ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη
  • Η μεγάλη Πορεία Ειρήνης ξεκινάει σήμερα, στις 8 π.μ., από τον Τύμβο του Μαραθώνα
  • Στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια, ο τερματισμός, όπου θα δοθεί συναυλία

Κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή, 9 του Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης, που διοργανώνει όλη την τελευταία περίοδο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Κορωνίδα των εκδηλώσεων αποτελεί η σημερινή μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες μαζικοί φορείς από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οπως αναφέρει και η διακήρυξη των διοργανωτών, «εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η αγωνιώδης λαϊκή κραυγή κατά του πολέμου, της πείνας, της φτώχειας, της επίθεσης στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η γενικευμένη αντίθεση στο "δίκαιο του ισχυρού", που προσπαθεί να στεριώσει ο ιμπεριαλισμός, επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας και τη συσπείρωση - αναμέτρησή μας με τις δυνάμεις που επιχειρούν να φυλακίσουν με τρόμο τα όνειρα και τη θέληση των λαών για ένα δίκαιο κόσμο.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που φέρνουν τη σφραγίδα της κυρίαρχης αντίληψης, που μετρά τα πάντα με το κέρδος, που καταγράφει σαν εμπορεύματα τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι ο Αθλητισμός, η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Εργασία, το δικαίωμα, δηλαδή, στη ζωή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμπίπτουν με την όξυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια κάτω από το βάρος των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Με την προσπάθεια βίαιης επιβολής, από ΝΑΤΟ και ΕΕ, της διχοτόμησης της Κύπρου με το "σχέδιο Ανάν".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από πεδίο ευγενικής άμιλλας, οδηγήθηκαν σε πεδίο ανταγωνισμού εταιριών για να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι αθλητές υποχρεώνονται να συρθούν στις εταιρίες για να μπορέσουν να αγωνιστούν.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει για τα Ολυμπιακά έργα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδίζουν τεράστια ποσά και απαιτούν περισσότερα, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα εργατών αυξάνονται.

Το αίμα των λαών στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν ρέει καθημερινά και οι υπαίτιες κυβερνήσεις μιλούν για ειρήνη. Υπογράφονται συμφωνίες Ολυμπιακής εκεχειρίας και την ίδια στιγμή εξυφαίνονται σχέδια νέων πολέμων, μπαίνουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες, όπως το ΝΑΤΟ και ο Ευρωστρατός.

Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και της ασφάλειας, χτίζεται ένα κράτος ακόμα πιο αντιδραστικό. Τα δημοκρατικά δικαιώματα υπονομεύονται και καταργούνται, στο όνομα της ασφάλειας από την "τρομοκρατία". Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές, μας υπόσχονται "προστασία". Ποιος, όμως, προστατεύει τον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται τη βάρβαρη και συνεχώς οξυνόμενη επίθεση των Ισραηλινών; Πόσο προστατεύει το ΝΑΤΟ την ειρήνη στο Κόσσοβο; Ποιος εγγυάται ότι το ΝΑΤΟ θα εξασφαλίσει την προστασία των Αγώνων, όταν εκεί που βρίσκεται όχι μόνο ασφάλεια δεν επικρατεί, αλλά αποσταθεροποίηση και πόλεμος; Από το ΝΑΤΟ, που κάλεσε η κυβέρνηση να μας "προστατέψει", ποιος θα μας προστατέψει; Από πότε ο λύκος φυλάει τα πρόβατα;

Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχουν, δρουν, αντιστέκονται και αγωνίζονται και οι λαοί με τις δικές τους αξίες, το δικό τους πολιτισμό. Τα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς εξακολουθούν να είναι ζωντανά, πέρα και κόντρα στις επιδιώξεις των πολυεθνικών εταιριών.

Η 9η Μάη είναι η Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η μέρα που μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί, μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους, έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι λαοί σε μια σειρά χώρες -Κύπρος, Βενεζουέλα, Κούβα, Συρία, Κορέα κλπ. - απειλούνται κι εκβιάζονται από τους ιμπεριαλιστές να σκύψουν το κεφάλι, απαιτείται ένταση της δράσης σε εθνικό επίπεδο και συντονισμός της πάλης σε διεθνή κλίμακα. Καμιά προοπτική δεν υπάρχει για τους λαούς μέσα στη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων».

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα καταλήξει στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα ακολουθήσουν δημοτικοί χοροί και συναυλία.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας είναι το παρακάτω:

- 8.00: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή

- 8.30: Εκκίνηση Πορείας

- 9.30: Νέα Μάκρη. Στάση - Εκδήλωση

- 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας. Στάση - Εκδήλωση

- 13.30: Πικέρμι. Στάση - Εκδήλωση - Ξεκούραση

- 15.30: Παλλήνη. Στάση - Εκδήλωση

- 17.30: Αγία Παρασκευή. Στάση - Εκδήλωση

- 19.30: Προπύλαια, Τερματισμός της Πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία. Παραδοσιακοί χοροί.

Πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή

Για τη συμμετοχή όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν από το πρωί, ορισμένες επιτροπές Ειρήνης δρομολογούν πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή. Συγκεκριμένα:

- Κοκκινιά, στις 3 μ.μ. θα αναχωρήσει πούλμαν για την Αγία Παρασκευή από το γήπεδο της Νεάπολης, με ενδιάμεσες στάσεις την πλατεία Αγίου Νικολάου, το Περιβολάκι, την πλατεία Παιδικής Στέγης και το Κρατικό Νίκαιας.

- Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73 - δίπλα στο DIA), στις 2 μ.μ., με στάση στα Ταμπούρια (μπροστά στην Εθνική Τράπεζα) και στη Δραπετσώνα (Κανελλοπούλου - στάση Εφραιμίδη).

- Καλλιθέα, στις 4 μ.μ. από την πλατεία Δαβάκη.

- Ζωγράφου, στις 2.45 μ.μ. από πλατεία Κύπρου και στις 3 μ.μ. από πλατεία Γαρδένιας για Παλλήνη.

- Καισαριανή, στις 4 μ.μ από την πλατεία της πόλης.

Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η θέση και ο ρόλος της ΕΕ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας"», τη Δευτέρα 17 Μάη, στις 6μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη 2004 θα παρουσιάσει η ΚΕ του Κόμματος την Πέμπτη 13 Μάη, ώρα 12 το μεσημέρι, στο εκλογικό κέντρο της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους γωνία, 1ος όροφος).

Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου θα γίνει από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα σε Βόλο και Καρδίτσα

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλία. Σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Και στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ