ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμιλλα για τη στήριξη της πολιτικής Σημίτη
  • Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει μόνη της. Να βοηθήσουμε όλοι!
  • Ρηγίλλης: Συμφωνούμε!
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Σουφλιάς

Τη γραμμή της οικονομικής ολιγαρχίας "να βάλουμε όλοι ένα χεράκι, ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ, έστω όπως όπως", παρουσίασε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δε δίστασε να καλέσει το κόμμα του να αυτοκαταργηθεί και να σταματήσει κάθε είδους κριτική, προκειμένου να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος".

Η ειρωνεία είναι ότι η Ρηγίλλης έσπευσε να συμφωνήσει και να απολογηθεί ότι δεν ασκεί αντιπολίτευση με στόχο να αποκομίσει "στενόκαρδα κομματικά οφέλη" όπως την κατηγόρησε έμμεσα ο επίτιμος πρόεδρος.

Η χθεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί στη μόδα των δηλώσεων υποστήριξης στην κυβερνητική πολιτική που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον Γ. Ράλλη, τον Γ. Σουφλιά κ. ά. Αλλά και η ίδια η ηγεσία της ΝΔ διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, προφανώς τα μεγάλα αφεντικά, ότι "ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση" και μάλιστα παραπονιέται γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται αυτή τη στάση της για να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της!

Επιπλέον, η παρέμβαση Μητσοτάκη ερμηνεύεται ως ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ισχυρών κύκλων της ολιγαρχίας ότι δεν πρέπει η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές να διαταράξει την απρόσκοπτη εφαρμογή των "διαρθρωτικών αλλαγών" και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Σημίτη για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Η "αγωνία" Μητσοτάκη

Με τη γραπτή του δήλωση ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκφραστής των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος και από αυτή τη θέση να υποδείξει τα "καθήκοντα" των δύο μεγάλων κομμάτων. Το "διά ταύτα" της δήλωσης, είναι όπως αναφέρει, ότι: "όλοι μας οφείλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ και να μην βρεθεί εκτός της Ενωμένης Ευρώπης". Στην κατεύθυνση αυτή δε διστάζει να κινδυνολογήσει, διαπιστώνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία "διαγράφεται πλέον απειλητικό το ενδεχόμενο η Ελλάς να μείνει έξω από την ΟΝΕ" ή να αναπαράγει τα σκουριασμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης, όπως ότι στην περίπτωση που μείνουμε εκτός ΟΝΕ "θα κινδυνεύσουμε να έχουμε τύχη ανάλογη με αυτή της Ρωσίας και των γειτονικών μας τέως κομμουνιστικών χωρών".

Στη βάση των διαπιστώσεων που κάνει για την οικονομία, όπως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν, οι αποκρατικοποιήσεις δε γίνονται και οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σημίτη "δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση". Χρειάζεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, όλοι να βοηθήσουν και κυρίως το κόμμα του, το οποίο κάλεσε να μην επιδιώκει "στενόκαρδα κομματικά οφέλη"."Εμείς οι της αντιπολιτεύσεως (!), είπε χαρακτηριστικά, οφείλουμε να μην επιδιώκουμε, αυτήν προπαντός την περίοδο, στενόκαρδα κομματικά οφέλη".

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε στο παρελθόν, να υποστηρίξει ότι "το να μπούμε στην ΟΝΕ ανέτοιμοι, με πολιτικούς όρους και κατά συγκατάβαση, ασφαλώς είναι καλύτερη λύση από το να μείνουμε απ' έξω".

Σουφλιάς - Παυλόπουλος

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γ. Σουφλιάς ο οποίος, μιλώντας στον "Φλας", κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: "Θα πρέπει με τη συμπεριφορά μας ή με τα λόγια μας ή με τις πράξεις μας να βοηθάμε σε αυτή την κατεύθυνση" (σ. σ. της ένταξης στην ΟΝΕ). Χαρακτήρισε την ομιλία του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ ότι "δεν ήταν κακή ομιλία" και ουσιαστικά στήριξε όλες τις επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης (εισοδηματική, νομισματική κλπ.) και τόνισε ότι "εκείνο που κριτικάρω είναι οι ρυθμοί που ακολουθεί η κυβέρνηση που είναι πολύ χαμηλοί".

Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να αποδείξει ότι δεν "υπονομεύει" την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί να δείξει πόσο... τη βοηθάει. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "ενώ η ΝΔ τους πρόσφερε στο πιάτο το θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση μέσα στη Βουλή και απέρριψε την πρόταση της ΝΔ".


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόγεια "μαχαιρώματα"

Ενώ χτες το βράδυ, η φημολογία που έφτασε στα δημοσιογραφικά θεωρεία περί παραίτησης Παπαντωνίου, διαψευδόταν από κύκλους του υπουργού με δηλώσεις περί "προβοκατόρων" (!), στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντούσαν ότι αν υπάρχουν στην κυβέρνηση κάποιοι που διαδίδουν τέτοια πράγματα, όντως είναι προβοκάτορες! Στο μεταξύ χτες το πρωί ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες διατηρεί προνομιακή πρόσβαση ο κ. Τσουκάτος, επιδόθηκαν σε ευθεία επίθεση κατά του Ε. Γιαννόπουλου και στις δηλώσεις του περί σκυλάδικων. Λίγο αργότερα, βέβαια, ο Δ. Ρέππας κάλυπτε πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να αναφερθεί στους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και να μιλήσει για "εκτροπή στελεχών" που επέφερε, ήδη, και θα επιφέρει ενδεχομένως νέες διαγραφές, ενώ υπεραμύνθηκε της ανακήρυξης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έγιναν μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες που δεν έχουν προηγούμενο στο κόμμα"...

Χαμηλούς τόνους διατήρησε, δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που Χρ. Παπουτσή προς την κυβέρνηση, σχετικά με το ότι προωθεί ονομαστική και όχι πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ. Τέλος, χτες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του "Δικτύου για την Κεντροαριστερά", βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Παπαρασκευόπουλο, ο οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου, μιλώντας για την "Κεντροαριστερά" είπε ότι αναφέρεται στα "πάρα πολλά κοινωνικά και πολιτικά "ρυάκια"" που υπάρχουν στην κοινωνία μας...


Το ... τσιφτετέλι του "εκσυγχρονισμού"

Δεν ήταν η δήλωση του Ε. Γιαννόπουλου - ότι το τσιφτετέλι συνιστά "χαρούμενη γυμναστική" και πως το σκυλάδικο ισοδυναμεί με πολιτιστικό... τέμενος -, που αποδεικνύει ότι τούτο, το "νέο" ΠΑΣΟΚ, είναι η συνέχεια του προηγούμενου. Εκείνο που ένωσε το νήμα της εποχής του "ιστορία μου, αμαρτία μου, λάθος μου μεγάλο", άσμα που κατά "παραγγελιά" χόρευε υπό το λάγνο βλέμμα της κυρίας Ρίτας Σακελλαρίου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Παπανδρέου, ήταν η χτεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εμφορείται από τις πολιτιστικές προδιαγραφές του υπουργού Δικαιοσύνης ή αν και πάλι τις αποδίδει στην "ιδιορρυθμία" του ανδρός, έδωσε ένα ρεσιτάλ... φιλελευθερισμού. "Την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι προσωπικές πεποιθήσεις ή τα "γούστα" των πολιτικών και των στελεχών της στην καθημερινή τους ζωή", είπε... Μάλιστα, θεώρησε τέτοιες επεμβάσεις ως "ιμπεριαλιστικές" και διατράνωσε ότι στο θέμα αυτό "δεν υπάρχει περιορισμός"... Αλλά πάλι δε χρειάζεται να εκπλήσσεται κανείς. Αλλωστε, εδώ έφτασαν στο σημείο να παραχωρούν το Ηρώδειο στον μόδιστρο Κάλβιν Κλάιν για να διαφημίσει τα εσώρουχά του. Στην έφεσή τους προς τα μπουζουξίδικα θα αισθάνονταν "περιορισμό";

***

Δε γνωρίζουμε, δε, αν στα πλαίσια του... αντιιμπεριαλιστικού οίστρου της, η κυβέρνηση επαναλάβει τον εαυτό της και ξαναρχίσει να χρηματοδοτεί σκυλάδικα με χρήματα από τα ταμεία της Εργατικής Εστίας (!), όπως συνέβαινε επί υπουργίας Γιαννόπουλου στο υπουργείο Εργασίας. Είμαστε, όμως, βαθύτατα πεισμένοι πως όλη αυτή η θεωρία περί "γούστου" και περί "ορέξεως κολοκυθόπιτα" επιστρατεύεται μόνο όταν βολεύει την υπεράσπιση του "εκσυγχρονισμού" και των στελεχών του. Γιατί όταν η αισθητική κάποιου μπορεί να αντέξει την περιγραφή της κοινωνίας από τη σκοπιά του "τι ήσουνα για μένανε τι ήμουνα για σένανε, εμπρός λοιπόν για να λογαριαστούμε" (σ.σ.: πρόκειται για άσμα) ή του "όταν βλέπω αεροπλάνο μου 'ρχεται να σου την κάνω" (σ.σ.: κι αυτό άσμα είναι), τότε γιατί δε δείχνει την ίδια... ευρυχωρία και σε άλλα θέματα αισθητικής; Οπως η περίπτωση εκείνου του "κωλόσπιτου", για παράδειγμα, σύμφωνα με την ορολογία του κυρίου Γιαννόπουλου.

***

Φυσικά και ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή. Βεβαίως και οι υπουργοί του κυρίου Σημίτη μπορούν, σε μια στάση προς την ΟΝΕ, να γεμίζουν τα πάρκινγκ των σκυλάδικων με τις αεροδυναμικές Μερσεντές τους και να ραίνουν με άνθη τα τραγουδιστικά τους είδωλα. Εκείνο που δεν μπορούν, την ώρα που πάνω στον "νταλκά" τους για το πώς θα... σώσουν τον τόπο τα "σπάνε", κάνοντας "ζημιά στο μαγαζί" (σ.σ.: αν δε γνωρίζετε τον όρο απευθυνθείτε σε κάποιο υπουργό) της τάξης του 1,5 εκατ. δρχ., είναι να πουλάνε τη σοβαροφάνεια του "πολιτισμού" που κουβαλάνε ως "πρόοδο" και να ζητάνε από τους άλλους να τους κοιτούν αδιαμαρτύρητα.

Ν. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ