ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμένες προσπάθειες υπεράσπισης της ειρήνης

Συνεδρίασε στην Αθήνα η Γραμματεία του ΠΣΕ

Συνεδρίασε στις 4 και 5 Ιούλη, στην Αθήνα, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, «αξιολογώντας - όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε - τη σημαντική άνοδο του κινήματος ειρήνης σε όλες τον κόσμο, τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και τις νέες απειλές στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χαιρετίζει τα εκατομμύρια των φιλειρηνικών ανθρώπων που διαδήλωσαν και διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου σε όλο τον κόσμο, ενάντια στον καθοδηγημένο από τις ΗΠΑ πόλεμο στο Ιράκ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν υπήρξε ποτέ πριν τέτοια τεράστια και πλατιά συμμετοχή των μαζών στις διαδηλώσεις ειρήνης.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη πολλών κυβερνήσεων στην εξαπόλυση ενός άδικου και βάναυσου πολέμου στο Ιράκ και απέτυχαν. Οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες και η αντίθεση διάφορων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων αδέσμευτων χωρών, απέδειξαν πόσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι απομονωμένοι στη διεθνή κοινότητα.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησαν έναν άδικο και βάρβαρο πόλεμο ενάντια στον ιρακινό λαό με την υποστήριξη και άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτός ο πόλεμος ήταν η πρώτη εφαρμογή του νέου δόγματος του προληπτικού πολέμου, ο οποίος υπονομεύει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Το ΠΣΕ θεωρεί ότι το Κίνημα Ειρήνης αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις σχετικά με αυτά τα σχέδια και δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αποτραπεί η παραπέρα εφαρμογή τους.

Το ΠΣΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμησή του, ότι αυτός ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ έγινε για το γεωστρατηγικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής με το πρόσχημα της πάλης κατά της τρομοκρατίας και της εμπόδισης διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κλιμάκωση της πολιτικής του προληπτικού πολέμου με την απειλή ενάντια σε άλλα έθνη, γεγονός που αποτελεί τον κύριο κίνδυνο στην παγκόσμια ειρήνη.

Αρχικά, μερικές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Εντούτοις στο τέλος, αυτό ανατράπηκε από την πρόθυμη τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη που πολλές χώρες της ΕΕ έδωσαν στον πόλεμο των ΗΠΑ, γεγονός που τους καθιστά το ίδιο ένοχους στο έγκλημα και τη σφαγή αθώων πολιτών και παιδιών στο Ιράκ.

Πρέπει να καταδικάσουμε καθαρά τις ενέργειες μερικών αμερικανικών συμμάχων, όπως τις παρατηρήσαμε στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ που πάρθηκαν στις Συνόδους Κορυφής της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίες χαιρέτισαν την κατοχή κυρίαρχου κράτους, καθώς επίσης και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με την καθιέρωση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης και τη δικαστική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που παραβιάζει κάθε έννοια νόμου και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στοχεύουν ακόμα μια φορά στην Κούβα, ενώ ο κουβανικός λαός υπερασπίζει την επανάστασή του. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση οργανώνει προκλήσεις, στοχεύοντας να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση με την παροχή στήριξης σε εγκληματικά στοιχεία. Καταδικάζουμε επιπλέον την αντιδραστική απόφαση της ΕΕ, η οποία απειλεί την Κούβα με πολιτικές κυρώσεις. Το ΠΣΕ εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που φυλακίζονται παράνομα στις ΗΠΑ.

Οι συνεχιζόμενες αμερικανικές απειλές στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών κλιμακώνονται με την απειλή ενάντια στους λαούς του Ιράν, της ΛΔ Κορέας, της Συρίας και άλλων, με την υποστήριξη συμμαχικών χωρών.

Το ΠΣΕ ενώνει τη φωνή του με αυτές εκατομμυρίων ανθρώπων υπέρ του παλαιστινιακού λαού, που έχει υποστεί χιλιάδες θύματα τα τελευταία τρία χρόνια, και συνεχίζει να βρίσκεται υπό τις διαταγές και τον έλεγχο της ισραηλινής κατοχής υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε θερμά τον παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε την άμεση και πλήρη απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη του 1967 και υποστηρίζουμε τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, παράλληλα με το Ισραήλ.

Σημειώνουμε τις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση του Κινήματος των Αδεσμεύτων μετά από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του.

Χαιρετίζουμε την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των Κινημάτων Ειρήνης της Ινδίας και του Πακιστάν για τέλος της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών και για τον πυρηνικό αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών τους.

Ισχυρές προσπάθειες καταβάλλονται να προετοιμάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για άλλους πολέμους και επεμβάσεις με διάφορες προφάσεις. Το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με μια νέα και επιθετικότερη δομή, ενώ προετοιμάζονται πυρηνικά όπλα νέας γενιάς από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει τη στρατιωτική πολιτική συμμαχιών της στην Ασία, επιδιώκοντας να συμπεριλάβει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους στη στρατηγική της προληπτικής επίθεσης, με την παρουσία τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων σε αυτές τις χώρες. Εντούτοις αυτές οι κινήσεις βαθαίνουν την αντίθεση με τις φιλειρηνικές τάσεις στην περιοχή.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΠΣΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του και επαναλαμβάνει με σαφήνεια τις θέσεις αρχής του, ενάντια στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν τη νέα τάξη των επιθέσεων και επεμβάσεων στον κόσμο και καλούμε όλα τα κοινωνικά και κινήματα ειρήνης του κόσμου να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική, παλεύοντας για έναν κόσμο της ειρήνης σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ, υπερασπίζοντας το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν τις τύχες τους.

Επιπλέον υπογραμμίζουμε ότι:

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, έτσι ώστε ο ιρακινός λαός να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Απαιτούμε να μη δώσουν οι κυβερνήσεις καμία αναγνώριση στο στρατιωτικό καθεστώς κατοχής και να τερματιστεί ο άδικος πόλεμος και η αποικιακή κυριαρχία.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους δίκαιους αγώνες των λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία, για το δικαίωμα να καθορίζουν τις τύχες τους.
  • Απαιτούμε την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων και καλούμε για απαγόρευση της χρήσης τους.
  • Καλούμε σε πολύμορφες εκδηλώσεις στις 6 και 9 Αυγούστου, ημέρες βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
  • Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Κονγκό και απαιτούμε την άμεση ματαίωση των σχεδίων τους.
  • Απαιτούμε το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο και τη διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών.

Το ΠΣΕ καλεί τα μέλη του και όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις να αυξήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο να αντιπαλέψουν τις λογικές επίθεσης και κάθε τύπου ανάμειξης, ενώνοντας τις φωνές μας στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και επιθυμίας για ειρήνη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ