ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 1996
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΙΝ
Καταπατούνται οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες

Συνέντευξη με τον Αμπντούλ Ραχμάν Μωχάμεντ αλ Νουα'ϊμι, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Μπαχρέιν

Το μικρό εμιράτο του Μπαχρέιν σπάνια απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία και ακόμα πιο σπάνια είναι τα δημοσιεύματα που δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της χώρας. Στην Ελλάδα βρέθηκε, για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Αμπντούλ Ραχμάν Μωχάμεντ αλ Νουαϊμι, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Μπαχρέιν και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Μπαχρέιν. Ο "Ριζοσπάστης" τον συνάντησε και συζήτησε μαζί του για την κατάσταση στο μικρό εμιράτο του Κόλπου.

- Το Μπαχρέιν σπάνια βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας. Παρ' όλα αυτά, τα γεγονότα των δύο τελευταίων χρόνων, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε "αντιφρονούντες", όπως αποκαλούνται από το διεθνή Τύπο, και καθεστωτικές δυνάμεις, η βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι πολυάριθμες συλλήψεις έχουν φέρει στο φως τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα σας, καθώς και κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θα θέλαμε να μας πείτε, με δύο λόγια, τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρας σας;

- Κατ' αρχάς να πούμε ότι στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, υπάρχει μία κυρίαρχη ομάδα στην κοινωνία και αυτή δεν είναι άλλη από την οικογένεια των Εμίρηδων αλ Καλίφα, γι' αυτό και λέγονται εμιράτα. Από το 1973 μέχρι το 1975, λειτουργούσε το Κοινοβούλιο στο Μπαχρέιν και ήταν σε ισχύ το Σύνταγμα. Το 1975, όμως, ο Εμίρης διέλυσε το Κοινοβούλιο και απενεργοποίησε το Σύνταγμα. Από τότε μέχρι το 1994, προσπαθήσαμε με διάφορα μέσα και τρόπους να επαναφέρουμε τον κοινοβουλευτισμό. Το 1994 όλες οι πολιτικές ομάδες και οι οργανώσεις του Μπαχρέιν κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποφάσισαν να αναπτύξουν κοινή δράση για την αναβίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Συνέταξαν ένα κοινό κείμενο, που απευθυνόταν στον Εμίρη, το οποίο υπέγραψαν 25.000 άνθρωποι. Ζητούσαμε από τον Εμίρη να επαναλειτουργήσει το Κοινοβούλιο και να τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι εξορισθέντες, εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων, και να αποκτήσουν οι γυναίκες πολιτικά δικαιώματα.

Ο Εμίρης, όμως, αντί να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση, προτίμησε να συλλάβει τους ηγέτες της. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Από την 5η Δεκέμβρη 1995 μέχρι σήμερα, η κατάσταση στο Μπαχρέιν γίνεται ολοένα και χειρότερη. Το καθεστώς του Εμίρη συνεχίζει να αρνείται κάθε διάλογο και αποφεύγει να ικανοποιήσει έστω και ένα μόνο από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν διαρκώς μέχρις ότου γίνουν αποδεκτά αυτά τα αιτήματα.

Η αλήθεια για την αντιπολίτευση

- Οι πληροφορίες, που φθάνουν σε μάς, σχετικά με την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν, είναι ιδιαίτερα αντιφατικές. Για παράδειγμα, τα περισσότερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υιοθετούν την επίσημη εκδοχή του καθεστώτος ότι η αντιπολίτευση είναι θρησκευτική, δηλαδή σιίτες μουσουλμάνοι και ο στόχος τους είναι η μετατροπή του Μπαχρέιν σε ένα ισλαμικό καθεστώς. Ποια είναι, τελικά, η αντιπολίτευση;

- Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει ένας συνασπισμός ανάμεσα στις προοδευτικές, στις κομμουνιστικές, στις δημοκρατικές και στις ισλαμικές οργανώσεις. Ολες αυτές οι οργανώσεις υπέγραψαν το κοινό κείμενο διαμαρτυρίας προς τον Εμίρη, το 1994, και το ότι το κείμενο αυτό περιλάμβανε σαφώς πολιτικά αιτήματα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε να επανισχύσει το Σύνταγμα, θέλουμε να επανασυσταθεί το Κοινοβούλιο, θέλουμε να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, θέλουμε να θεσπιστούν πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες, θέλουμε να γυρίσουν οι εξόριστοι. Αυτά είναι πολιτικά αιτήματα και δεν αφορούν μόνο τους ισλαμιστές ή μόνο τους δημοκράτες, αλλά αφορούν ολόκληρο το λαό του Μπαχρέιν.

Πιθανώς, όμως, επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας είναι σιίτες και επειδή οι ισλαμικές οργανώσεις έχουν ιδιαίτερα έντονη πολιτική δραστηριότητα είναι πολύ βολικό να προωθείται αυτή η εντύπωση. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι η δράση τους είναι πολιτική, λαϊκή και δημοκρατική, όπως και τα αιτήματά τους, και γι' αυτό συνεργαζόμαστε μαζί τους. Ξέρετε, ήδη, ότι πολλοί δικοί μας σύντροφοι συνελήφθησαν, πολλοί απολύθηκαν από τη δουλιά τους, εξαιτίας των πεποιθήσεών τους, όπως είναι η καθηγήτρια Πανεπιστημίου δ. Μουνίρα Φακρό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέλη αυτών των οργανώσεων.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το επίσημο καθεστώς θέλει να παρουσιάσει όλη αυτήν την πάλη σαν τρομοκρατία ή σαν ισλαμιστικό κίνημα, ώστε να κερδίσει τη συμπάθεια, την ανοχή και την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου και κυρίως των γειτονικών αραβικών χωρών.

- Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε θέση - κλειδί των αρχών ασφαλείας και των αστυνομικών δυνάμεων του Μπαχρέιν βρίσκεται ένας Αγγλος αξιωματικός, ο Ιαν Χέντερσον

- Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Ο στρατηγός Χέντερσον είναι διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ηρθε στο Μπαχρέιν από την Κένυα, το 1965, από όπου είχε απελαθεί, εξαιτίας της δράσης του ενάντια στις επαναστατικές ομάδες της Κένυα. Οσο διήρκεσε η αγγλική κυριαρχία στο Μπαχρέιν, δηλαδή μέχρι το 1971, εργάστηκε στον τομέα της καταστολής των αντιπολιτευόμενων πολιτικών οργανώσεων. Από τότε και στο εξής, είναι υπεύθυνος για όλους τους τομείς της αστυνομίας και της ασφάλειας της χώρας. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αυτή τη στιγμή, είναι ο πραγματικός κυβερνών στο Μπαχρέιν μαζί με ορισμένους Βρετανούς μισθοφόρους, οι οποίοι αποτελούν τη φρουρά του.

Ποιοι είναι οι στόχοι μας

- Τελειώνοντας αυτή τη μικρή συζήτηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πρωτοβουλίες ή πράξεις σκοπεύει να λάβει το κόμμα σας, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο αγώνας σας, οι στόχοι σας και η κατάσταση στο Μπαχρέιν.- Οπως σας είπα, μέσα στο Μπαχρέιν δουλεύουμε μαζί με τις άλλες οργανώσεις, μαζί με όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις κοινωνικές ομάδες, ώστε ενωμένοι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τα αιτήματά μας. Συγχρόνως, προσπαθούμε να αποκτήσουμε και να εγκαθιδρύσουμε επαφή με τους γειτονικούς Αραβες λαούς και τις φίλες οργανώσεις εκεί, ώστε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση στο Μπαχρέιν, να τους δείξουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι παρουσιάζεται στις άλλες χώρες του Κόλπου, να τους υπογραμμίσουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες εξόριστοι, περισσότεροι από 5.000 πολιτικοί κρατούμενοι, ότι περίπου 60 άτομα έχουν δολοφονηθεί. Θέλουμε, επίσης, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι όσο στο Μπαχρέιν βασιλεύει αστάθεια και αυταρχισμός, αυτό θα έχει συνέπειες και σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, διατηρούμε καλές σχέσεις και συνεργαζόμαστε με κάποιες αραβικές χώρες, όπως η Συρία, και κάποιες προοδευτικές οργανώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται για μια θρησκευτική διαμάχη, αλλά ότι έχουμε δημοκρατικά και πολιτικά αιτήματα. Επίσης, έχουμε καλή συνεργασία με δημοκρατικά και κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το Μάη του 1995, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση υποστήριξης του αγώνα μας, μέσα στην οποία αναφέρονταν όλα τα αιτήματα που έχουμε θέσει και στο κοινό κείμενο που επεξεργαστήκαμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν.

Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι η δράση μας και τα σχέδιά μας έχουν ως στόχο να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και όλες τις προοδευτικές οργανώσεις, ώστε να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν να αποδεχτεί τα δημοκρατικά και πολιτικά μας αιτήματα, τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτικές διαμάχες και με ισλαμικό φουνταμενταλισμό, αλλά, αντίθετα, εκφράζουν τη θέληση όλου του λαού του Μπαχρέιν.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ