ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οργισμένη απάντηση με συγκέντρωση διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης και προστασίας

«Αστραπιαίο» το αστικό κράτος, επιστράτευσε τα ΜΑΤ απέναντι στους συγκεντρωμένους!

«Οταν θέλει μπορεί» το αστικό κράτος, που έστειλε τα ΜΑΤ απέναντι στους διαδηλωτές!
«Οταν θέλει μπορεί» το αστικό κράτος, που έστειλε τα ΜΑΤ απέναντι στους διαδηλωτές!
Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια στη Λάρισα πραγματοποίησαν εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων της πόλης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας την οργή τους για όσα ζει ο λαός της Λάρισας - και όχι μόνο - αυτές τις μέρες και προβάλλοντας μια σειρά διεκδικήσεις για τη στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων.

Και ενώ η πόλη την Παρασκευή κινδύνευε να πνιγεί, με τους κατοίκους να δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους, ο κρατικός μηχανισμός, που αυτές τις μέρες κάνει αισθητή την απουσία του, έδειξε για άλλη μια φορά την επιλεκτικότητά του, βάζοντας μπροστά στους διαδηλωτές διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις!

Απέναντι σε αυτό το αίσχος, οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το σύνθημα «Βούλιαξε η Λάρισα μέσα στη βροχή και φέρανε τα ΜΑΤ για καταστολή».

Οι συγκεντρωμένοι, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της Λάρισας, ζήτησαν να δουν τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους και τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν την είσοδο στο κτίριο της Περιφέρειας στον Ζήση Γκαραλιάκο, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και αναπληρωματικό μέλος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν την προκλητική στάση του κρατικού μηχανισμού και αποχώρησαν για τις συνοικίες της πόλης, ώστε να συνεχίσουν μόνοι τους τη μάχη για να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μετά την κινητοποίηση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το επιλεκτικά ανίκανο κράτος αποδείχθηκε σήμερα το πρωί απόλυτα ικανό να "προστατεύσει" το κτίριο της Περιφέρειας και ποιους ακόμα άραγε; Αυτούς που ευθύνονται για όλη αυτήν την κατάσταση που συμβαίνει σε όλη τη Θεσσαλία και στην πόλη μας. Και από ποιους τους "προστάτευσαν"; Από τους μαζικούς φορείς της πόλης, από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που εδώ και 3 μέρες με αυταπάρνηση δίνουν μάχη να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται. Τα σπίτια δηλαδή των συναδέλφων μας και του λαού της πόλης. Είναι ντροπή όλα αυτά που συμβαίνουν και πρέπει άμεσα να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή)» και απαιτεί:

-- Να περιοριστούν στο ελάχιστο όλες οι δραστηριότητες του δήμου και της Περιφέρειας, και οι εργαζόμενοί τους καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός να τεθούν στην υπηρεσία τού να σωθεί ο λαός της πόλης.

-- Αμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη όλοι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής και υγειονομικής περίθαλψης, τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.

-- Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης σε περιοχές όπου εντοπίζονται προβλήματα.

Εξάλλου, με παρέμβασή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαίτησε από κυβέρνηση, δήμο και Περιφέρεια να εκκενωθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε πλημμύρες. «Δεν πρέπει να κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος και να μη χαθεί κανένα μεροκάματο για όσο διαρκέσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Ολοι να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος», τόνισε.

«ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ»
Σωματεία και φορείς οργανώνουν την αλληλεγγύη στους πληγέντες

Την αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς στους νομούς της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές οργανώνουν το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα. «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!»: Το σύνθημα, που έχει συνοδεύσει μια σειρά από μάχες των εργαζομένων και του λαού, παίρνει ξανά σάρκα και οστά στην προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι είδαν τις πόλεις και τα χωριά τους να βουλιάζουν στις λάσπες. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους, να στηρίξουν τους πληγέντες από την ανείπωτη καταστροφή.

«Είναι ώρα λαϊκής δράσης ξανά. Οι πρώτες ώρες και μέρες είναι δύσκολες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τα εξής:

-- Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι

-- Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί

-- Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη

-- Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας)

-- Φακοί.

Ηδη, πολλή μεγάλη είναι η ανταπόκριση στη συλλογή ειδών που οργανώνουν τα σωματεία στην Καρδίτσα. Η συγκέντρωση ειδών, γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο (τηλέφωνα επικοινωνίας, Στέλιος Σαριδάκης 6989354391, Γιώργος Παπαδόπουλος 6971663962).

Επίσης είδη αλληλεγγύης συγκεντρώνουν:

Στην Αττική: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο ισόγειο του κτιρίου του (Ομ. Σκυλίτση 19) Δευτέρα με Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), το Σάββατο 9/9 (10 π.μ. - 1 μ.μ.), την Κυριακή 10/9 (10 π.μ. - 12 μ.), τις υπόλοιπες καθημερινές (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) καθημερινά (10 π.μ. - 4 μ.μ.). Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο) καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ.). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (Πατησίων 4, 1ος όροφος) το Σάββατο 9/9 (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και καθημερινά (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος) από Δευτέρα έως Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη εργατικά σωματεία συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο: Το Σάββατο 9/9 πριν και μετά το συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 11/9, την Τρίτη 12/9 και την Τετάρτη 13/9 από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7), καθημερινά 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Στην Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (Ζωσιμάδων 4), Σάββατο και Κυριακή 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

Στη Λευκάδα, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ), 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» (πρώην Εργατικό Κέντρο Νάουσας) καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.) και όλες τις μέρες και ώρες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλέφωνα επικοινωνίας 2231.181.376, 6977.257.211, 6945.896.705).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (Βαλαωρίτου και Δαβάκη, Χρυσομαλλούσα) το Σάββατο (11 π.μ. - 2 μ.μ.), την Κυριακή (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και από Δευτέρα (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου καθημερινά 7 π.μ. - 3 μ.μ.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καλεί σε οικονομική ενίσχυση που θα συγκεντρωθεί στον λογαριασμό της (ΙΒΑΝ GR 15017100200060020400359366002 - 040035 - 936 Τράπεζα Πειραιώς) και στη συνέχεια θα φτάσει στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται.

Αφιερωμένη στους πληγέντες η θεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ «Θέατρο από Εργάτες για Εργάτες» με την «Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού.

Η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, και η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα γίνεται και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

  • Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχει ανταποκριθεί ήδη το ΜΑΣ, καλώντας τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουν τη συγκέντρωση υλικών.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας!

Κάλεσμα σε συγκέντρωση από Θεσσαλούς που μένουν στην Αθήνα, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα

Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 12 μ. καλούν με κείμενό τους πάνω από 60 Θεσσαλοί που μένουν στην Αθήνα και έχουν συγγενείς εγκλωβισμένους και πληγέντες από τις πλημμύρες.

«Πνίξατε το κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», τονίζουν στο κείμενο.

Και προσθέτουν:

«Ολοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, καταγόμαστε από τη Θεσσαλία και μένουμε στην Αθήνα, που είμαστε συγγενείς εγκλωβισμένων από τις περιοχές της Θεσσαλίας, που έχουμε υποστεί σοβαρές καταστροφές στις περιουσίες μας, που όλες αυτές τις μέρες ζούμε την αγωνία για τους δικούς μας ανθρώπους, υψώνουμε κραυγή διαμαρτυρίας. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Αυτές τις μέρες ζούμε το δράμα των δικών μας ανθρώπων, φίλων και συγγενών που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, χωρίς ρεύμα και χωρίς τα αναγκαία φάρμακα για όσους νοσούν.

Ζουν κυριολεκτικά και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα λασπόνερα.

Το δράμα που ζούμε αυτές τις μέρες είναι ένα δράμα επαναλαμβανόμενο, πότε με τον "Ιανό", πότε με τις πυρκαγιές, πότε με τον σεισμό στη Λάρισα.

Οι ζωές οι δικές μας και των δικών μας ανθρώπων μετράνε! Θα τις υπερασπιστούμε απέναντι σε κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θεωρούν κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας.

Εδώ και τώρα είναι ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και με όλα τα διαθέσιμα μέσα να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι συγγενείς, οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι. Ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά, τους γερόντους μας και όσους νοσούν. Να εξασφαλιστεί η στέγασή τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Να κόψουν τον λαιμό τους και να αποζημιώσουν άμεσα στο 100% όλους τους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ