ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 2004
Σελ. /32
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Επαναβεβαιώνει τα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι και από τη θέση της αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπιστεί την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα τη διακήρυξη του κόμματός του για τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας ένα κείμενο 15 σελίδων, ανέπτυξε το «όραμα», τις «θέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για τη νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών», όπως εντελώς δημαγωγικά αναγράφεται στην πρώτη παράγραφο του κειμένου.

Στη διακήρυξή του το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει για τις... φιλολαϊκές διαθέσεις της πολιτικής του και δε διστάζει να καπηλευτεί ακόμη και την έννοια του «σοσιαλισμού»! Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ... δεσμεύεται για την Ευρώπη «της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης και της πραγματικής σύγκλισης».

Οι ωραίες και «εύηχες» λέξεις συγκαλύπτουν προπαγανδιστικά όσα παρουσιάζονται αναλυτικά μέσα στη διακήρυξη σχετικά με τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ, που από τη θέση της κυβέρνησης έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε όλες τις αντιδραστικές συμφωνίες της ΕΕ και που σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παρούσες στη διακήρυξη, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να στηρίξει την υλοποίησή τους...

Θέλουμε «μια Ευρώπη ικανή να χρηματοδοτήσει πολιτικές σύγκλισης, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της διακήρυξης. Ακριβώς αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται και στη στρατηγική της Λισαβόνας. Σύγκλιση και ανάπτυξη επιδιώκουν οι κυβερνήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το μεγάλο κεφάλαιο, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις της Ευρώπης, σε σχέση με τους κεφαλαιοκράτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, προωθεί με την πολιτική της η ΕΕ.

Αυτό για τους εργαζόμενους, για τους λαούς της Ευρώπης, σημαίνει σκληρότερη εκμετάλλευση, φθηνότερες αμοιβές, μηδενικά εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου τα προϊόντα των Ευρωπαίων κεφαλαιούχων να γίνουν πιο... ελκυστικά. Σ' αυτή την επιχείρηση επιζητούν και τη συνοχή, δηλαδή την υποταγή ή ανοχή των εργαζομένων, αλλά και το συντονισμό των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, για εφαρμογή πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. «Δεν μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις, παροχές, αυτή είναι η γραμμή της ΕΕ». Φράση - κλειδί που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του, για να... αποκρούσουν τα λαϊκά αιτήματα, αυτό συνεχίζει και υπερασπίζεται σήμερα και ο Γ. Παπανδρέου και εντελώς προκλητικά καλεί «όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες να δουλέψουν μαζί», για αυτή την προοπτική!

Το Κοινωνικό Μάαστριχτ του ΠΑΣΟΚ

Οσο για την «κοινωνική δικαιοσύνη», το «κοινωνικό Μάαστριχτ», όπως το αποκαλεί ο Γ. Παπανδρέου και μέσα από τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει βέβαια και των ευρωεκλογών, περιορίζεται στη φιλανθρωπία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χτες, η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων παίρνουν μέτρα που αφορούν τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, τους ανθρώπους που, αφού στην κυριολεξία τους αφαίμαξαν, τους πετούν ένα «ψίχουλο» με την παροχή φιλανθρωπικών επιδομάτων, για να μην πεθάνουν, αλλά το κυριότερο για να «καλμάρουν» τις εν δυνάμει διαθέσεις ανάπτυξης αγώνων. Εξάλλου την προεκλογική, στις εθνικές εκλογές, περίοδο πρότεινε ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Αυτή είναι η «κοινωνική συνοχή» και η «κοινωνική δικαιοσύνη» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ να... παλέψει για την υλοποίησή της μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου με συνέπεια προσανατολίζονται στη στήριξη της ΕΕ και στην πιο αντιδραστική, κατασταλτική προοπτική της για την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου, των κερδών του. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που επαναβεβαιώνεται με τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Μοναδική αγωνία της «σοσιαλιστικής» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα ωφεληθεί η ντόπια πλουτοκρατία μέσα από την πολιτική της ΕΕ.

Θυμήθηκε και την ειρήνη

Συγχρόνως στη διακήρυξή του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για την «Ευρώπη της Ειρήνης». Υπηρετώντας με μεγάλη συνέπεια τα συμφέροντα των Ευρωπαίων, αλλά και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν «γην και ύδωρ» και βοήθησαν τα μέγιστα στη δολοφονία του γιουγκοσλαβικού και ιρακινού λαού. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα πήρε από τις ΗΠΑ την τέταρτη... τιμητική θέση ανάμεσα στις χώρες που στήριξαν τον πόλεμό τους στο Ιράκ.

Αλλά και η «Ευρώπη της Ειρήνης», που «οραματίζεται», είναι όπως αναφέρει «μια ισχυρή Ευρώπη που θα υπερασπιστεί τη δική της στρατηγική, στρατηγική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής». Η δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού ιμπεριαλιστικού κέντρου, που δόγμα της έχει τους προληπτικούς πολέμους.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε και τις «πρωτοβουλίες» της Ελληνικής Προεδρίας στην προσπάθεια αυτή και καυχήθηκε ότι στο Καστελόριζο μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση του ευρωστρατού...

Ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο

Μια από τις βασικότερες επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ είναι η κατοχύρωσή της και μ' ένα θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτη ανάμεσα στις 12 βασικές θέσεις του το ΠΑΣΟΚ κατατάσσει την αποδοχή και την έναρξη εφαρμογής του Ευρωσυντάγματος. «Θέση μας είναι η ενεργός και συστηματική προώθηση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και της ομοσπονδιακής της προοπτικής. Αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η άμεση αποδοχή και η έναρξη της εφαρμογής της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που εγγυάται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και ενισχύει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές ενάντια στους λαούς Συνθήκες, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ένταση της καταστολής, και για το οποίο ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ τους, το ΠΑΣΟΚ το χειροκροτεί και ο Γ. Παπανδρέου υμνεί τη μεγάλη συμβολή του κόμματός του σ' αυτή την προσπάθεια.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας έχει χρησιμοποιήσει τα αντιδραστικότερα στοιχεία από το Ευρωσύνταγμα και ο Γ. Παπανδρέου στη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ... καμαρώνει ότι μετά από προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας πέρασε μέσα στο Ευρωσύνταγμα το πιο αντιδραστικό άρθρο: «Η ρήτρα αλληλεγγύης». Δηλαδή, το δικαίωμα της επέμβασης των κατασταλτικών και στρατιωτικών μηχανισμών της ΕΕ σε μια χώρα μόνο με την υποψία περί... τρομοκρατίας.

Ουσιαστικά, η ΕΕ θωρακίζεται, το ευρωμονοπωλιακό κεφάλαιο θωρακίζεται, γιατί γνωρίζει ότι οι αντιδραστικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές του θα ξεσηκώσουν ακόμα περισσότερο το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Βέβαια, οι στρατιές των ανέργων, των εξαθλιωμένων, όλοι όσοι γνώρισαν την ανισότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να εξαπατηθούν από τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αναγνωρίσουν πίσω από τις κορόνες και τις «ωραίες λέξεις» την τραγική πραγματικότητα. Ο ευρωμονόδρομος που προτείνει και υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και στο άμεσο μέλλον στην εξάλειψη των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Γι' αυτό και στις ευρωεκλογές ο λαός πρέπει με την ψήφο του να συρρικνώσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ όπως και τη ΝΔ, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Γιατί έτσι ενισχύει τα συμφέροντά του κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου στην Ελλάδα, κόντρα στην ΕΕ, ενισχύει τον αγώνα του για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, αγώνας που συνδέεται με την απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ, με την αποδέσμευση απ' αυτήν, για να δημιουργηθεί ο πόλος συνεργασίας των λαών στην Ευρώπη.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ