ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Εντονο το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις

Σε ποσοστό 95,5% οι εργαζόμενοι, όλος σχεδόν ο ελληνικός λαός, ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της ΔΗΜΕΛ που την παρουσίασή της συνεχίζει σήμερα ο "Ρ". Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που αποκαλύπτει και πόσο κάλπικοι είναι οι ισχυρισμοί των καλοθελητών που θέλουν να παρουσιάζουν τον ελληνικό λαό αδιάφορο, με στόχο, ουσιαστικά, να καλλιεργήσουν την απάθεια και την αδιαφορία για όσα προωθούνται σε βάρος της χώρας και των εργαζομένων με τις αντιλαϊκές επιλογές.

Συγκεκριμένα, και όπως φαίνεται στον αντίστοιχο πίνακα 1 - Παρακολούθηση πολιτικών εξελίξεων,ποσοστό 95,5% παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και, απ' αυτούς 28% όλες, 49% όσες έχουν γενικό ενδιαφέρον και 18,5% όσες αφορούν τους ερωτώμενους άμεσα.

Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι των κομμάτων παρουσιάζονται διαφοροποιημένοι στο ποιες πολιτικές εξελίξεις παρακολουθούν. Εμφαση δίνεται με την επιλογή "όλες" τις εξελίξεις, όπου το ποσοστό του ενδιαφέροντος κυμαίνεται από 18,3% στο ΔΗΚΚΙ (το χαμηλότερο) μέχρι 60,6% στο ΚΚΕ - το ψηλότερο ποσοστό. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ ενδιαφέρονται, επίσης, στο υψηλότερο ποσοστό - που φθάνει τα 88,1% για "όλες" και "όσες έχουν γενικό ενδιαφέρον" - ενώ στο χώρο του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν ποσοστό 78,6%, στο χώρο της ΝΔ 79,8%, του ΣΥΝ 77,1% και του ΔΗΚΚΙ 71,8%.

Ενδιαφέρον για την πολιτική

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στην 2η ερώτηση που παρουσιάζονται στον πίνακα2 - Ενδιαφέρον για την πολιτική,ενδιαφέρονται και για την πολιτική.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 71,1% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται για την πολιτική. Απ' αυτούς 12,4% ενδιαφέρεται και ασχολείται με την πολιτική και 58,7% ενδιαφέρεται, αλλά δεν ασχολείται. Ενώ ποσοστό 28,3% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Ομως, επειδή οι περισσότεροι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, συμπεραίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται, απλώς, για τη γενική πολιτική.

Εκείνοι που σε μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν "δεν ενδιαφέρομαι" για την πολιτική, εντοπίζονται στους ψηφοφόρους του χώρου του ΔΗΚΚΙ σε ποσοστό 36,3% και του χώρου της ΝΔ σε ποσοστό 35%. Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό που απαντά θετικά στην επιλογή "ενδιαφέρομαι - ασχολούμαι" εντοπίζεται στο χώρο του ΚΚΕ, ποσοστό 37%. Ενώ στην επιλογή "ενδιαφέρομαι αλλά δεν ασχολούμαι" το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στο χώρο του ΣΥΝ, ποσοστό 73,3% και ακολουθεί σε ποσοστό 63,4% ο χώρος του ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά, ενδιαφέρονται για την πολιτική, στο μεγαλύτερο ποσοστό, 93%, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, 81,4% του ΣΥΝ, 75,3% του ΠΑΣΟΚ, 64,4% της ΝΔ και 63,7% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΚΙ.

Τέλος, ανάλογα με τις εξελίξεις που παρακολουθούν, το ενδιαφέρον για την πολιτική παρουσιάζεται διαφοροποιημένο ως εξής (σχετικός πίνακας):

Οσοι παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται για την πολιτική σε ποσοστό 93,9% και από αυτούς ποσοστό 33,5% "ενδιαφέρεται και ασχολείται". Ενώ όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις που έχουν γενικό ενδιαφέρον, δηλώνουν σε υψηλό ποσοστό 70,9% ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά δεν ασχολούνται.

Πολιτικές συζητήσεις

Οσον αφορά τις πολιτικές συζητήσεις και πόσο οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να πείσουν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αφορά ψηφοφόρους Α και Β Αθήνας και Α και Β Πειραιά:

Ποσοστό 44,5% προσπαθεί, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, να πείσει τους άλλους(συνομιλητές) για τις πολιτικές πεποιθήσεις του - και πιο συγκεκριμένα προσπαθούν "πολύ" το 6%, "αρκετά" 19, 6% και "λίγο" ποσοστό 18,9%. Ενώ δεν προσπαθούν "καθόλου" το 52,7%. Από τις σχετικές απαντήσεις, γενικά συμπεραίνεται ότι πολιτικές συζητήσεις γίνονται, σε μεγάλη κλίμακα, όλο το χρόνο, ανεξάρτητα αν δεν έχουν την ένταση των προεκλογικών περιόδων ή άλλων εποχών.

Από τα αναλυτικά στοιχεία των απαντήσεων, για το πόσο προσπαθούν να πείσουν τους άλλους για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις - από τα ποσοστά των ψηφοφόρων των κομμάτων που απαντούν "καθόλου" - προκύπτει το συμπέρασμα πως:

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (61,1%) και του ΔΗΚΚΙ (60,2) προσπαθούν λιγότερο από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να πείσουν για τις απόψεις τους.

Αντίθετα, περισσότερο και με έμφαση, προσπαθούν να πείσουν για τις απόψεις και τις πολιτικές πεποιθήσεις τους οι ψηφοφόροι, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ - σε ποσοστό 25,4% "πολύ" και"αρκετά" 40%.

Το κατά πόσο πείθονται - τουλάχιστον όπως πιστεύουν όσοι προσπαθούν - ο σχετικός πίνακας δίνει το συμπέρασμα ότι όσοι προσπαθούν περισσότερο έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στο Μάη του '36

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη και τον αγώνα των δολοφονημένων εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, υπέρ των δικαίων αιτημάτων της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, ενάντια στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποτίοντας φόρο τιμής, η ΚΟΘ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΕΡΓΑΤΗ σήμερα Σάββατο 9 Μάη και ώρα 10 το πρωί.

Επίσης στη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του Κόμματος Γιώργη Τσαρουχά, από την αμερικανόπνευστη χούντα των συνταγματαρχών, η ΚΟΘ θα καταθέσει στεφάνι στο μνήμα του στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, σήμερα Σάββατο 9 του Μάη, ώρα 11.30 πμ.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η δημοσκόπηση έγινε από τη ΔΗΜΕΛ μεταξύ 1ης και 11ης Απρίλη 1998 στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου. Ο πληθυσμός της έρευνας ήταν άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών με εκλογικό δικαίωμα στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών ερωτήσεων, με βάση γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο, σε δείγμα 320 ατόμων σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά, το δείγμα ήταν (4 επί 320) 1.280 άτομα. Τα δείγματα επιλέχτηκε να είναι ισομεγέθη (ίδιες στατιστικές αποκλίσεις), ώστε τα αποτελέσματα της κάθε περιφέρειας, όπως και η σύγκριση μεταξύ τους, να είναι στατιστικά αξιόπιστα. Τα αποτελέσματα, στο σύνολο, σταθμίστηκαν ανάλογα με το ειδικό βάρος κάθε περιφέρειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ