ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ξεσηκωμός! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Συλλαλητήριο - σταθμός για την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ

Ολοι οι δρόμοι, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, οδηγούν στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των εργατικών σωματείων και των άλλων φορέων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ. Στη μεγάλη διαδήλωση που παίρνει χαρακτήρα παλλαϊκής απάντησης ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Για να εκφραστεί αποφασιστικά, μαχητικά, μαζικά η απόφαση για απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, για να διακηρυχθεί η απαίτηση για μέτρα προστασίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που έχουν δεχτεί πλήγματα από τις φυσικές καταστροφές και να σταλεί μυριόστομο το μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για ζωή και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο καλούν δεκάδες εργατικά σωματεία, φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών και των φοιτητών, που παράλληλα προετοιμάζουν την οργανωμένη και μαζική τους παρουσία.

Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης. Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στον λαό που δοκιμάζεται από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες θυσιάζουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων και να δοθεί πανελλαδική απεργιακή απάντηση στην αντεργατική επίθεση με το νέο έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να μπουν αποφασιστικά στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη (βλ. αναλυτικά στις επόμενες σελίδες).

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων φορέων του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και, ειδικότερα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των γυναικών και των φοιτητών.

Ο Ρίζος Μαρούδας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατήγγειλε ότι το επιτελικό κράτος που «μας έκαψε και μας έπνιξε, είναι αρκετά αποτελεσματικό όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον "εχθρό λαό", έστειλε απέναντί μας τα ΜΑΤ την ίδια στιγμή που τρεις συνοικίες της Λάρισας πλημμυρίζουν από τον Πηνειό και 7 χωριά τα εκκενώνουν γιατί το νερό μπαίνει ανεξέλεγκτα μέσα στα σπίτια».

Σημείωσε επίσης ότι το αγροτικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την επιλεκτική αυτή ανικανότητα. «Είναι η λογική κόστους - οφέλους που χαρίζει και μπουκώνει με δισ. ευρώ μια χούφτα επιχειρηματίες και ταυτόχρονα βάζει τις ανάγκες του λαού, την επιβίωσή του, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας στα μη επιλέξιμα έργα», τόνισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανυπολόγιστη καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι «είναι τεράστιο το πλήγμα που έχει υποστεί. Γίνεται αντιληπτό και τι συνέπειες θα έχει όχι μόνο στο αγροτικό εισόδημα αλλά και στις επισιτιστικές ανάγκες του λαού της χώρας, όπως και η κερδοσκοπία που θα γίνει στις τιμές σε βάρος και των αγροτών και των καταναλωτών με πρόσχημα και τις ζημιές από τις πλημμύρες και την ποιότητα των προϊόντων που θα συγκομιστούν».

Τέλος, στάθηκε στο κόστος παραγωγής που «έχει φτάσει στον ουρανό και δεν παλεύεται πλέον», τονίζοντας ότι «η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, που δεν καλύπτεται από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων, θα οδηγήσει σε βίαιο ξεκλήρισμα το επόμενο διάστημα, με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς». Παρουσίασε τις διεκδικήσεις των αγροτών, με σημαντικότερο στη δοσμένη στιγμή την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα» ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και σημείωσε ότι το παράδειγμα αυτού του αγώνα δείχνει τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την περαιτέρω ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος.

Ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερματίνων και Γουναρικών Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, απηύθυνε κάλεσμα στους επαγγελματίες της πόλης και της χώρας να αντιταχθούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, επειδή, όπως είπε, «αυτό που μας καίει είναι η ακρίβεια που καλπάζει ασταμάτητα πάνω από δύο χρόνια τώρα, η ανελέητη φορολογία, έμμεση και άμεση, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, είναι οι τράπεζες που μας παίρνουν τα σπίτια και τις επαγγελματικές μας στέγες».

Στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών αναφέρθηκε η Στεφανία Μαβίδου - Πέσιτς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Συκεών Θεσσαλονίκης και εργαζόμενη στον Επισιτισμό. Ενώ τις διεκδικήσεις των φοιτητών παρουσίασε ο Χρήστος Ιγνατιάδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Στο μεταξύ, μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονταν την Παρασκευή οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με τα σωματεία να μεταφέρουν παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο, για να πάρουν περισσότεροι θέση στο δίλημμα που μπαίνει αμείλικτο: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Δρομολόγηση λεωφορείων

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, το Σάββατο 9/9, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

Ημαθία, στις 3 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο στη Νάουσα, στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια και στις 4 μ.μ. από το ξενοδοχείο «Μάνθος» στην Αλεξάνδρεια.

Πέλλα, στις 3 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας στην Εδεσσα, στις 3.15 μ.μ. από την πλατεία Μαυροβουνίου και στις 3.45 μ.μ. από την παλιά αγορά στα Γιαννιτσά.

Πιερία, στις 3 μ.μ. από το Λιτόχωρο και στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Κατερίνης.

Σέρρες, στις 3 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Νέες απεργιακές αποφάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη η μεγάλη σύσκεψη στη Δραπετσώνα | Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις

Το μέτωπό τους απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δυναμώνουν μέρα με τη μέρα τα συνδικάτα όλης της χώρας. Αναδεικνύοντας το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις διατάξεις που επεκτείνουν την «ευελιξία» και ποινικοποιούν την απεργία, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα κινούνται στην κατεύθυνση του συντονισμού της αγωνιστικής τους δράσης, απαιτώντας το νέο έκτρωμα να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο

Ηδη μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν απεργιακές αποφάσεις, με ανοιχτή ημερομηνία, προκειμένου η αντεργατική επέλαση να πάρει την απάντηση που πρέπει.

Μέχρι στιγμής τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Λάρισας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανάλογες προτάσεις κάνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Συσκέψεις οργάνωσης της μάχης και συντονισμού

Αλλωστε, για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης, σε συσκέψεις προχωρούν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, δίνοντας ταυτόχρονα και τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» 13 ώρες τη μέρα ως αποτέλεσμα της πολλαπλής απασχόλησης, για τις συμβάσεις «κατά παραγγελία» και «μηδενικών ωρών», την περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας κ.λπ. Για όλα εκείνα δηλαδή που παραγγέλνουν οι βιομήχανοι και οι άλλοι εργοδότες, προκειμένου να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην Αθήνα, μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων θα γίνει την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο μεγάλο θέατρο του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο). Στη σύσκεψη καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής, διαμηνύοντας ότι «το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου».«Να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, για να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», είναι το σύνθημα που απευθύνουν στους εργαζόμενους.

Το κάλεσμα στη σύσκεψη υπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Σε άλλες περιοχές

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα εργατικά σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα. Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων αποφασίστηκε να γίνει και στο Αλιβέρι.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της πόλης σε σύσκεψη την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην έδρα του στο Βαθύ.

Στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη συντονισμού δράσης των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, στα Εργατικά Κέντρα των δύο πόλεων.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη στα γραφεία του τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ.

Στη Μεσσηνία

Να πραγματοποιηθεί πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους του νομού για το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης αποφάσισαν εργατικά σωματεία της Μεσσηνίας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Παράλληλα καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (7 μ.μ.), ως μια πρώτη απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ