Καταγγελίες κατά του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου
Στα έργα και στις ημέρες του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή της η ΚΟΒ της ΕΡΤ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση ουσιαστικά απεικονίζεται η σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κρατική ραδιοτηλεόραση, με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της εσωτερικής παραγωγής, με τις προσλήψεις ημετέρων και με τις διασυνδέσεις του προέδρου της ΕΡΤ με το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα στοιχεία που αναφέρονται στη σημερινή εικόνα της ΕΡΤ αποδεικνύουν ότι η πολιτική που ακολουθείται στην κρατική ραδιοτηλεόραση αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων στην ΕΡΤ .
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει η ΚΟΒ της ΕΡΤ του ΚΚΕ, δεν είναι οργανωτικό, αλλά πολιτικό. Η επιλογή των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία είναι πολιτική περιορισμού της εμβέλειας της ΕΡΤ , προκειμένου το πεδίο να αφήνεται ελεύθερο στην «ιδιωτική κερδοσκοπία». Ο σημερινός πρόεδρος Παναγιώτης Παναγιώτου, μάλιστα, αναδείχτηκε ως ο «συνεπέστερος εκφραστής αυτής της πολιτικής».
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ , όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εδώ και αρκετό καιρό περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, δίνει συνεντεύξεις σε περιοδικά, επιχειρώντας έναν «απολογισμό» της θητείας του στην ΕΡΤ . Μέσα από αυτές τις εμφανίσεις «πλασάρεται» σαν ο Μεσσίας, ο σωτήρας και ο αναμορφωτής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η ΚΟΒ της ΕΡΤ του ΚΚΕ, παίρνοντας τα γεγονότα με τη σειρά, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Παναγιώτη Παναγιώτου. «Κομπάζει» ο πρόεδρος της ΕΡΤ , όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι μείωσε το χρέος της ΕΡΤ , κάτι όμως που δεν έγινε λόγω της αύξησης των εσόδων ούτε του διαχειριστικού νοικοκυρέματος, αλλά γιατί ένα «σημαντικό μέρος περίπου 30 δισ. κεφαλοποιήθηκε και γιατί αυξήθηκε σημαντικά το ανταποδοτικό τέλος».
Η θητεία του Παναγιώτη Παναγιώτου συνδέεται επίσης με τη «δραματική πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων», ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του η ΕΡΤ έγινε «θερμοκήπιο μαύρης εργασίας». Με την τακτική των συμβάσεων έργου εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με πλήρες ωράριο, αλλά αμείβονται και ασφαλίζονται σαν να εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Η πρόσληψη αυτών των εργαζομένων γίνεται με αδιαφανή κριτήρια και κυρίως μέσω γνωριμιών με «κάποιον από τους εκλεκτούς του προέδρου».
Η ΚΟΒ της ΕΡΤ του ΚΚΕ αναφέρεται και στους ισχυρισμούς του προέδρου ότι έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη Ζαλοκώστα, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι «ορατό», αλλά εκείνο που είναι ολοφάνερο είναι ότι υπάρχει «απ' ευθείας σύνδεση της ΕΡΤ με το πρωθυπουργικό γραφείο». Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν κάποιος κάνει δήλωση «συμπάθειας» για τον πρωθυπουργό, αμέσως γίνεται «πρωταγωνιστής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ », φέρνοντας ως παράδειγμα και τον Ν. Μπίστη. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου «μεταμόρφωσε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από κομματικό φέουδο σε πρωθυπουργικό μαγαζάκι».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρόεδρος της ΕΡΤ , με πρόσχημα την προώθηση νέων, έθεσε στο περιθώριο εργαζόμενους που είχαν πολλές ικανότητες. Η ΚΟΒ θεωρεί ότι ο Παναγιώτης Παναγιώτου διοικεί την ΕΡΤ σαν «αυτοκράτορας με συμβούλους». Στα «επιτεύγματα» του προέδρου της ΕΡΤ η ΚΟΒ του ΚΚΕ περιλαμβάνει και τη συρρίκνωση των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ, οι οποίοι με τις δικτυώσεις από πέντε έγιναν δύο. Σε σχέση με την ανύπαρκτη εσωτερική παραγωγή, η ΚΟΒ υπογραμμίζει ότι με την κατάργηση των εσωτερικών παραγωγών ο πρόεδρος της ΕΡΤ εκχώρησε «όλη την τηλεοπτική παραγωγή στην ιδιωτική κερδοσκοπία, ενώ την τελευταία διετία με την εφεύρεση των συμπαραγωγών έθεσε στην υπηρεσία των τηλεοπτικών εργολάβων τον εξοπλισμό και το προσωπικό της ΕΡΤ και βοήθησε στη διασπορά του πολύτιμου τηλεοπτικού αρχείου της ΕΡΤ ».
Η πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε ως αποτέλεσμα «ένα σημαντικό μέρος της ΕΡΤ να ιδιωτικοποιηθεί με τρόπο μάλιστα ασφαλή και ανέξοδο για το ιδιωτικό κεφάλαιο». Το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων, όπως τονίζει η ΚΟΒ της ΕΡΤ του ΚΚΕ, δε βρίσκεται στη συνέχιση αυτής της πολιτικής, αλλά σε μια πολιτική ανάπτυξης της ΕΡΤ . Μια πολιτική που θα σέβεται τον τηλεθεατή και θα υπηρετεί την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση, την «αξιοπρέπεια στην ψυχαγωγία, την επιμόρφωση και την πραγματική γνώση».