Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομοθυμία για το ενεργειακό ξεπούλημα

«Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» των υπουργών Ενέργειας

Την απόφασή τους να συμβάλουν στα σχέδια της ΕΕ για την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των πηγών και των υποδομών Ενέργειας της Ευρώπης επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της «Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Η συμφωνία τους διατυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε, στο οποίο αναφέρεται ότι θα εντατικοποιήσουν και θα διευρύνουν τη συνεργασία για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς Ενέργειας στα πλαίσια μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, ώστε αυτή να γίνει «ανταγωνιστική». Αποφασίστηκε, επίσης, να ενισχύσουν την «ασφάλεια εφοδιασμού», να φτιάξουν ενιαία αγορά Ενέργειας με κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και «μηχανισμό διασυνοριακής μεταφοράς». Να εξασφαλίσουν το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για υποδομές έτσι ώστε να τις παραδώσουν έτοιμες στο κεφάλαιο, και να καλέσουν την επόμενη προεδρεύουσα χώρα, την Κροατία, να εφαρμόσει το συγκεκριμένο ανακοινωθέν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλίες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, τους ομολόγους του Ζ. Τόμσικ από την Κροατία και Ζ. Μπόγκος από τη Ρουμανία, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αν. Νεράτζη. Ο Ελληνας υπουργός επισήμανε ότι αντικειμενικοί στόχοι της πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια είναι η «ανταγωνιστικότητα», «το βιώσιμο περιβάλλον», η «ασφάλεια εφοδιασμού», ενώ ο Αν. Νεράτζης τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης κοινής ενεργειακής πολιτικής από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει «τις προκλήσεις από τη συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και γενικότερα από τις διεθνείς γεωπολιτικές κρίσεις που επηρεάζουν την παροχή ενέργειας».

Για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των χωρών μη μελών της ΕΕ διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των ΗΠΑ (που συμμετείχε ως παρατηρητής) πως θα πράξουν ό,τι μεταρρυθμίσεις κριθούν απαραίτητες για να παραδοθεί στην «αγορά» η δημόσια ενεργειακή υποδομή των χωρών τους.

Αγωγός Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης

Χτες, εξάλλου, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, ο υπουργός Ανάπτυξης εγκαινίασε τον αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί τμήμα του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία. Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού έχει προϋπολογισμό 20,9 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά ο αγωγός θα στοιχίσει 81,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία «STROYTRANSGAZ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Gas». Ο Δ. Σιούφας αναφέρθηκε στην κυβερνητική ενεργειακή πολιτική και επισήμανε ότι μέχρι το 2010 η ΔΕΠΑ θα σκάβει τη Βόρεια Ελλάδα για να αναπτύξει το δίκτυο του φυσικού αερίου επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η υποδομή που θα φτιαχτεί είναι, βεβαίως, απαραίτητη ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να δραστηριοποιηθεί κερδοφόρα στον τομέα αυτό, ενώ οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται περίπου στο 60% από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, κάτι ιδιαίτερα ...βολικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ