Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία δρομολογήθηκαν σε Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με απειλές εκατέρωθεν

Από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς

Russian Defense Ministry Press

Από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς
Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο προχωρά η Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία , μετά την ανακοίνωση των φιλορωσικών διοικήσεων του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας να διεξάγουν άμεσα δημοψηφίσματα για ένταξη των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία από τις 23 ως τις 27 Σεπτέμβρη.

Αργά χτες το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμενόταν (τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ στη Δύση) να κάνει διάγγελμα τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου.

Οπως είχε επισημάνει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία ενός τέτοιου βήματος στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, «μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και την ενσωμάτωση νέων εδαφών στη Ρωσία , ο γεωπολιτικός μετασχηματισμός στον κόσμο θα γίνει μη αναστρέψιμος». «Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα, το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε αναφερόμενος στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Οπως το έθεσε η Ρωσίδα αρχισυντάκτρια του RT, αναγνωρίζοντας τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα μπορούσε ευκολότερα να απειλήσει το ΝΑΤΟ με αντίποινα για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, «λύνοντας τα χέρια της Ρωσίας από κάθε άποψη».

Οι φιλορώσοι επικεφαλής του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατέληξαν χτες σε συμφωνία για τον συντονισμό της προετοιμασίας δημοψηφισμάτων, «πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει, τώρα επισημοποιείται με τον προσδιορισμό όλων των μηχανισμών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση της ψηφοφορίας», δήλωσε χτες ο «πρέσβης» της «Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, τα Πολιτικά Επιμελητήρια των δύο αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς είχαν καλέσει τους ηγέτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να διεξαχθούν αμέσως δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία . Στο Λουγκάνσκ «όλα έχουν προετοιμαστεί πλήρως», «έχουν ήδη οριστεί εδαφικές εκλογικές επιτροπές και παρατηρητές (...) ήδη έχουν δημιουργηθεί εκλογικά τμήματα» και «το μόνο που απομένει» είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Ντονέτσκ θα ξεκινήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία και στις περιοχές που δεν έχει καταλάβει ακόμη η Ρωσία , ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κατοίκους έχουν καταφύγει στη Ρωσία , να ψηφίσουν.

Αντίστοιχα και στη Χερσώνα, η οποία ελέγχεται κατά 95% από τον ρωσικό στρατό αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν τους τελευταίους μήνες με χτυπήματα σε «στρατηγικά» σημεία, οι φιλορωσικές αρχές αποφάσισαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία μεταξύ 23 - 27 Σεπτέμβρη. Ιδιες ημερομηνίες ανακοίνωσαν αργότερα και αξιωματούχοι του Λουγκάνσκ.

Στη Ζαπορίζια οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές είναι έτοιμες για δημοψήφισμα και «τα σύνορά μας προστατεύονται από τον ρωσικό στρατό». Στο μεταξύ, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή, ανακοινώθηκε ότι έχει υπογραφεί διάταγμα για «συγκρότηση ταγμάτων εθελοντών της περιοχής Ζαπορίζια» που θα πολεμήσουν κατά του ουκρανικού στρατού.

Ο φιλορώσος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, σε επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ζήτησε ταχεία ένταξη της περιοχής στη Ρωσία , μόλις διεξαχθεί το δημοψήφισμα. «Εξαρχής λέγαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εκφράζοντας τη στήριξη της Μόσχας στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η ρωσική «απειλή μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με τη βία» διαμήνυσε το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, Βολ. Ζελένσκι, απαντώντας στις ανακοινώσεις για τα δημοψηφίσματα, κάνοντας ακόμη λόγο για «φόβο της ήττας» από τη ρωσική πλευρά.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, διαμήνυσαν: «Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας», τόνισε.

Σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «εικονικά δημοψηφίσματα» και «κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας» και ζήτησε περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία από τη «διεθνή κοινότητα».

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα ενταχθούν στον ρωσικό στρατό

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, σίγουρα θα ενισχυθεί η Ρωσία » αν Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ενσωματωθούν, τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας του ρωσικού Κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα), Αντρ. Καρτάπολοφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι φιλορώσοι εθελοντές θα ενταχθούν πλήρως στο προσωπικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αυτό αλλάζει σημαντικά την κατάσταση με πολλούς τρόπους», είπε.

Σύμφωνα με την αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, αν αναγνωριστούν ως ρωσικό έδαφος περιοχές όπου διεξάγονται μάχες και αντεπιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία θα εμφανίζεται πως «αμύνεται» για το έδαφός της και οι ουκρανικές δυνάμεις θα «κατέχουν παράνομα» ή θα επιτίθενται σε ρωσική επικράτεια. Σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία θα μπορούσε ευκολότερα να απειλήσει το ΝΑΤΟ με αντίποινα για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, αν και τα ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία δεν πυροδότησαν αυτόματα ρωσικά αντίποινα εναντίον του ΝΑΤΟ ή άλλων στρατηγικών υποδομών στην Ουκρανία .

«Τα εικονικά δημοψηφίσματα δεν αλλάζουν τίποτα», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας επιτιθέμενος που κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης» και η Ουκρανία «έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της».

Στο μεταξύ, η Ρωσία φέρεται να απέσυρε τα υποβρύχια κλάσης Kilo από τη Χερσόνησο της Κριμαίας λόγω του κινδύνου ουκρανικών επιθέσεων, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τα υποβρύχια του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μεταφέρονται ήδη από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο αναφέροντας ότι πιθανότατα η ικανότητα της Ουκρανίας να εξαπολύει επιθέσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει αυξηθεί και ως εκ τούτου η κατάσταση ασφαλείας στην Κριμαία έχει αλλάξει.

Θα συνεχιστεί αμείωτη η ΝΑΤΟική στήριξη στο Κίεβο

Αμείωτη συνεχίζεται η ροή της στρατιωτικής βοήθειας από κράτη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και θα είναι σε βάθος χρόνου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, θα ενημερώσει τους ηγέτες άλλων κρατών εντός της βδομάδας ότι η χώρα της θα διαθέσει ποσό ίσο ή υψηλότερο από τα 2,3 δισ. λίρες (2,63 δισ. δολάρια) που δαπάνησε φέτος για να υποστηρίξει τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία , αναφέρουν οι «Financial Times».

Ταυτόχρονα, Σλοβακία και Γερμανία συμφώνησαν τελικά για τη μεταφορά 28 αρμάτων μάχης M-55S στην Ουκρανία , με τη Σλοβενία να αναμένεται να παραλάβει ως αντάλλαγμα 40 οχήματα γερμανικής κατασκευής. Διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για αντίστοιχη συμφωνία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στο Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία .

Ερντογάν: Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει τα ουκρανικά εδάφη

Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία τα εδάφη τα οποία έχει καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει από την Ουκρανία , ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «αναμφίβολα όχι». «Εάν πρόκειται να εδραιωθεί ειρήνη στην Ουκρανία , φυσικά, η επιστροφή της γης στην οποία έγινε η εισβολή θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι το αναμενόμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κ. Πούτιν έχει κάνει ορισμένα βήματα. Και εμείς έχουμε κάνει ορισμένα βήματα. Τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία », είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλ. Πούτιν «θέλει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό» με αυτόν τον πόλεμο και επανέλαβε ότι η Τουρκία και ο ΟΗΕ «εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σύντομα σε «ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων», δήλωσε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική» πρόοδο στη σύγκρουση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφηκαν οι νόμοι για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία(2022-10-06 00:00:00.0)
Σε τροχιά νέας ολέθριας κλιμάκωσης η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας(2022-09-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με ΝΑΤΟικά όπλα και ρωσικές προειδοποιήσεις για «σοβαρή απάντηση»(2022-09-20 00:00:00.0)
Ενταση των μαχών προς τα ανατολικά και εκτιμήσεις για «παρατεταμένο» πόλεμο(2022-04-01 00:00:00.0)
Η Ουκρανία στη «δίνη» σφοδρών ανταγωνισμών εδώ και δυο δεκαετίες(2022-02-26 00:00:00.0)
Η Ρωσία αναγνώρισε τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ(2022-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ