ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Συρία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Ηλία Λέγγερη μέλος της ΚΕ, τον Νίκο Σερετάκη στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και την Ελένη Μαυρούλη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για τη Δαμασκό της Συρίας. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Παναραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΜΠΑΑΘ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 13 Ιούλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του Παναραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΜΠΑΑΘ, με τις ηγεσίες των δυο Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Συρία, καθώς και με άλλα κόμματα και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Συρίας.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον αραβικό κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή μετά την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα, τις απειλές που δέχεται η Συρία, το Ιράν και άλλα κράτη της περιοχής από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και ο «οδικός χάρτης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που προωθείται αυτό το διάστημα από το λεγόμενο Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) με ιδιαίτερη έμφαση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την παραπέρα προώθηση της αλληλεγγύης στο συριακό λαό και στους λαούς της περιοχής, στο συντονισμό των κινημάτων κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών απειλών και η παραπέρα ανάπτυξη, σ' αυτά τα πλαίσια, της συνεργασίας, του συντονισμού και της κοινής στάσης των κομμάτων.

Ρότα του «Πίρι Ρέις» προς τις νησίδες Καλόγερους

Το τουρκικό «ερευνητικό» πλοίο ξαναβγαίνει στο Αιγαίο για «επιστημονικές έρευνες» σε μια επιχείρηση έμπρακτης επαναφοράς της τουρκικής θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών»

Ενα τουρκικό ερευνητικό σκάφος απειλεί, για μια ακόμη φορά, να ανεβάσει τις θερμοκρασίες στο Αιγαίο, καθώς ανακοινώθηκε από την τουρκική πλευρά ότι πρόκειται να βγει τις επόμενες μέρες για «επιστημονικές» έρευνες ακόμη και σε θαλάσσιες περιοχές, που πέρα από την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών περιλαμβάνουν και ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Πίρι Ρέις», που απέπλευσε από τον κόλπο της Σμύρνης, βρισκόταν χτες αγκυροβολημένο στα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κεραμεικού, απέναντι από την Κω. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 19 του Ιούλη, προβλέπεται, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, να προσεγγίσει τις νησίδες Καλόγερους σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, στο Κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Χίου και Νότιας Εύβοιας.

Η έξοδος του ερευνητικού πλοίου και το πρόγραμμά του έγιναν γνωστά μέσω του διεθνούς συστήματος «Ναύτεξ» όπου γίνονται οι προαγγελίες των δρομολογίων των πλοίων του εμπορικού ναυτικού. Οι έρευνες που ανακοινώθηκαν είναι γεωλογικές και συγκεκριμένα ιζηματολογικές (λήψη δειγμάτων από το βυθό), οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνουν χωρίς την άδεια της παράκτιας χώρας όταν πρόκειται για τα χωρικά της ύδατα, ενώ και για την υφαλοκρηπίδα απαιτείται η συνεργασία της παράκτιας χώρας. Πάντως, εκτιμάται ότι με τις ιζηματολογικές έρευνες δε διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα στον ίδιο βαθμό που γίνεται με τις σεισμολογικές έρευνες. Η Τουρκία δεν έχει ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η Αγκυρα στόχο έχει να επαναφέρει τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο ωκεανογραφικό πλοίο είχε ξαναβγεί και πριν από δύο χρόνια στο Αιγαίο, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις προαναγγελθείσες έρευνες.

Ερωτήματα για την ελληνική στάση

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Διά στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτη, ουσιαστικά εκφράστηκε η ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη διαβεβαίωση που δόθηκε - μετά από σχετικό ελληνικό διάβημα - από την τουρκική πλευρά ότι δεν πρόκειται να γίνουν έρευνες στα ...ελληνικά χωρικά ύδατα. «Βεβαίως, είπε, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει η αναγκαία συνεργασία και συνεννόηση και ότι το σκάφος θα κινηθεί με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και εντός των διεθνών υδάτων του Αιγαίου». Δηλαδή, κουβέντα δε γίνεται για την υφαλοκρηπίδα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα, όποτε στο παρελθόν υπήρξε κρίση με αφορμή ανάλογες εξόδους τουρκικών ερευνητικών πλοίων (καλοκαίρι 1976 και άνοιξη του 1997), δεν ήταν το αν θα γίνουν οι έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που ποτέ δεν είχε επιχειρήσει η Τουρκία, αλλά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Ελλάδα, αμφισβητείται, όμως, από την Τουρκία στη βάση της δικής της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών» (βραχονησίδες και μικρά νησιά), όπως και του ισχυρισμού ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Το θέμα αντιμετωπίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Πολεμικά πλοία επιτήρησης και ραντάρ παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα, «εντονότατο προφορικό διάβημα» στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, από την τουρκική πλευρά «μας διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν σεισμικές έρευνες, απλά μόνο επιστημονικές έρευνες στο βυθό της θάλασσας». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία έχει αναπτύξει μηχανισμούς και διαδικασίες επικοινωνίας που επιτρέπουν να λύνονται τα προβλήματα στη γέννησή τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, που είπε ότι «προς το παρόν το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά και το υπουργείο Εξωτερικών και εμείς». Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, ανέφερε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά κατανοεί ότι κινήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο ζήτημα, πέραν των εντυπώσεων, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη 9 Ιούλη 2003:

Στις 22.00 την τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Ραβάνη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Ειρήνη Μπαλντίδη.

Για πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής

Την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής, σε κάθε περίπτωση και χωρίς εξαιρέσεις, προβλέπει το Πρωτόκολλο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το οποίο κατατέθηκε χτες προκειμένου να κυρωθεί στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, καθίσταται αδύνατη η επιβολή και η εκτέλεση της θανατικής ποινής από τα πολιτικά δικαστήρια. Παράλληλα, τροποποιείται αντίστοιχα ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας καθώς και ο Κανονισμός Εξωτερικής Υπηρεσίας Στρατευμάτων, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η θανατική ποινή. Το εν λόγω πρωτόκολλο συνυπογράφτηκε και από την Ελλάδα στις 3 του Μάη του 2002 στο Βίλνιους της Λιθουανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ