ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιξιάτικος πυρετός

Ενας αντιαπεργός προσπαθεί να παρεμποδίσει τη μαχητική εκδήλωση εργατών Τύπου στο Οσλο

Associated Press

Ενας αντιαπεργός προσπαθεί να παρεμποδίσει τη μαχητική εκδήλωση εργατών Τύπου στο Οσλο
ΟΣΛΟ - ΡΩΜΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Από το βορρά και την παγωμένη και αραιοκατοικημένη Νορβηγία, ως τη Μεσόγειο που εισέρχεται πια για τα καλά στις υψηλές θερμοκρασίες, ένας απεργιακός άνεμος φυσά και παρασέρνει.

Στη Νορβηγία, με συγκεκριμένη διαμορφωμένη πρόταση σε σχέση με τα αιτήματά τους και τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με τη στήριξη και τη μαχητικότητα περίπου 85.000 απεργών που εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων και ακόμη περίπου 20.000 να είναι έτοιμοι να προσθέσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το απεργιακό κύμα, άρχισαν χτες οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Μπροστά στη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα των απεργών έδειξε κατά το Σαββατοκύριακο περισσή βιάση. Από την πραγματική «χιονοστιβάδα» - τη μορφή που έλαβε η απεργιακή κινητοποίηση - προσπαθούν να αποφύγουν το χειρότερο, καθώς ήδη έλαβε τέτοιες διαστάσεις, που μεταμορφώνεται στη μεγαλύτερη εργατική σύγκρουση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Ετσι, η εργοδοσία προσήλθε χθες στις διαπραγματεύσεις, διαλλακτική προς την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων της Νορβηγίας, για να διαπραγματευτεί την πρόταση στην οποία κατέληξαν οι συνελεύσεις των 27 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι μέλη της Συνομοσπονδίας.

Προσδοκούν... τερματισμό

Η πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ένα «ευτυχές τέλος» είναι μάλλον λίγες, καθώς η πρόταση στην οποία κατέληξαν και κατέθεσαν οι εργαζόμενοι μάλλον απέχει παρασάγγας από την πρόταση που είχαν καταλήξει από κοινού, η νορβηγική κυβέρνηση, η Συνομοσπονδία Νορβηγών Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων και η ηγεσία της LO και η οποία προέβλεπε αυξήσεις 3,5 έως 4% στις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων και μία ακόμη πέμπτη εβδομάδα διακοπών επί πληρωμή, αρχής γενομένης από το 2001. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων κατά τις γενικές συνελεύσεις των Συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή σε πανορβηγικό επίπεδο, αποφασίζοντας παράλληλα την κάθοδο σε απεργιακή κινητοποίηση. Αντίθετα, στην πρόταση που κατατέθηκε χτες προς διαπραγμάτευση, οι εργαζόμενοι ζητούν ενιαία για όλους τους κλάδους αύξηση 4 νορβηγικών κορονών στο ωρομίσθιο ποσό που ανεβάζει στο περίπου 5% την αύξηση στις αποδοχές, όπως ανέφερε χτες το νορβηγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NRK. Επίσης όσον αφορά την πέμπτη εβδομάδα διακοπών, η πρόταση θέτει πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, αντί του αόριστου, κάποτε το 2001.

Πάντως, και οι δύο πλευρές προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την ευχή «η σύγκρουση αυτή να έχει ένα γρήγορο τέλος». Η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και της εργοδοσίας είναι έκδηλη, καθώς από αύριο -σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις- 20.000 επιπλέον εργαζόμενοι θα κατέβουν και αυτοί σε απεργία, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθει σε 102.119, αριθμός λίγο μικρότερος από τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που είχε παραλύσει τη χώρα το 1921.

Και... μεσογειακός γύρος

Μία ακόμη σειρά απεργιών ξεκινούν εκ νέου και αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία, όσον αφορά τον τομέα των συγκοινωνιών. Οι στάσεις εργασίας θα ξεκινήσουν από σήμερα στα βενζινάδικα, τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και αστικές συγκοινωνίες. Πρόκειται για τον τελευταίο γύρο των απεργιών αυτών που έχουν ξεκινήσει σταδιακά προ διμήνου με αιτήματα κατά κλάδο. όπως κυβερνητικά απορρυθμιστικά μέτρα, ωράρια εργασίας, αλλά και συνολικά τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τέλος, στην Πορτογαλία, οι δημόσιοι υπάλληλοι - γιατρών, δικαστικών και δασκάλων συμπεριλαμβανομένων - θα κατέλθουν σε 24ωρη απεργία, σήμερα Τρίτη απαιτώντας μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών σε σύγκριση με το 2,5% που περιέχει η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τη στιγμή που μέρος των 600.000 απεργών θα παίρνουν μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πορτογαλική πρωτεύουσα, σε απεργία θα βρίσκονται ήδη και οι εργαζόμενοι στο μετρό και τα λεωφορεία θα απέχουν από τις εργασίες τους, συμμετέχοντας και αυτοί στη μονοήμερη κινητοποίηση.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ δηλώνει πρόθυμος να αφοπλιστεί

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Νέα διέξοδος στο αδιέξοδο. Ο λόγος για την ειρηνευτική συμφωνία που έκλεισε τα δύο της χρόνια... αλλά δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μπουσουλίσει!

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις από τρεις κυβερνήσεις - ΗΠΑ, Βρετανία και Ιρλανδία - και υπόγειες διαβουλεύσεις όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής να αποκαταστήσουν τους πολιτικούς θεσμούς, με την προϋπόθεση πως τα πολιτικά κόμματα θα δεσμευτούν με τη σειρά τους σε ορισμένα ζητήματα και ανακοίνωσαν παράλληλα ότι η οριστική συμφωνία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2001.

Το αγκάθι του «αφοπλισμού» λύθηκε και αυτό ως διά μαγείας καθώς το Σάββατο ο ΙΡΑ δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει στο επόμενο χρονικό διάστημα τον αφοπλισμό του. Εκμεταλλευόμενοι τις καλές προθέσεις που δείχνει το «άτακτο παιδί», δύο διεθνείς επόπτες για τον αφοπλισμό θα είναι στο Μπέλφαστ την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για τον Φιλανδό πρώην Πρόεδρο, Μάρτι Αχτισαάρι, και τον Νοτιοαφρικανό πρώην Γενικό Γραμματέα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόζα, που η αποστολή τους συνίσταται στην επιθεώρηση οπλοστασίων του ΙRΑ, όπως ανακοίνωσε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Πέτερ Μάντελσον, με δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα «καλά» μαντάτα σταματούν εδώ, καθώς ο ηγέτης του κύριου Προτεσταντικού Κόμματος του Ολστερ, των Ενωτικών Προτεσταντών, Ντέιβιντ Τριμπλ, για άλλη μια φορά φάνηκε επιφυλακτικός, τόσο απέναντι στο νέο παράρτημα της «Ειρηνευτικής Συμφωνίας» όσο και απέναντι στην ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ότι σύντομα θα αρχίσει να αφοπλίζεται. «Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ζητημάτων προς επίλυση» και γι' αυτό το κόμμα του θα αποφασίσει στην ολομέλειά του στις 20 του Μάη αν αποδέχεται τους νέους όρους και αν τελικά θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση...

ΑΛΒΑΝΙΑ
«Μυστηριώδης» δολοφονία Ισπανού υπαλλήλου του USAID

ΤΙΡΑΝΑ.- Ισπανός υπήκοος που εργαζόταν στην αποστολή της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) στην Αλβανία βρέθηκε χθες δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στα Τίρανα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δολοφονηθείς ονομαζόταν Χοακίν Μπ. Μπερνάρντο και ήταν 43 ετών. Η ακριβής καταγωγή του δεν έγινε γνωστή.

Ο Μπερνάρντο βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, πνιγμένος με μια πετσέτα, σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Associated Press. Ούτε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ούτε η αστυνομία των Τιράνων έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για τη δολοφονία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα μέσα ενημέρωσης, οι αρχές απομάκρυναν τη σορό του θύματος και διερευνούσαν χθες το απόγευμα τον τόπο του εγκλήματος.

Δε δόθηκε καμία επίσημη εκδοχή σε ό,τι αφορά τα κίνητρα ή υπόπτους για τη δολοφονία. Ο Μπερνάρντο εργαζόταν για τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Εκλογικά Συστήματα, και είχε προσληφθεί με σύμβαση από το USAID για να προετοιμάσει διαφημιστικά μηνύματα, προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί πολίτες να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

ΙΝΔΙΑ
«Εφυγε» κομμουνιστής ηγέτης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ο Μπενόι Κρίσνα Τσόντουρι, ιστορικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος και πρωταγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα και των εργατικών αγώνων στη συνέχεια στην Ινδία, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή.

Σε εκτενή σχετική ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) αναφέρει ότι ο γεννημένος την 15η Γενάρη του 1911 πολιτικός υπήρξε από τα νεανικά του χρόνια μαχητής: Στα 16 του ήταν ήδη διακεκριμένος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ινδίας, όντας στέλεχος της οργάνωσης «Τζουγκαντάρ». Πέρασε πάνω από 12 χρόνια της ζωής του στις φυλακές των Βρετανών αποικιοκρατών και της κυβέρνησης του Κογκρέσου -καταδικάστηκε, μεταξύ άλλων, και στην περίφημη υπόθεση του Μπίρμπουμ το 1933. Δεν παραιτήθηκε όμως: Συνέχισε μετά την αποφυλάκισή του, πρωταγωνιστώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Συνέχισε να δρα παράνομα έως το 1942, όταν το κόμμα έγινε νόμιμο. Οταν τέθηκε και πάλι εκτός νόμου, το 1948, άρχισε και πάλι παράνομη δράση. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ενιαίου ΚΚ Ινδίας από το 1939 ως το 1949. Από το 1952 βρέθηκε στη Βουλή της χώρας του, ενώ τη δεκαετία του '60 σταθμός στην πολιτική του δράση μπορεί να χαρακτηριστεί η ίδρυση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού). Υπήρξε, επίσης, μέλος κυβερνήσεων συνασπισμού, του Ηνωμένου Μετώπου.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) ανακοίνωσε ότι πενθεί για τη φυγή του από τη ζωή και επέδωσε συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Τσόντουρι, που είναι δωρητής οργάνων, θα κηδευτεί σήμερα, 9 Μάη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σιγή διαμαρτυρίας, σιγή και από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Με ολιγόλεπτες σιωπηλές διαμαρτυρίες και τήρηση σιγής εξέφρασαν χιλιάδες Ισπανοί πολίτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χοσέ Λούις Λόπες ντε λα Κάγιε. Ο πολιτικός αναλυτής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ελ Μούντο» είχε, επανειλημμένως, ταχθεί κατά των αιτημάτων της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και των τακτικών επιλογών της, και αυτός εκτιμάται, από τις ισπανικές αρχές, ότι είναι και ο λόγος της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε, την Κυριακή, έξω από το σπίτι του, στην πόλη Αντοέν, κοντά στο βασκικό λιμάνι Σαν Σεμπαστιάν.

Η ίδια η ΕΤΑ δεν έχει προχωρήσει σε ανάληψη ευθύνης, ενώ το πολιτικό της σκέλος Ερι Μπατασούνα, αλλά και η περιφερειακή κυβέρνηση των Βάσκων συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποτροπιασμού, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με σχόλια αναλυτών, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο πολιτικό και στο στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης. Εκ μέρους της ΕΤΑ πήρε την πρωτοβουλία να «μιλήσει», η οργάνωση Εουσκάλ Εριταρόκ, που πρόσκειται σε αυτήν, τονίζοντας ότι «ίσως είναι μια πράξη καταδίκης της χειραγώγησης που ασκούν τα ΜΜΕ στην κοινή γνώμη σχετικά με το πρόβλημα των Βάσκων» και συμπληρώνοντας ότι «ο θάνατος του όποιου ανθρώπου είναι λυπηρός, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ