ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
Μέτρα τη στάση τους

Πέραμα: Εδώ δε φτάνει ο φακός των «κινημάτων»...
Πέραμα: Εδώ δε φτάνει ο φακός των «κινημάτων»...
Για να ξέρεις τι πληρώνεις, και άρα να μπορείς να αποφασίσεις και το πώς θα πάψεις να πληρώνεις «τζερεμέδες», πρέπει να συνυπολογίζεις μια σειρά πράγματα.

Για παράδειγμα: Δεν αρκεί να γνωρίζεις ότι αυξήθηκαν κατά 25% τα κέρδη των τραπεζών, επειδή εσύ παίρνεις το ένα δάνειο μετά το άλλο, πρέπει να θυμάσαι ότι στο δάνειο δεν οδηγήθηκες γενικώς από ανάγκη, αλλά και γιατί κοντά στους βιομήχανους που δε σε πληρώνουν, υπάρχει και μια ΓΣΕΕ που με τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις που υπογράφει μειώνει διαρκώς την τιμή πώλησης της εργατικής σου δύναμης, κατά συνέπεια και την αγοραστική δύναμη του μισθού σου, οπότε το δάνειο έρχεται ως αναγκαστική λύση, ενώ είναι καθαρά και μόνο μια ακόμα θηλιά που σε οδηγεί σε ακόμα πιο βαθιά υποταγή.

Δεν αρκεί να γνωρίζεις ότι ο κ. Αναλυτής προωθείται για πρόεδρος της επιτροπής που θα «αναμορφώσει» το ασφαλιστικό. Πρέπει να θυμάσαι και ότι χαίρει εκτίμησης στη ΓΣΕΕ, ότι είναι το μεγάλο μυαλό του ΣΕΒ, πρωτεργάτης της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου (βλέπε: συναίνεσης) μέσα από την οποία εσύ κατάντησες να βουλιάζεις κι από πάνω να σου λένε μπράβο που συμβάλλεις στην ανόρθωση της εθνικής οικονομίας (βλέπε: κέρδη του αφεντικού σου).

Για να ξέρεις τι πληρώνεις, πρέπει και να θυμάσαι ότι η συνδρομή που σου κρατούν αναγκαστικά μέσω Εργατικής Εστίας υπέρ ΓΣΕΕ καταλήγει σε χρηματοδότηση ενός Φόρουμ που έχει στόχο να μη σηκώσεις ποτέ κεφάλι. Αντί να χαζεύεις με τα νούμερα που προωθούν σε πρόθυμους δημοσιογράφους τα γραφεία Τύπου, απλά περπάτα τη διαδρομή και μέτρα... Εκτός κι αν πιστεύεις ότι χωράνε 80 ελέφαντες σε ένα «κατσαριδάκι». Και εν πάση περιπτώσει, μόλις προχτές ήταν η Πρωτομαγιά, όπου όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, με το ζόρι μαζεύτηκαν μπροστά στη ΓΣΕΕ... Εκτός κι αν πιστεύεις πως όλοι όσοι μόλις προχτές πήραν 77 λεπτά αύξηση, ξέχασαν κι όλας κι έσπευσαν να διαδηλώσουν μαζί με τον κολαούζο του δημίου τους.

Ασχετο: Για τα αλληλοκαρφώματα διαφόρων της «ιστορικής αριστεράς» δε μας πέφτει λόγος. Τα καταγράφουμε μιας και εντύπως διατυπώνονται, έτσι για να 'ναι μετρήσιμη και η ντροπή όταν - κοντά είναι ο χρόνος - θα χρειαστεί να γίνουν και οι απολογισμοί...

ΥΓ: Καταγράψαμε την απόλυτη αποσιώπηση από τον Τύπο όλων των αστών, της συγκέντρωσης στην Καισαριανή για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές, της συγκέντρωσης για την αλληλεγγύη στην Κούβα, των εκδηλώσεων για τη σχέση της Τέχνης με την Εργατική Τάξη που συνεχίζονται στο Πέραμα.


ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ

ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ... «Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους θα ανακοινώσουν οι τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο του 2006, καθώς συνεχίζεται ο ταχύς ρυθμός αύξησης των δανείων που χορηγούν στα νοικοκυριά και η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας τους. Οι ενδείξεις και οι πληροφορίες από τις τράπεζες συγκλίνουν στο ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα υπερβεί το 25%, ποσοστό που είχαν θέσει πολλοί τραπεζίτες ως στόχο για το σύνολο της χρονιάς» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: «Τον πρόεδρο της ΟΚΕ κ. Αναλυτή προορίζει η κυβέρνηση για πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό. Επιλογή συναίνεσης - και κατά την αντιπολίτευση, επιλογή... καθυστέρησης!» (το σχόλιο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΔΙΕΘΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ... ΤΑΞΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ: «Το Παγκόσμιο Φόρουμ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός σε διεθνές επίπεδο, μετά την πτώση του Τείχους, και εντάσσεται στις ιερότερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος (...) μπορούμε να μιλάμε σεμνά και ταπεινά για μια Νέα Διεθνή. Αλλά αυτή η Διεθνής δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Αυτές ευαγγελίζονταν την παγκόσμια επανάσταση (...) από το Φόρουμ αποκλείονται οι ένοπλες οργανώσεις» (ο Περικλής Κοροβέσης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΗΤΑΝ ΑΝΑΡΙΑ ΑΠΟ «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» ΜΕΧΡΙ ΓΣΕΕ... «Η πορεία κρίθηκε εντυπωσιακή από την οργανωτική επιτροπή του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμμετείχαν 80.000 άτομα, ενώ η Αστυνομία κάνει λόγο για περίπου 15.000 διαδηλωτές» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

ΑΛΛΗΛΟΚΑΡΦΩΜΑΤΑ: «Από ασυμβίβαστος, επαναστάτης και θαυμαστής των Μπάαντερ - Μάινχοφ, κατέληξε συνοδοιπόρος και "παπαγαλάκι" του Μ. Κεφαλογιάννη. Η φωτογραφία της παρακμής... (...) "Τρελά μεγαλεία" για τον "ασυμβίβαστο" της "αδέσμευτης". Σουίτες, πρώτο τραπέζι πίστα, δίπλα στους εμίρηδες. Και μάλιστα απρόσκλητος, ή, μάλλον της προσκολλήσεως, ως συνήθως. Σαν το τσιμπούρι...» (η απάντηση του «ΕΘΝΟΥΣ» σε σχόλιο του Γ. Βότση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στη σοσιαλιστική Κούβα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ NSA που συντόνιζε το δίκτυο των υποκλοπών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Προς νέο Ψυχρό Πόλεμο

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (κυριακάτικο): Σφαγή στην παράγκα του «Καραγκιόζη»

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Οι εφιάλτες του Μαξίμου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Λίγο πριν το κραχ το πολιτικό σύστημα

ΤΑ ΝΕΑ: Χέρι - χέρι σε κήρυγμα διχασμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ κατά Ελληνίδας

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΚΟΜΠΙΝΑ με «διαγνώσεις» καρκίνου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ καθαρά ταμεία στα κόμματα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ερχεται καυτό δίμηνο για το Χρηματιστήριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΑ - ΦΠΑ στην α' κατοικία από αντιπαροχή

Η ΧΩΡΑ: Μπόνους 1.500 ένσημα για πρόωρη σύνταξη

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Το άλας της γης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το μέλλον της εκπαίδευσης

«Αν οι νέοι της Αμερικής δεν μπορούν σήμερα να βρουν ησυχία όχι μονάχα στον ξύπνιο αλλά ούτε στον ύπνο τους, δε φταίνε γι' αυτό ούτε οι τρομοκράτες, ούτε η γρίπη των πτηνών ή η τήξη των παγετώνων. Εκείνο που δεν τους αφήνει να κλείσουν μάτι, είναι τα χρέη. Πιθανότατα δε θα ζήσουν ποτέ εκείνα τα ξένοιαστα χρόνια που έζησαν οι γονείς τους - τη σταθερότητα και την ευημερία που έζησε η πρώτη μεταπολεμική γενιά. Οι αιτίες γι' αυτό είναι πολλές, αλλά κυρίως τα σπουδαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες, η καθήλωση των μισθών, το κόστος της υγείας, η ακρίβεια της στέγης, η κρίση των συντάξεων (...) τα σπουδαστικά δάνεια, έχουν τριπλασιαστεί - σε πραγματικές τιμές - από το 1980, έτσι ώστε σήμερα κάθε φοιτητής σπουδάζει κουβαλώντας το βάρος ενός δανείου 20.000 δολαρίων (...) η εταιρία Σάλι Μέι, ένας γίγαντας που τον τελευταίο καιρό η τιμή της μετοχής του έχει πάρει φωτιά στο χρηματιστήριο, ελέγχει 11,5 δισ. από τα 15 δισ. δολάρια της αγοράς ιδιωτικών σπουδαστικών δανείων στην Αμερική (...) το μέλλον της χώρας και των παιδιών της έχει παραδοθεί δηλαδή στα χέρια μιας μονοπωλιακής δανειστικής βιομηχανίας, λέει η Κάμενετζ» (του Ρούσσου Βρανά στα «ΝΕΑ»).

Και το φάντασμα του «υποκινητή»

«Σκηνικό έντασης, άγνωστο πόσων... ντεσιμπέλ, διαμορφώνεται στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ενόψει Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς και αλλαγής του νόμου πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ. Εντασης, η οποία ανοιχτά και απροκάλυπτα υποδαυλίζεται από το ΚΚΕ» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ