ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τα συνήθη ημίμετρα!

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η πορεία προς την ΟΝΕ δε θα επηρεαστεί

Μια γεύση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση σκέπτεται ν' αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του προχτεσινού σεισμού, που έπληξε κύρια τις λαϊκές συνοικίες της Βορειοδυτικής Αθήνας, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός με την εξαγγελία δέσμης, όπως είπε, 10 μέτρων "προς ανακούφιση των πληγέντων και προς αντιμετώπιση των αμέσων και πιεστικών προβλημάτων". Μια σειρά μέτρων που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις ανάγκες των χιλιάδων πληγέντων, ούτε βέβαια στο μέγεθος της καταστροφής και στην ουσία οι πολίτες καλούνται μόνοι να αντιμετωπίσουν τις ζημιές. Στην πραγματικότητα ο Κ. Σημίτης,άσχετα από τις εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήθηκαν, σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος των μέτρων, ανακοίνωσε ό,τι ακριβώς είχε αποφασιστεί για τους πληγέντες όλων των σεισμών των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για μέτρα που όπως έχει δείξει η εμπειρία προηγούμενων φυσικών καταστροφών, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ήταν μάλιστα και πολύ μικρότερης κλίμακας, έμειναν χωρίς αντίκρισμα και η ουσία των εξαγγελιών εξανεμίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Τα μέτρα - ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπουν:

  • Τη χορήγηση του... καθιερωμένου από τις αρχές της δεκαετίας του φιλοδωρήματος των 200.000 ανά άστεγη οικογένεια.υπό τη μορφή έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα καταβληθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Την επιδίωξη δημιουργίας σε όλους τους δήμους καταυλισμών για τη στέγαση αστέγων σε σκηνές.
  • Την εγκατάσταση αστέγων που το επιθυμούν σε ξενοδοχεία.
  • Προεξοφλώντας ότι "θα υπάρχουν άστεγοι επί αρκετό διάστημα" ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως "θα υπάρχει μια επιδότηση ενοικίου για όσο διάστημα χρειαστεί". Υπενθυμίζεται ότι στο αντίστοιχο μέτρο που είχε ανακοινωθεί για το Αίγιο η σχετική επιδότηση ήταν μέχρι 60.000 δραχμές.
  • Τη, γενικά κι αφηρημένα, διατύπωση περί ενίσχυσης εκ μέρους του κράτους εκείνων που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Για τους αστέγους

Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έχουν περισσότερο χαρακτήρα ευχολογίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες:

  • Θα υπάρχει δωρεάν κρατική βοήθεια για το 1/3 του ποσού, το οποίο απαιτείται για την ανακατασκευή, την εκ νέου κατασκευή ή την επισκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την περίπτωση αγοράς καινούριας κατοικίας ή διαμερίσματος, αλλά εκτιμάται ότι αυτό έγινε λόγω παραδρομής.
  • Για το υπόλοιπο (τα 2/3) του σχετικού ποσού των παραπάνω περιπτώσεων θα δοθεί άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας.

Σε ό,τι αφορά αυτές τις ρυθμίσεις για τους αστέγους, αξίζει να παρατηρηθεί ότι: Πρώτον, ακόμα και σήμερα τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς της Κοζάνης, το σχετικό πρόγραμμα αποκατάστασης μέσω των δανείων δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεύτερον, η πλήρης αξιολόγηση των εν λόγω μέτρων θα μπορεί να γίνει μόνο όταν ανακοινωθούν οι επιμέρους όροι και περιορισμοί, όπως για παράδειγμα τις τιμές της χρηματοδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο, το εμβαδόν των κατοικιών κλπ. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 1995 η χορήγηση της λεγόμενης κρατικής βοήθειας και τα άτοκα δάνεια υπολογίζονταν με ...110.000 το τετραγωνικό μέτρο! Τρίτον, και ενδεχόμενα κυριότερο είναι ότι για τους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών, που με το μόχθο μιας ζωής είχαν καταφέρει να φτιάξουν ένα σπιτάκι, πολλές φορές οι φαινομενικά ευνοϊκοί όροι για την απόκτηση νέας κατοικίας είναι δυσβάστακτοι και ίσως απαγορευτικοί, στο βαθμό που θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ιδιαίτερα μεγάλο για τα εισοδήματά τους ποσό για την αποπληρωμή του δανείου.

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές θα ενισχυθούν με επιδοτούμενα δάνεια.
  • Για τις επιχειρήσεις που λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και το ΙΚΑ, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.
  • Τέλος, ανακοινώθηκε - χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση ή διευκρίνιση - ότι θα δοθούν "έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σχέση με τους συνταξιούχους και τους ανέργους".

Την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τις παραπάνω ρυθμίσεις ο πρωθυπουργός την παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι με δική του εντολή ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων για τις καταστροφές, για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Και πρόσθεσε: "Η άποψή μας και η επιθυμία μας είναι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν τα ταχύτερο". Και δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι ο σεισμός "δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

Τεράστιες οι καταστροφές

Την τραγική διάσταση των επιπτώσεων που είχε ο σεισμός δε δίνουν μόνο τα δεκάδες θύματα, αλλά και το μεγάλο ποσοστό των κατεστραμμένων κτιρίων σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν 250 συνεργεία μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι τις 3 χτες το μεσημέρι, το 55% των κτιρίων στα οποία έγιναν αυτοψίες είχαν ζημιές ανεπανόρθωτες ή επισκευάσιμες και χιλιάδες κάτοικοι κινδυνεύουν να περάσουν το χειμώνα ως άστεγοι. Ταυτόχρονα όμως έλεγχοι γίνονταν και από συνεργεία των δήμων.

Από τις 3.009 αυτοψίες που είχαν πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, 1.352 κτίρια (ποσοστό 45%) κρίθηκαν κατοικήσιμα, 1.239 κτίρια (ποσοστό 41%) κρίθηκαν επισκευάσιμα, ενώ 418 κτίρια (ποσοστό 14%) κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Αναλυτικότερα τα στοιχεία αυτά ανά περιοχή έχουν ως εξής:

  • Στο Μενίδι ελέγχθηκαν 879 κτίρια από τα οποία τα 234 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 456 επισκευάσιμα και τα 189 κατεδαφιστέα.
  • Στο Χαϊδάρι ελέγχθηκαν 562 κτίρια. Από αυτά τα 353 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 161 επισκευάσιμα και 48 κατεδαφιστέα.
  • Στην Ελευσίνα ελέγχθηκαν 94 κτίρια από τα οποία 29 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 48 επισκευάσιμα και 17 κατεδαφιστέα.
  • Στους Θρακομακεδόνες ελέγχθηκαν 39 κτίρια. Από αυτά τα 10 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 16 επισκευάσιμα και τα 13 κατεδαφιστέα.
  • Στη Νέα Ερυθραία από τα 100 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 50 κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 50 επισκευάσιμα.
  • Στη Νέα Φιλαδέλφεια από τα 157 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 60 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 37 επισκευάσιμα και τα 60 κατεδαφιστέα.
  • Στους Αδάμες ελέγχθηκαν 79 κτίρια. Από αυτά τα 61 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 10 επισκευάσιμα και 8 κατεδαφιστέα.
  • Στη Λυκόβρυση από τα 164 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 111 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 46 επισκευάσιμα και τα 7 κατεδαφιστέα.
  • Στην Πετρούπολη από τα 200 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 126 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 61 επισκευάσιμα και τα 13 κατεδαφιστέα.
  • Στη Μεταμόρφωση ελέγχθηκαν 37 κτίρια. Από αυτά 17 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 13 επισκευάσιμα και 7 κατεδαφιστέα.
  • Στα Ανω Λιόσια ελέγχθηκαν 194 κτίρια από τα οποία 72 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 90 επισκευάσιμα και τα 32 κατεδαφιστέα.
  • Στα Νέα Λιόσια ελέγχθηκαν 25 κτίρια. Από αυτά 10 κρίθηκαν κατοικήσιμα, 12 επισκευάσιμα και 3 κατεδαφιστέα.
  • Στη Νέα Χαλκηδόνα ελέγχθηκαν 100 κτίρια από τα οποία τα 59 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 37 επισκευάσιμα και τα 4 κατεδαφιστέα.
  • Στο Ζεφύρι από τα 379 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 160 κρίθηκαν κατοικήσιμα, τα 202 επισκευάσιμα και τα 17 κατεδαφιστέα.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι ο απολογισμός αυτός μπορεί να είναι ακόμη τραγικότερος, αφού παρόμοιους ελέγχους, που δε συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα αυτό, πραγματοποιούν ταυτόχρονα και δεκάδες συνεργεία από μηχανικούς των αντίστοιχων, αλλά και άλλων δήμων.

Χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνει αυτοψία στο ακίνητό τους, εκτός από τους Δήμους, μπορούν να απευθύνονται και στον τετραψήφιο αριθμό του ΟΤΕ 1303, ο οποίος δέχεται 30 κλήσεις ταυτόχρονα.

Ελεγχοι από τους Δήμους

Σύμφωνα με στοιχεία από τους Δήμους, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταστεί ακατοίκητα ή προσωρινά ακατοίκητα, ενώ πολλοί είναι οι άστεγοι που περιμένουν τις σκηνές για να στεγαστούν προσωρινά.

  • Στη Φυλή τα περισσότερα από τα 1.100 κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν σοβαρά προβλήματα. Πενήντα κτίσματα έχουν καταρρεύσει, ενώ 200 έχουν καταστεί ακατοίκητα. Στη βιομηχανική ζώνη έχουν αναφερθεί φθορές σε εγκαταστάσεις που χτες δεν είχαν καταγραφεί. Εχουν δοθεί 230 σκηνές και αναμένονταν άλλες 100. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί η υποδομή της πόλης. Το δίκτυο διανομής νερού, έχουν σημειωθεί ρήγματα σε δρόμους και σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους.
  • Στην Κ. Κηφισιά εκτός από τα τέσσερα εργοστάσια, 30 κατοικίες έχουν καταστραφεί, ενώ 200 δεν είναι δυνατόν να κατοικηθούν. Εχουν χορηγηθεί 300 σκηνές και αναμένονταν 10 τροχόσπιτα.
  • Στη Ν. Ιωνία έχουν υποβληθεί στο δήμο 1.350 αιτήματα για καταγραφή ζημιών. Πεντακόσια σπίτια έχουν καταστεί προσωρινά ακατοίκητα. Εχουν διατεθεί 100 σκηνές που όμως δεν επαρκούν. Σε αυτές έχουν στεγαστεί 570 άτομα, ενώ υπάρχει ανάγκη για τη στέγαση άλλων 1.200 ατόμων.
  • Στη Ν. Χαλκηδόνα έχουν καταστεί προσωρινά ακατοίκητα τα περισσότερα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στη λεωφόρο Δεκέλειας και στο ρέμα Ποδονίφτη. Εχουν διατεθεί 30 σκηνές και σήμερα αναμένονται να χορηγηθούν άλλες 30.
  • Στη Μεταμόρφωση έχουν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις. Εχουν χορηγηθεί 60 σκηνές από τον Στρατό, οι ανάγκες όμως είναι πολύ περισσότερες.
  • Στη Ν. Ερυθραία έχουν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις. Εχουν ελεγχθεί περίπου 400 σπίτια και τα περισσότερες είναι προσωρινά ακατοίκητα. Εχουν διατεθεί 10 σκηνές και αναμένονταν περισσότερες για να καλυφθεί η μεγάλη ανάγκη προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων.
  • Στο Ν. Ηράκλειο έχουν υποβληθεί 4.000 αιτήσεις πολιτών για έλεγχο καταλληλότητας από τα συνεργεία του δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι αυτοψίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν διατεθεί 50 σκηνές. Χτες το βράδυ πολλοί κάτοικοι φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελεγχοι σε όλα τα κτίρια που κατέρρευσαν

Ενα προς ένα θα ελεγχθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τα κτίρια που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας,επισημαίνοντας ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία, αλλά και η επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ θεωρεί ότι, παρά το γεγονός πως οι κατασκευές στην πρωτεύουσα "ανταποκρίθηκαν θετικά" στο σεισμό, εντούτοις, είναι ανάγκη να γίνει σαφές και ασφαλές το σύστημα κατασκευής έργων. Ταυτόχρονα, σημειώνει,"η συμπεριφορά όλων θα πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να αυξήσουμε όλοι την ευθύνη μας και να την προσαρμόσουμε σαν να πρόκειται να γίνει σημαντικός σεισμός σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας".

Με τις χτεσινές του δηλώσεις, μεταξύ των άλλων, σημειώνει:

  • Η ολική ή μερική κατάρρευση κτιρίων είναι πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι το έδαφος αποτελεί τον πρώτο και σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί ιδιαίτερα και το καθεστώς της κατασκευής των συγκεκριμένων κτιρίων (κανονισμοί, ποιότητα και επάρκεια υλικών, συντήρηση κτιρίων, αυθαίρετες εκ των υστέρων επεμβάσεις) ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.
  • Ο προχτεσινός σεισμός αποτέλεσε για όλους τους ειδικούς επιστήμονες μεγάλη έκπληξη ως προς τον εστιακό χώρο, το μέγεθος και την ένταση, όπως έκπληξη, επίσης προκάλεσε και ο καταστροφικός σεισμός της Κοζάνης. Θα πρέπει, λοιπόν, να τελειώνουμε οριστικά με τις εκπλήξεις αυτού του είδους.
  • Σε μια αμέσως επόμενη φάση, που δεν πρέπει να βραδύνει, θα πρέπει να ελεγχθούν συστηματικά όλα τα κτίρια μεγάλης συγκέντρωσης κοινού, καθώς και όλα τα ειδικά έργα υποδομής. Θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουμε θαρραλέα σε μια πολεοδομικού χαρακτήρα θωράκιση της πρωτεύουσας (ελεύθεροι χώροι, δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων άμεσης ανάγκης, δίκτυα κοινής ωφέλειας) και να ξεκαθαρίσουμε - αποφασίσουμε ότι η επέκταση των σχεδίων πόλης δεν μπορεί να γίνεται με βάση μόνο την απαίτηση του πληθυσμού για οικοδόμηση. Δεν επιτρέπεται να γίνεται μετατροπή αγροτικής γης σε οικιστική, χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής εδαφοτεχνική μελέτη, ακόμη και στις περιπτώσεις οικοδόμησης χαμηλών και μικρού όγκου κατασκευών.

Καταλήγοντας ο Κ. Λιάσκας,επισημαίνει ότι πρέπει "να ξεκαθαρίσουμε οριστικά ότι στη χώρα μας, με το δεδομένο της σεισμικότητάς της, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν απτόητοι "να κτίζουν οι τολμηροί και όχι οι αρμόδιοι"".

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πληρώθηκε με αίμα η αδηφαγία του κεφαλαίου

Την οδύνη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, εκφράζει το ΠΑΜΕ,απευθύνοντας ταυτόχρονα ένα δριμύ "κατηγορώ" εναντίον όλων όσοι στο όνομα του κέρδους, έχτισαν κατοικίες και εργοστάσια "παγίδες".

"Με το αίμα της και πάλι η εργατική τάξη της χώρας μας, πληρώνει την αδηφαγία του κεφαλαίου", καταγγέλλεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που εντοπίζει τους υπεύθυνους σε: "Εργοδοσία, που μπροστά στο εύκολο κέρδος δε διστάζει να θυσιάζει και ανθρώπινες ζωές. Κυβέρνηση, αφού με την πρακτική της, ουσιαστικά καλύπτει την κερδοσκοπία τους" και ακόμα στην "ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου στις κατασκευές, καθώς και αντισεισμικής πολιτικής και πρακτικής" και στην "προχειρότητα των κατασκευών από διάφορους επιτήδειους".

Το ΠΑΜΕ κρίνει αναγκαία την ανάπτυξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και καλεί την εργατική τάξη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν επιτέλους να κατασκευάζονται άθλιες οικοδομές.

Τέλος, το Πανεργατικό Μέτωπο προτείνει μια σειρά μέτρα άμεσης υλοποίησης, τα οποία είναι: Καταγραφή υλικών ζημιών. Αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων και κάλυψη των υλικών ζημιών.

Επίσης, παίρνοντας υπόψη του ότι έχει καταστεί αδύνατη η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι μένουν προσωρινά άνεργοι (π. χ. στη "ΛΟΡΕΑΛ" όπου έχει καταρρεύσει ο δεύτερος όροφος και οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν), το ΠΑΜΕ ζητά να χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ έκτακτη ενίσχυση 5.000.000 δραχμών στους εργαζόμενους (ή στις οικογένειές τους) τέτοιων επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό το ΠΑΜΕ τονίζει ότι θα θεωρηθεί τουλάχιστον απαράδεκτο, με πρόσχημα το σεισμό και με όποια πρόφαση, να δοθούν και νέα "κίνητρα" στους εργοδότες.

Ακόμα, προτείνεται: Πρόνοια για την απασχόληση αυτών των εργαζομένων. Λήψη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Να γίνει άμεσα ουσιαστικός έλεγχος της αποκατάστασης των ζημιών σε όλα τα κτίρια που χτυπήθηκαν και από προηγούμενους σεισμούς σε όλη τη χώρα και τυχόν παραβάτες να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η εξαγγελθείσα παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, τονίζεται, πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και όχι στην κατεύθυνση κάλυψης των πραγματικών υπευθύνων.

Η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού που έπληξε την Αττική και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους πληγέντες.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη των επιτροπών ειρήνης, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου, μαζί με τις μαζικές οργανώσεις και το λαό να κινητοποιηθούν ώστε να ασκηθεί πίεση για να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Να συστρατευθούν με τις οργανώσεις των εργαζομένων και του λαού στον αγώνα για να παρθούν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντισεισμική προστασία της χώρας μας.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Να μάθουμε με τους σεισμούς"!

"Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς" (!). Αυτή ήταν η συμβο(υ)λή που αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει ο Κ. Καραμανλής στα θύματα του σεισμού, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει "να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία και σύνεση".

Μετά την περιοδεία που έκανε στις πληγείσες περιοχές και στα εργοστάσια "Ρικομέξ", "Φουρλής" και "Φαράν", δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει την παραμικρή αναφορά στις ευθύνες για τις καταστροφές που αντίκρισε. Αντίθετα, οι πρώτες του κουβέντες ήταν: "Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς". Διαπίστωσε βέβαια ότι "πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολύ μεγάλη καταστροφή" και περιορίστηκε σε συμβουλές όπως η παραπάνω, ενώ ευχαρίστησε και τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής για τις ηρωικές προσπάθειές τους. Ανέφερε ότι η ΝΔ έχει θέσει στη διάθεση των αρμοδίων το εξειδικευμένο στελεχικό της δυναμικό και ζήτησε περισσότερες σκηνές, γιατί δεν επαρκούν και "αποτελεσματικότερη αστυνόμευση".

Κατά τα λοιπά, στη Ρηγίλλης προβληματίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ αν θα αναβληθεί ή όχι η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ!

Αναζητούν τους υπαίτιους!

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων πολλαπλών θανάτων, τραυματισμών εκατοντάδων ατόμων και καταστροφών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, παρήγγειλε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος.

Με την ίδια παραγγελία ζήτησε την "κατεπείγουσα περαίωση των ανακριτικών πράξεων" για τις κατά συρροή ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και την παραβίαση των πολεοδομικών κανόνων (άρθρα 94, 302, 314-315 και 286 του Ποινικού Κώδικα). Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του μεγάλου αριθμού θανάτων, ζήτησε να διεξαχθούν από εισαγγελικό λειτουργό οι σχετικές ανακριτικές πράξεις.

Νωρίτερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες και εργολάβους, που ενέχονται στην κατάρρευση πολυκατοικιών και εργοστασίων. Τρεις εισαγγελείς Πρωτοδικών ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση και να εντοπίσουν τους υπαίτιους: Οι Επαμ. Βρακατσέλης, Παν. Παναγιωτόπουλος και Ανδρ. Καραφλός. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα προσκομιστούν οι φάκελοι των οικοδομικών αδειών όλων των κτιρίων που γκρεμίστηκαν. Επίσης, θα διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή τους.

Ζημιές σε στρατόπεδα

Ακατάλληλα έχουν κριθεί τα περισσότερα κτίρια του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι εξαιτίας του σεισμού, όπου στεγάζεται το ΚΕΒΟΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων Οπλων) και το ΚΕΔΒ (Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων). Οι στρατιώτες των δύο αυτών μεγάλων κέντρων στεγάζονται προσωρινά σε σκηνές, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο για μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι τα κτίρια είναι παλιά, ενώ το συγκεκριμένο στρατόπεδο περιλαμβάνεται σε αυτά που το υπουργείο Αμυνας έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκποίησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ