Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη για άπλετο φως

Οι θέσεις που έκφρασε ο εκπρόσωπος του Κόμματος, όσον αφορά το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου

Μπροστά στη φανερή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να περιορίσουν την έρευνα για τις ευθύνες και τις αιτίες της τραγωδίας της Κύπρου , όσον αφορά τον βρώμικο ρόλο των ιμπεριαλιστών και το ρόλο και τις ευθύνες "σημαινόντων πολιτικών προσώπων", το ΚΚΕ από την αρχή προειδοποίησε τον ελληνικό λαό πως υποβαθμίζεται η έρευνα, σκόπιμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό παρά την προσπάθεια του εκπροσώπου τότε του ΚΚΕ Κ. Κάππου να διευρυνθεί η έρευνα και να φωτιστούν ο ρόλος και οι ευθύνες του ξένου παράγοντα αλλά και των πολιτικών παραγόντων και να φωτιστεί η πολιτική που επέτρεψε να φθάσουμε στο έγκλημα της Κύπρου . Αυτό επιβεβαιώνεται από το πόρισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ αποχώρησε λίγο πριν αυτό συνταχθεί, προσπαθώντας να υποβαθμίσει και να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες παραγόντων που κινούνται στο χώρο της και όχι μόνον... Αλλωστε, είχε φροντίσει να αναστείλει από το 1975, με πράξη της κυβέρνησης και τη δίωξη των υπευθύνων, κάτι που βρίσκει στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα...

Ο Κ. Κάππος τοποθετούμενος στο πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου και με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, αφού αναφέρθηκε σ' όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν από όσους εξετάστηκαν και στα έγγραφα που περιήλθαν στην Επιτροπή, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Γίνεται φανερό ότι για την τραγωδία της Κύπρου δεν είναι δυνατόν να επιμεριστούν μόνο ποινικές ευθύνες στους αυτουργούς και πρωταίτιους της ελληνικής πλευράς. Προηγείται, αντίθετα, η ανάγκη να καταλογιστούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες, πέρα από τις αυτονόητες ευθύνες της τουρκικής πλευράς για την εγκληματική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο , τόσο στους Ελληνες ιθύνοντες, όσο και στον ξένο παράγοντα". Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ρόλο του ξένου παράγοντα, υπογράμμισε ότι ευθύνες έχουν:

α) Οι ΗΠΑ γιατί οργάνωσαν το πραξικόπημα της χούντας στην Ελλάδα στις 21.4.67 και την κίνηση Ιωαννίδη στις 25.11.73 με σκοπό να δημιουργήσουν τους αναγκαίους πρακτικούς μηχανισμούς και προϋποθέσεις για την εισβολή στην Κύπρο , κατάσταση σύμφωνη με τα πάγια σχέδιά τους. Μ' αυτούς δε τους μηχανισμούς δημιούργησαν κρίσιμες καταστάσεις στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο , κατηύθυναν την οργάνωση πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 15.7.74 και την εισβολή της Τουρκίας στο νησί. Ακόμη γιατί αναμείχθηκαν άμεσα στη δυσμενή για την Κύπρο εξέλιξη της εμπλοκής, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα. Τέλος, εμποδίσανε την ενίσχυση των κυπριακών δυνάμεων.

β) Η Μ. Βρετανία, γιατί ενώ άφησε ανενόχλητα τα τουρκικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Κύπρο και να ρίχνουν αλεξιπτωτιστές ή να βομβαρδίζουν στόχους, παρενέβαλε κάθε είδους εμπόδια για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα.

γ) Το ΝΑΤΟ γιατί την επιχείρηση απόβασης στο κυπριακό έδαφος την ενέταξε στις προγραμματισμένες ασκήσεις και επέτρεψε στη βρετανική αεροπορία (ΡΑΦ) που είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, να παρεμποδίζει την ελληνική αεροπορία.

Επίσης, εκτός των ευθυνών της χούντας των Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη, ο Κ. Κάππος σημείωσε και τις ευθύνες της "κυβέρνησης των 70 ημερών" και ιδιαίτερα του Ε. Αβέρωφ λέγοντας: "Ευθύνες, φυσικά, έχουν όλες οι κυβερνήσεις, από το 1974 ως το 1986, γιατί δεν άνοιξαν το Φάκελο της Κύπρου και ανέβαλαν ή διατήρησαν την αναστολή δίωξης των υπευθύνων για την κυπριακή τραγωδία". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε το χρέος των κυβερνήσεων να καταργήσουν την πράξη 45 της 7.3.75 ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Κείμενα: Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ