Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο εκλογικός νόμος είναι το κύριο πρόβλημα

Το θέμα του εκλογικού νόμου και την ανάγκη θεσμικής αλλαγής του εν λόγω δεδομένου με την απλή αναλογική, έφερε στο επίκεντρο της παρέμβασής του, χτες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωσταντόπουλος.

Οπως υποστήριξε «το βασικό θέμα που διαμόρφωσε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές είναι ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση διατήρησε τον ίδιο εκλογικό νόμο. Το νόμο που είχε φτιάξει η Νέα Δημοκρατία και που κατασκευάζει τεχνητές κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες. Από τις εκλογές αυτές, με το συγκεκριμένο νόμο και πάλι θα προκύψει μια Βουλή στην οποία θα κυριαρχούν τα δυο μεγάλα κόμματα. Και στη νέα Bουλή θα κυριαρχεί η μοναρχία των δύο.

Εκφράζοντας ουσιαστικά τις γνωστές «βλέψεις» του ΣΥΝ για συνθήκες δημιουργίας μετεκλογικών συνεργασιών σημείωσε ότι «το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι αυτό που κατασκευάζει ο εκλογικός νόμος. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα σπάσει ή όχι το καθεστώς της μοναρχίας των δύο». Ο Νίκος Κωσταντόπουλος σχολίασε το θέμα της κατάθεσης της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εάν η ένταξη είναι δεδομένη τότε δεν έχουν νόημα οι πρόωρες εκλογές. Εάν η ένταξη δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση το επί ένα μήνα η χώρα δε θα είναι σε θέση να κάνει καμιά διαπραγμάτευση».

Τέλος, χαρακτήρισε την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση «ακαδημαϊκή», αφού όπως είπε «η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ