Μετά από αίτηση εταιρείας η Διεύθυνση Δασών Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να χαρακτηρίσει «μη δασική έκταση» 19,5 στρέμματα περιαστικού δάσους
Κάηκε και ξανακάηκε μέχρι τη «δικαίωση» όσων είχαν επιχειρηματικά σχέδια. Στη φωτογραφία διακρίνεται τμήμα από τα 220 στρέμματα δασικής έκτασης που ανήκουν στην εταιρεία |
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δασών Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την οποία 19,5 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Βροντάδου Δήμου Ομηρούπολης, στην περιοχή Κλειδού, χαρακτηρίζονται «μη δασική έκταση, μη εμπίπτουσα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» και μάλιστα «κατόπιν αιτήσεως της Terra Norma AE»! Η πράξη χαρακτηρισμού είχε εκδοθεί στις 20 του Ιούλη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τη μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά , η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» Δήμου Ομηρούπολης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το δάσος της Κλειδούς, σημειώνοντας ότι «επιλέξαμε αυτό το χώρο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τέτοιων συμφερόντων, που έχει καεί τρεις φορές (...)» και στοχοποιώντας ως υπεύθυνους των πυρκαγιών τις πολιτικές του δικομματισμού, που υπηρετούν συμφέροντα των οικοπεδοφάγων. Δύο μέρες μετά η παραπάνω θέση επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.
Μέσα σε αυτό το δάσος η «Terra Norma AE» κατέχει - εκμεταλλευόμενη τους «εμπρηστικούς» νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την απουσία Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου - 240 στρέμματα, από τα οποία τα 220 είναι δάσος που έχει ήδη καεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, την έκταση την αγόρασε από ιδιώτη, ο οποίος φερόταν ως ιδιοκτήτης με τίτλους από την εποχή της τουρκοκρατίας. Τώρα, πέτυχε το χαρακτηρισμό σχεδόν 20 στρ. ως μη δασικής έκτασης. Ετσι, μετά από τρεις πυρκαγιές στο δάσος της Κλειδούς, η «δικαίωση» για τους ...επενδυτές ήρθε.
Η πράξη χαρακτηρισμού - όπως και όλες οι αντίστοιχες σε όλη τη χώρα - έγινε με βάση το νόμο 998/79 (επί ΝΔ), ο οποίος διαχωρίζει τις εκτάσεις σε δασικές και χορτολιβαδικές. Για την προστασία της έκτασης απαιτείται απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Νομαρχία Χίου (ΠΑΣΟΚ) δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. Τον Ιούλη του 2007, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας», το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ομηρούπολης με απόφασή του ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για το χαρακτηρισμό της Κλειδούς ως προστατευόμενης περιοχής. Η ίδια ακριβώς απόφαση πάλι μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» είχε παρθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο το 2005, χωρίς η τότε διοίκηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) να έχει πιέσει τη Νομαρχία.
«Χαρακτηριστικό της αδράνειας των εκπροσώπων του δικομματισμού είναι ότι η απόφαση του ΔΣ 331/2005 που εστάλη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΠΑΣΟΚ) δεν έτυχε καμιάς περαιτέρω αξιοποίησής της στην κατεύθυνση προστασίας της περιοχής, ο νομάρχης Χίου δήλωνε άγνοια για την παραπάνω απόφαση γι' αυτό του έδωσα προσωπικά την εγκύκλιο», είπε στον «Ρ» ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας».