ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
2οι ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
«Knockout στο σύστημα που γεννά τον φασισμό»

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, από τις 6 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής, οι αγώνες που είναι αφιερωμένοι στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν από τις 6 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής (Ισιδώρας 29, Ιλιον), οι 2οι Αγώνες Επίδειξης Μαχητικών Αθλημάτων στο πλαίσιο του 11ου Αθλητικού Camp του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Με αφορμή αυτήν τη διοργάνωση ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί με τον Νίκο Τσούκα, προπονητή πυγμαχίας, και την Ελπίδα Νασιοπούλου, παγκόσμια πρωταθλήτρια και εκπαιδεύτρια στο Muay Thai.

-- Οι περσινοί αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνονται αγώνες επίδειξης. Πιστεύετε πως μπορεί να γίνει θεσμός η διοργάνωση;

Ν. Τ.: Η αλήθεια είναι ότι πέρσι έγινε μια πρώτη προσπάθεια και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αρκετοί μάλιστα από τους συμμετέχοντες με το πέρας της διοργάνωσης μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στους επόμενους αγώνες που θα διοργανώναμε. Η επιτυχία της περσινής διοργάνωσης και κυρίως η ανταπόκριση των αθλητικών σωματείων και φέτος, που είναι πολύ μεγάλη, μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα ότι θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση η διοργάνωση ενόψει του κεντρικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη και η προσμονή των αθλητών να συμμετάσχουν στους αγώνες, μας δημιουργούν ένα αίσθημα ευθύνης, ώστε να μπορούμε να αναβαθμίζουμε συνεχώς το περιεχόμενο της διοργάνωσης, να το κάνουμε πιο προσιτό και ελκυστικό για όλους όσοι συμμετέχουν. Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε τους αθλητές και τους συλλόγους τους που συμμετέχουν να βάλουν το λιθαράκι τους, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ που διεξάγονται σε όλη τη χώρα γίνονται με μοναδικό χορηγό τον λαό και το μεράκι των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Ετσι στήνονται και οι αγώνες επίδειξης, κάνοντάς τους προσβάσιμους, με δωρεάν συμμετοχή για όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν διότι μιλάμε για ένα πανάκριβο σπορ.

-- Φέτος οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με χαρακτηριστικό το σύνθημα της διοργάνωσης «Knockout στο σύστημα που γεννά τον φασισμό». Πείτε μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Ε. Ν.: Πριν από 10 χρόνια δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος για τις ιδέες και τη δράση του από τα μαντρόσκυλα αυτού του συστήματος, τους εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής. Είναι ανάγκη όλος ο λαός, ιδιαίτερα οι νέοι να τσακίσουν κάθε τέτοια αντίληψη και τους φορείς της. Θυμόμαστε τα τάγματα εφόδου να κάνουν «εκπαιδεύσεις» για τα πογκρόμ τους, να ξεφυτρώνουν δυστυχώς σε χώρους άθλησης. Η ΚΝΕ έχει μόνιμο μέτωπο με τους εγκληματίες αλλά και με το σύνολο του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Νεολαία του Κόμματός μας έχει άλλα ιδανικά, παλεύει για έναν άλλο κόσμο, δίκαιο, ανθρώπινο, ισότιμο. Η διοργάνωση των μαχητικών αθλημάτων έχει τέτοιο χαρακτήρα: Μαχητική και αγωνιστική στάση ζωής με υπόβαθρο δημιουργικό, όχι τέτοιο που να καλλιεργεί το μίσος και τον φόβο. Θέλουμε να καθαρίσουμε τα αθλήματά μας από αυτήν τη βρώμα και να φανεί ο πραγματικός τους χαρακτήρας ως αθλημάτων.

-- Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας νέος σήμερα που προπονείται σε έναν αθλητικό σύλλογο μαχητικών αθλημάτων; Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση που επικρατεί;

E. N.: Βασικό πρόβλημα είναι να καταφέρει κανείς να κάνει αυτό που του αρέσει σε συνθήκες λιγοστού ελεύθερου χρόνου και ακρίβειας. Χρειάζεται χρόνο και σταθερότητα για να έχει ένας αθλητής ή αθλήτρια εξέλιξη. Οι μαθητές προσπαθούν να στριμώξουν τις προπονήσεις τους στην πίεση του σχολείου, στο ασφυκτικό πρόγραμμα των φροντιστηρίων. Οι νέοι εργαζόμενοι ψάχνουν να τα βρουν με τις βάρδιες της δουλειάς, τα σπαστά ωράρια κ.ά., με τις δουλειές να απαιτούν να γίνονται ακόμη πιο «λάστιχο».

Επίσης, η συμμετοχή σε επίσημες διοργανώσεις σημαίνει κόστος μεγάλο. Κάρτα υγείας, ρούχα εμφάνισης, η συνδρομή της συμμετοχής, η συνδρομή για την ψηφιακή πλατφόρμα των αγώνων κ.ά. Πολλά ταλέντα χάνονται... στη φτώχεια τους. Κάποιοι δυσκολεύονται ακόμη και με τη μηνιαία συνδρομή στον σύλλογο ή την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού. Ο αθλητισμός φαίνεται πως δεν είναι για τους πολλούς σε αυτό το σύστημα.

-- Τι περιμένει να δει ο θεατής μέσα από την επίδειξη, τη συμμετοχή των αθλητών και των συλλόγων τους; Πώς πάει μέχρι στιγμής η προετοιμασία;

Ν. Τ.: Ο θεατής και κυρίως οι νέοι άνθρωποι θέλουμε να δουν τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων με άλλο μάτι. Θέλουμε να δείξουμε ότι μέσα από τα μαχητικά σπορ μπορούμε να παλεύουμε μέσα και έξω από τα ρινγκ. Μέσα στα ρινγκ για βελτίωση των επιδόσεων του κάθε αθλητή και με το ίδιο πάθος έξω στην κοινωνία για έναν κόσμο αλλιώτικο. Ακριβώς επειδή η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά μεγάλη σε σχέση με πέρυσι θέλουμε να δείξουμε στους νέους ανθρώπους, και όχι μόνο, ότι η συσπείρωση και η συμμετοχή πολλών συλλόγων, φορέων κ.ά. σε σωστό προσανατολισμό, μπορούν να βγάλουν νοκ άουτ τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει. Μέσα από τα μαχητικά σπορ αναδεικνύονται και η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα και άλλα ιδανικά που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, είναι όμως αξίες αθλητικές που θα πρέπει να διέπουν όλα τα αθλήματα, μαχητικά και μη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι προετοιμάζουμε μία ακόμα μεγάλη εκδήλωση και τον χειμώνα που θα κάνει αίσθηση.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε! Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά!».

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί graffiti event στον πολυχώρο Λιπασμάτων, στις 7 μ.μ.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Π. Φύσσα με τίτλο «Δεν ξεχνάμε...» στο θερινό σινεμά «Α. Χρυσοστομίδης» στο Κερατσίνι, στις 9.30 μ.μ. Θα προηγηθούν παρεμβάσεις από τους: Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Κώστα Ραπανάκη, στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά το 2013.


Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή» μαζί με ένθετο αφιερωμένο στη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα με συλλογή έργων ενάντια στον φασισμό.

Στις σελίδες του φιλοξενεί άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, ενώ λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές & περιφερειακές εκλογές ο «Οδηγητής» συνομίλησε με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αττική.

Πλούσια είναι η αρθρογραφία του περιοδικού σχετικά με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του συστήματος σε βάρος του λαού, της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Λίγες μέρες πριν ανοίξει την αυλαία του το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, στις 21 - 22 - 23 Σεπτέμβρη, ο «Ο» «αποκαλύπτει» ένα μόνο μέρος από όσα πρόκειται να συμβούν...

Διαβάστε ακόμα:

  • Παρουσίαση της νέας έκδοσης: «Αλήθειες και Ψέματα για τον καπιταλισμό: 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία»
  • Πάτρα: Ενας δήμος που ξέρει να αγωνίζεται και να νικά!
  • Η «κανονικότητά» τους κόντρα στις ζωές μας!
  • Αφιέρωμα στα 55 χρόνια της ΚΝΕ, μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή»
  • Μες στου Αιγαίου τα νησιά οι βάσεις αρμενίζουν!
  • Σουλάτσα ναζιστών με μάσκα οπαδών
  • Φοιτητική Στέγη: Ο λόγος στους φοιτητές...
  • Πρώτο κουδούνι και καλή αρχή. Η χρονιά μας θα ΄ναι αξέχαστη και αγωνιστική!
  • Μισός αιώνας Hip Hop... Soundtrack της σήψης του συστήματος αλλά και του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία!
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει διήμερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 15 και 16 Σεπτέμβρη, στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), με ώρα προσέλευσης στις 19.30.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 20.00, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη η 3η Αναρριχητική Συνάντηση

Η πραγματοποίηση των Αναρριχητικών Συναντήσεων στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp στο κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι πλέον θεσμός.

Μετά την τραγική καταστροφή σπιτιών, περιουσιών και ζωών ανθρώπων και ζώων που έφερε η φωτιά στην Πάρνηθα, η φετινή Αναρριχητική Συνάντηση αποκτά συμβολικό χαρακτήρα. Μέσα από τις συμβολικές δράσεις στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας, η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ επιλέγει και με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης και προστασίας της ζωής και του φυσικού πλούτου της Αττικής.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη και το σημείο συνάντησης δίνεται στην πλατεία Χασιάς στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ