλον σήμερα;

1. Πάνω από 1 εκατομμύριο εργάτες το χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.

2. Το 2006, στα κράτη - μέλη της ΕΕ οι θάνατοι εργαζομένων από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες έφτασαν τις 167.000.

3. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάθε χρόνο 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων ειδών.

4. Συνολικά 350.000 εργαζόμενοι, στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, κάθε χρόνο υποχρεώνονται να αλλάξουν δουλειά μετά από «ατύχημα» της τρέχουσας ή προηγούμενης απασχόλησής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν η εργατική τάξη πληρώνει με τη ζωή της την εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο. Και με αυτούς τους όρους πρέπει να μιλάμε εμείς, σε αντίθεση με τους «οικολογικά ευαίσθητους», που έχουν συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα. Γι' αυτό το λόγο, η υπόθεση περιβάλλον σχετίζεται άμεσα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και την ανάγκη ανατροπής του.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που με την πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τη χαριστική βολή στο περιβάλλον και στους εργάτες που ζουν και εργάζονται σε αυτό. Η ρύπανση του Ασωπού, η μετατροπή της Αθήνας σε αβίωτη τσιμεντούπολη, η έλλειψη οποιασδήποτε αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, κλπ., είναι αποτελέσματα αυτής ακριβώς της πολιτικής που έχει στην κορωνίδα της την εξυπηρέτηση του κέρδους.

Το ίδιο το περιβάλλον έχει μετατραπεί σε μια επικερδή επιχείρηση. Δεν είναι μόνο ότι η γη, ο αέρας, ο ήλιος, τα δάση και η θάλασσα έχουν γίνει αντικείμενο προς πώληση «επί πληρωμή». Ακόμη και οι ρύποι έχουν μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Σύμφωνα με αυτό, οι βιομηχανίες, αντί να πληρώσουν για να εγκαταστήσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, μπορούν να αγοράζουν από το χρηματιστήριο ρύπων «δικαιώματα» για να βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα με ακόμη περισσότερους ρύπους.

Η υποκρισία, όμως, ξεπερνά κάθε όριο, όταν οι κάθε λογής ευρωλάγνοι και «οικολόγοι» ισχυρίζονται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Κι αυτό όταν:

-- Η πολιτική της ΕΕ ενισχύει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος.

-- Η ΕΕ χαρακτηρίζει το νερό του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο ως πόσιμο και τα «μέτρα» της ελληνικής κυβέρνησης ως «επαρκή», όταν τα μόνα μέτρα που πήρε ήταν κάποια πρόστιμα - χάδια στις βιομηχανίες.

-- Η ΕΕ ενισχύει το χρηματιστήριο ρύπων.

-- Η ΕΕ προωθεί την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων, ακόμη και στη χώρα μας.

Για να μπορεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής και εργασίας να είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, πρέπει να υπάρξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. Με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό. Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» λένε ψέματα για το περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ξέρουν ποιοι ρυπαίνουν τον Ασωπό και ποιοι έκαναν επί 11 χρόνια τα ...στραβά μάτια. Ξέρουν ποιοι τους βάζουν να δουλέψουν δίχως τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας. Και αυτούς πρέπει να τιμωρήσουν στις ευρωεκλογές. Για να «χτίσουν» το δικό τους «περιβάλλον»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι(2009-05-23 00:00:00.0)
Απαιτείται άλλη περιβαλλοντική πολιτική(2008-06-06 00:00:00.0)
Οι ...οικολογικές ευαισθησίες(2008-04-23 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ(2007-12-01 00:00:00.0)
Οι «φίλοι» του περιβάλλοντος(2007-07-11 00:00:00.0)
Οικολογικό "τσίρκο" σε παλιά ορυχεία στην Αγγλία(1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ