ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να καλύπτονται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα οι ανάγκες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους περιορισμούς στις αιτήσεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία

Να μην υπάρξει περιορισμός στις αιτήσεις για το αναγκαίο, ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικό νοσηλευτή ζητά το ΚΚΕ καλώντας να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμους διορισμούς.

Στις 15 Ιούνη 2022 εκδόθηκε εγκύκλιος με θέμα «Προϋποθέσεις και διαδικασίες: α. Για την έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης, β. Για την έγκριση στήριξης στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και γ. Για την έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2022 - 2023».

«Για ακόμα μια φορά, το επόμενο σχολικό έτος, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει στη λογική του "εξορθολογισμού" του κόστους, με τον δημοσιονομικό κόφτη στην κυριολεξία να τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», σημειώνεται στην Ερώτηση.

«Κατά το περσινό σχολικό έτος οι προσλήψεις στο σύνολο των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν μειωμένες κατά 1.445. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 645, με αρνητικές συνέπειες για τους εκατοντάδες μαθητές που στερήθηκαν την αναγκαία επιστημονική βοήθεια εντός της τάξης, συσσωρεύοντας μαθησιακά και εκπαιδευτικά κενά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και η φετινή εγκύκλιος, που αφορά στις προσλήψεις της Παράλληλης Στήριξης, επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια ανάλγητη πολιτική στάση», τονίζεται και παρατίθενται τα όσα προβλέπονται για τα καθήκοντα των προσληφθέντων από την προκήρυξη ως εξής: Η Παράλληλη Στήριξη αφορά σε μαθητές που με κατάλληλη ατομική στήριξη μπορούν να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης, του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται και τέλος του Σχολικού Νοσηλευτή σε μαθητές που έχουν ανάλογη βεβαίωση/γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Καταλήγει δε ότι «δεν εγκρίνονται αιτήματα που αφορούν στον/στην ίδιο/α μαθητή/τρια για περισσότερες στηρίξεις της μίας, της παρούσας εγκυκλίου, για το ίδιο σχολικό έτος».

«Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που πάσχει από κάποια ασθένεια, για παράδειγμα Διαβήτη Τύπου 1, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνθετότερες δυσκολίες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή απαιτείται ταυτόχρονα τόσο η στήριξη από ειδικό παιδαγωγό όσο και νοσηλευτή, θα πρέπει να επιλέξει, φυσικά χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποια από τις δύο ειδικότητες θα αιτηθεί», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, ρωτώντας την υπουργό τι προτίθεται να κάνει ώστε:

- Να ανακληθεί ο περιορισμός και να δοθεί η δυνατότητα, με βάση τις δυσκολίες ή την αναπηρία, να γίνουν αιτήσεις για το αναγκαίο, ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικό νοσηλευτή.

- Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά με την έναρξη του σχολικού έτους, χωρίς καμία καθυστέρηση.

- Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα σχολεία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά, ολοκληρωμένα οι σύνθετες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση ενάντια στην τοποθέτηση τουρνικέ στο ΑΠΘ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας - παρέμβαση προχώρησαν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, αντιδρώντας στην απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) στο κτίριο Διοίκησης.

Μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους και φωνάζοντας συνθήματα, ανέδειξαν ότι και αυτή η απόφαση αποτελεί πτυχή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

«Για ακόμα μια φορά η Πρυτανεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση, ενισχύει το πλαίσιο καταστολής, που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, την ενίσχυση του "πανεπιστημίου ΑΕ". Μια τέτοια απόφαση στόχο έχει να απομακρύνει τους εκπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν στα όργανα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τους όρους σπουδών τους, τη λειτουργία των Τμημάτων, της μέριμνας», τονίζεται στην ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων.

Οι φοιτητές απαιτούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα κενά. Καμία σκέψη για την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο. Οχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας στα Ιδρύματα. Ούτε σκέψη για τοποθέτηση ΟΠΠΙ στις σχολές. Να απομακρυνθεί - να μην τοποθετηθεί κάθε είδους εξοπλισμός που αφορά τον έλεγχο εισόδου στον χώρο του Πανεπιστημίου.

ΟΒ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλουν τις καταργήσεις τμημάτων ΕΠΑΛ

Την κατάργηση τομέων και τμημάτων στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, καθώς τα τμήματα κρίθηκαν ολιγομελή, καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «με αυτήν την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη απόφαση το υπουργείο Παιδείας αναγκάζει δεκάδες μαθητές της Νέας Ιωνίας να αναζητήσουν σχολική στέγη, επιβάλλοντάς τους να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους προκειμένου να αποκτήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της μόρφωσης».

«Στο 1οΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το μοναδικό ημερήσιο ΕΠΑΛ της πόλης μας, έγινε γνωστό ότι λόγω ολιγομελών τμημάτων δεν εγκρίθηκαν ο Τομέας Πληροφορικής, ο Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Β' Λυκείου, και στη Γ' Λυκείου δεν εγκρίθηκαν τα Τμήματα Νοσηλευτών και Βρεφοκόμων! Ολα αυτά τη στιγμή που στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας φοιτούν μαθητές σε τμήματα 21 έως 30 μαθητών, στοιβαγμένοι σε αίθουσες - κλουβιά, με ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές, κάνοντας μάθημα ακόμα και σε κοντέινερ!

Αντί λοιπόν να προχωρήσει η αραίωση των μαθητών, να αξιοποιηθούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι, να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά, η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που βλέπει την Παιδεία ως κόστος και τους μαθητές ως νούμερα στατιστικής, επιλέγει να "κλείσει" όσα τμήματα και σχολεία δεν "συμφέρουν"...», τονίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και καλούν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Νέας Ιωνίας, τους νέους και τις νέες, καθώς και τους τοπικούς φορείς της πόλης να διεκδικήσουν:

Να εγκριθούν όλα τα τμήματα των Τομέων και Ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Να δεσμευτούν το υπουργείο και η δημοτική αρχή ότι δεν θα αποδυναμωθεί κανένα σχολείο και ότι δεν θα ασκηθεί καμία πολιτική που συστηματικά και μεθοδικά οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων.

Αμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών.

Οχι πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε Ικαρία και Θάσο

Με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», συνεχίζεται τις επόμενες μέρες το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με εκδηλώσεις σε νησιά.

  • Στη Θάσο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Αυγούστου ως εξής:

-- Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με την Πολυξένη Καράκογλου και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Αναστασία Βασιλειάδου, Γιάννη Κουλαουζίδη, Γιώργο Παπαζιάκα.

-- Παρασκευή 12 Αυγούστου στην πλατεία Καλλιράχης με ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

  • Στην Ικαρία, εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στο Καραβόσταμο (Ρέμα) με ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει hip - hop συναυλία με τους Urban Pulse και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Νικολαΐδη (λύρα), Νώντα Βαλσαμή (λαούτο).

Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν «Η γωνιά των μαθητών», χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά πηλού, ενώ θα διεξαχθούν αγώνες πινγκ - πονγκ, σκακιού.

Υπουργική Απόφαση για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των AEI έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η Απόφαση, που αποτελεί βήμα υλοποίησης του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, καθορίζει το ειδικότερο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, έκδοσης της προκήρυξης, υποβολής των υποψηφιοτήτων, εφαρμογής του συστήματος της ταξινομικής ψήφου, εκλογιμότητας των υποψηφίων, καταμέτρησης των ψήφων και ζητημάτων σχετικά με την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου.

«Ξεκινάμε δυναμικά την υλοποίηση του νόμου - πλαίσιο για τα ΑΕΙ», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας πως «η ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης είναι κομβική σε αυτήν τη νέα πορεία». Το υπουργείο συνοδεύει τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ με εύηχες έννοιες γύρω από τον θεσμό των Συμβουλίων Διοίκησης («αξιοκρατία», «πλουραλισμός», «εξωστρέφεια», «συλλογικότητα» κ.λπ.), όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα για το σύνολο του καταδικασμένου από φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια νόμου. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, που είναι συγκεντρωτικό και ακόμα λιγότερο αντιπροσωπευτικό, συνάδει απόλυτα με τις κεντρικές στοχεύσεις των αλλαγών που ψηφίστηκαν, στην οικοδόμηση ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

Σημειωτέον, στα ΑΕΙ στα οποία έληγε η θητεία των πρυτανικών αρχών στις 31 Αυγούστου το υπουργείο καλεί να εκδοθεί το αργότερο έως τις 22 του μήνα η προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ