ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κόκκινη νεανική αμφισβήτηση
  • Απόψε, στις 9 μ.μ., στο «Κατράκειο» η συναυλία των Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Πασχαλίδη και «Socrates», που θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Πλήθος εκδηλώσεων στις γειτονιές της Αθήνας

Η «φωτιά» της νεανικής αμφισβήτησης «ανάβει» απόψε στο «Κατράκειο» της Νίκαιας, που ντύνεται με τα χρώματα και τα συνθήματα του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και υποδέχεται τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τους «Socrates», που θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία για τη νέα γενιά. Η εκδήλωση, με σύνθημα «Η νεανική αμφισβήτηση έχει χρώμα κόκκινο - ΚΚΕ», θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Νεανικό πολιτικό γλέντι, χαρακτηρίζει τη βραδιά η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, που επέλεξε να ξεκινήσει έτσι δυναμικά τις εκδηλώσεις της στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ και αρωγός της σ' αυτήν την προσπάθεια στέκεται η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα και ξεκινούν σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Στα Σεπόλια, στις 7.30 μ.μ., στο γήπεδο «Τρίτωνας», με θέμα: «Σχολείο, σπίτι, φροντιστήριο, δουλιά... και μετά θέλουν να γίνω και εθελοντής!».

Αύριο, Πέμπτη:

  • Στον Αλιμο, με θέμα «Εθελοντές στη ζωή, όχι εθελοντές στην υποταγή», στις 8 μ.μ., στο θέατρο «Μαίρη Αρώνη» (Κλούβα, πλατεία Καραϊσκάκη).

  • Στο Μπραχάμι, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη (επί της Αγίου Δημητρίου), με θέμα: «Μας λένε: Ο,τι και να κάνουμε δεν αλλάζει τίποτα. Απαντάμε: Χαμένος είναι μόνον ο αγώνας που δε γίνεται».
  • Στην πλατεία Καισαριανής, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Οι ανάγκες της αγοράς δεν είναι και ανάγκες του λαού. Παλεύουμε για ουσιαστική μόρφωση, για δουλιά με δικαιώματα».
  • Στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Παλεύουμε για ανθρώπινο περιβάλλον. Οχι στην εμπορευματοποίηση του γηπέδου. Ναι στον αθλητισμό, ναι στη ζωή».
  • Στην πλατεία Πετρούπολης, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Ο ιμπεριαλισμός ενάντια στον άνθρωπο και τη φύση».
  • Στην πλατεία Ιλίου, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα».
  • Στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «2003 η χρονιά των αγώνων, η χρονιά μας».
  • Στη συνοικία Ελληνορώσων, στην πλατεία Αγίου Θωμά, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό».
  • Στην πλατεία Κυψέλης, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, βομβαρδίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας, θα μας βρουν μπροστά τους».
  • Στην Κηφισιά, στο Αλσος, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας και η απάντηση του λαού».
  • Στον Τύρναβο, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Εργα και ημέρες των ιμπεριαλιστών - Η δική μας απάντηση». Θα μιλήσει ο Αγης Τριγάζης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με τους νέους του μόχθου

Πετυχημένη φεστιβαλική εκδήλωση χτες από την ΟΒ «Τυποεκδοτικής» της ΚΝΕ στο Κρυονέρι

Στην προσπάθεια της ΚΝΕ να συναντηθεί μέσα από το 29ο Φεστιβάλ της με τους νέους του μόχθου στους χώρους όπου καθημερινά κυνηγούν το μεροκάματο, δόθηκε το χθεσινό ραντεβού της ΟΒ «Τυποεκδοτικής» με τους εργαζόμενους, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο ισόγειο των γραφείων του «Ριζοσπάστη» στο Κρυονέρι, δίπλα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Τυποεκδοτικής».

Οι μηχανές σταμάτησαν, οι καρέκλες και τα ταμπλό πήραν τη θέση τους κι ο Βασίλης Κονδύλης, γραμματέας της ΟΒ, καλωσόρισε τους εργαζόμενους, ανοίγοντας την εκδήλωση με θέμα την ανεργία. Στο φόντο προβάλλονταν σε βίντεο σκηνές από τη μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση του προηγούμενου μήνα στη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο είχε στηθεί μια μικρή έκθεση πολιτικού βιβλίου και διατίθονταν εισιτήρια για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το Σεπτέμβρη, στα Ιλίσια.

Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιδεολογήματα που πλασάρει η άρχουσα τάξη στους εργαζόμενους, για να τους μάθει να ζουν διαρκώς κάτω από το φόβο της ανεργίας και να αποδεχτούν, παράλληλα, τις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», το μοίρασμα μιας θέσης σε δυο και τρεις κι όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται κι εφαρμόζονται. Ο Γ. Πρωτούλης παρουσίασε τα μέτρα - αιτήματα του ΚΚΕ για τους ανέργους και κάλεσε τους εργαζόμενους να τα επιβάλουν με τον οργανωμένο, συλλογικό αγώνα τους, με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

«Ο αγώνας μας - τόνισε - πρέπει να "ζυμώνει" συνειδήσεις στην προοπτική της ανατροπής. Ενας και πλέον αιώνας καπιταλισμός και το πρόβλημα της ανεργίας όχι μόνο δεν το έλυσε, ούτε καν το περιόρισε. Αυτή η φρικαλεότητα που ζούμε δεν είναι το μέλλον μας. Ο σοσιαλισμός πρέπει να είναι η απαίτηση των εργαζομένων, το σύστημα που από τις αρχές του αιώνα έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας». Κι ακριβώς επειδή την περίοδο που διανύουμε, οι προεκλογικές υποσχέσεις κι η ρουσφετολογία θα οργιάσουν, υπογράμμισε ότι «η στήριξη του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, η συμπόρευση με τους κομμουνιστές στο δρόμο του αγώνα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά προσωπικής υπόθεσης» και η ψήφος της νεολαίας «να κάνει αίσθηση, να τρομοκρατήσει αυτούς, που καθημερινά μας τρομοκρατούν».

Την εκδήλωση έκλεισε ο νεαρός Παναγιώτης, παίζοντας στην κιθάρα του ροκ και εργατικά τραγούδια και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ και για τους δρόμους του αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ