ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων και των λαών που αγωνίζονται

Από κινητοποίηση Ελλήνων μεταναστών μαζί με Αυστραλούς εργαζόμενους
Από κινητοποίηση Ελλήνων μεταναστών μαζί με Αυστραλούς εργαζόμενους
Με τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς η επίθεση στους εργαζόμενους κλιμακώνεται, με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ασχολήθηκε τον Αύγουστο η Ομοσπονδία των Ελληνικών Εργατικών Προοδευτικών Συνδέσμων Αυστραλίας (ΟΕΕΠΣΑ). Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της στις 12/08/2012 ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στις διάφορες χώρες. Ανέδειξε τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλουν στα εργαζόμενα στρώματα στην Ελλάδα το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η τρόικα. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν με εκβιασμούς και απειλές το χτύπημα των συνδικάτων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, μισθούς και συντάξεις πείνας, την εξάπλωση της ανασφάλιστης εργασίας και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει τα εργαζόμενα και γενικότερα λαϊκά στρώματα σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Οι εκβιασμοί που προωθούν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μόνο με οργανωμένους πολύμορφους αγώνες και αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορεί να ανατραπούν.

Ο μύθος της Αυστραλίας

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι στην Αυστραλία, που παρουσιάζεται σαν μια καλή οικονομία, υπάρχει κοινωνική ανισότητα και συνέχεια μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα πολύ δύσκολα μπορούν να τα ξεπεράσουν και να σταθούν πάλι στα πόδια τους.

Σήμερα, στην Αυστραλία, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Χρειάζονται συνεχείς αγώνες από τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι οξύνονται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οι ανταγωνισμοί διαμορφώνοντας μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τόσο η Αυστραλία όσο και η Ελλάδα με το δέσιμό τους στο άρμα του ιμπεριαλισμού βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, που δε διστάζει να καταστρέφει λαούς και φυσικούς πόρους για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σήμερα, μπροστά στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, στην όξυνση των αντιθέσεων, της τρομοκρατίας, της βίας, των πολεμικών αναμετρήσεων, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν πειραματόζωα και τροφή για τα κανόνια τους. Επιβάλλεται να απαντήσουμε με τη συμμετοχή μας στους αγώνες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στους αντιπολεμικούς αγώνες, στους αγώνες αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας, Κύπρου και προς τους λαούς που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Για τα 67 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Τα λαϊκά και εργαζόμενα στρώματα δεν πρέπει να ξεχάσουν το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός τον Αύγουστο του 1945 βομβαρδίζοντας με πυρηνικά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στέλνοντας στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι έριξαν τις βόμβες την ώρα που στην Ευρώπη το φασιστικό ναζιστικό τέρας είχε ηττηθεί και στην Ασία ψυχορραγούσε. Η χρησιμοποίηση των πυρηνικών αυτών από τις ΗΠΑ αποτέλεσε συνειδητή επιλογή με στόχο την τρομοκράτηση των λαών και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας.

Για τα 38 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Η Ομοσπονδία καταδικάζει την τουρκική εισβολή και την κατοχή για 38 χρόνια του 37% του εδάφους της Κύπρου. Στηρίζει τον αντικατοχικό αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και απαιτεί την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Παράλληλα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Για τους μετανάστες στην Ελλάδα

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για το νέο πογκρόμ της Αστυνομίας σε βάρος μεταναστών. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντεργατικής και ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται με διάφορα προσχήματα όπως αυτό της εγκληματικότητας. Το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων πάνε χέρι χέρι με τις διώξεις των μεταναστών. Εθνικισμός - ρατσισμός - φασισμός είναι εχθροί των εργατών και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Αυτό έχει αποδειχτεί σε Ελλάδα, Αυστραλία και διεθνώς.

Η Ομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των μεταναστών, ιδιαίτερα των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων προσφύγων που έρχονται για εγκατάσταση στην Αυστραλία. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από το ντόπιο εργοδοτικό κεφάλαιο και απαιτούμε γι' αυτούς ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση. Παράλληλα, προσκαλούμε τους νέους μετανάστες, Ελληνες και Κύπριους, που έρχονται στην Αυστραλία να γίνουν μέλη και να ενσωματωθούν στους εργατικούς συνδέσμους και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Αυστραλίας για αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αλληλεγγύη στους Ελληνες εργαζόμενους

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος της Ελλάδας, που για τρία χρόνια τώρα αγωνίζονται κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες για να ηττηθεί η αντιλαϊκή λαίλαπα. Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους Ελληνες εργαζόμενους της Αυστραλίας να συμπαρασταθούν στο ΠΑΜΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών. Παράλληλα, καλεί τους Αυστραλούς να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια που είναι κοινός εχθρός όλων των εργαζομένων. Είναι μεγάλη συμβολή στους αγώνες των εργαζομένων όλων των χωρών.

Για τις ελληνικές κοινότητες

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι εντείνονται οι πιέσεις για μετατροπή των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής. Οι κοινότητες, οι οποίες αποτέλεσαν το κύριο στήριγμα του Ελληνα μετανάστη στην Αυστραλία, δίνουν, ωστόσο, τη μάχη τους για να επιβιώσουν. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η Ομοσπονδία καλεί τον προοδευτικό κόσμο να επαγρυπνεί και να σταθεί ενωμένος δίπλα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας για τη συνέχιση και ενίσχυση του δημοκρατικού κοινοτικού θεσμού και τη διαφύλαξη του τεράστιου έργου που δημιούργησαν γενεές Ελλήνων μεταναστών για περισσότερο από έναν αιώνα στην Αυστραλία.

Πάλη ως την ανατροπή

Το αισχρό παιχνίδι του «χρέους» συνεχίζεται. Στο όνομά του μπορεί να επιβάλλονται τα πλέον επονείδιστα μέτρα εις βάρος του εργαζόμενου λαού με κύρια αιχμή την εργατική τάξη. Χωρίς ντροπή. Ετσι απλά στο όνομα της σωτηρίας της «ελληνικής» οικονομίας που ονομάζουν την καπιταλιστική οικονομία. Μιας οικονομίας που οι ίδιοι οι καπιταλιστές εμπορεύονται πότε στην κορυφή και πότε στην άβυσσο. Κύριο και μοναδικό τους επίτευγμα το κέρδος. Ο κερδώος Ερμής φορά μονίμως τα καλά του ρούχα. Οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η κερδώα μεγαλοαστική λέπρα απλώνεται μέχρι τον τελευταίο μικροαστό κατά φαντασία καπιταλιστή. Ο μεγαλοαστικός βούρκος συναντιέται με την μικροαστική αηδία. Σ' αυτές τις συνθήκες η κραυγή αγωνίας της εργατικής τάξης και των παιδιών της σκεπάζεται από την αγοραία φωνή του ντελάλη της αστικής εξουσίας. Η εργασία και το οχτάωρο κατάντησαν είδος πολυτελείας.

Η αστική τάξη, αυτή η κοινωνική τάξη που κάποτε πήρε τα χαλινάρια της εξουσίας στο όνομα της υπεράσπισης του εθνικού κράτους τώρα γίνεται ο νεκροθάφτης του. Οι καπιταλιστικές πολιτικές, οικονομικές και μιλιταριστικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) το αποδεικνύουν. Το εθνικό κράτος παραμένει ως ένα κατ' όνομα σύμβολο αποπροσανατολισμού και καταπίεσης των λαών. Οσο το διεθνές προλεταριάτο αδυνατεί να δώσει και να επιβάλει το δικό του διεθνικό προσανατολισμό η διεθνής αστική κεφαλαιοκρατία θα επιβάλλει το δικό της. Ο διεθνής καπιταλιστικός περίγυρος από τα πλέον φτωχά κράτη και λαούς αγωνιά στην αναζήτηση της πλέον στοιχειώδους ζωής.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές μητροπόλεις αγωνιούν για την αυξανόμενη ανεργία. Οι πάντες σκέπτονται και φοβούνται το επόμενο βήμα της απόλυτης εξαθλίωσης. Εδώ ακριβώς χρειάζεται ιδιαίτερη κατανόηση. Η απειλή της απόλυτης φτώχειας ακόμη και για τους λαούς των καπιταλιστικών μητροπόλεων δεν είναι παράγωγο μιας εκδίκησης μεγαλοαστών. Ούτε διαστροφή κάποιων ανώμαλων της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας. Είναι κυρίως παράγωγο της εσωτερικής λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Είναι το κύριο στοιχείο των αντιφάσεών του. Χωρίς αυτή την κύρια αντίφαση αδυνατεί να υπάρχει ως κοινωνικός τρόπος οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι η κατάργηση ενός κεφαλαιοκράτη έχει αξία εάν συνοδεύεται με την κατάργηση των όρων εργασίας και ζωής του συστήματός του. Δηλαδή την κατάργηση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος που στηρίζει. Αυτός είναι ο μεγάλος προγραμματικός προσανατολισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο του εργατολαϊκού κινήματος.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org