ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασιστικά στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε προχτές η κεντρική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο Νησί της Επανάστασης

Κατάθεση ψυχής, προς την ανυπότακτη σοσιαλιστική Κούβα, ρητή υπόσχεση για αγώνα «μέχρι την τελική νίκη» και ηχηρό μήνυμα ότι το μέλλον του κόσμου δεν είναι ο καπιταλισμός «είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», ήταν αυτά που έζησε την Κυριακή το πρωί η Νίκαια και ο απόηχός τους απλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο χώρος της Μηχανικής Καλλιέργειας κατακλύστηκε από εργάτες, νεολαίους, ανθρώπους του μόχθου και των λαϊκών στρωμάτων, που κατέφτασαν εκεί από κάθε γωνιά της Αθήνας και του Πειραιά, για να συμμετέχουν στην κεντρική εκδήλωση για την υπεράσπιση του λαού της σοσιαλιστικής Κούβας. Υψώθηκε το πανίσχυρο όπλο της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται, με την πεποίθηση και την αποφασιστικότητα πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Ξεχύθηκε η «φωνή του λαού»: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη», «ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μυριόστομα τα συνθήματα, αμέτρητες οι σημαίες που ανέμιζαν υψωμένες από τα χέρια χιλιάδων νεολαίων, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Ο πολυχώρος, αλλά και ολόκληρη η Νίκαια είχε ντυθεί με τα γιορτινά χρώματα της επανάστασης και της φιλίας των λαών, για να καλωσορίσουν την αντιπροσωπεία της κουβανικής κυβέρνησης με επικεφαλής την κόρη του θρυλικού Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων αλληλεγγύης που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα, που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ.

Και ο χώρος της εκδήλωσης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η πόλη της Νίκαιας αποτελεί σύμβολο αντίστασης και αγώνων για την ειρήνη την εθνική ανεξαρτησία, το σοσιαλισμό. «Από την Κοκκινιά του Μπλόκου, την Κοκκινιά της Αντίστασης - όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, ανοίγοντας την εκδήλωση - χαιρετίζουμε την ανυπότακτη Κούβα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με ξεχωριστό τρόπο, γιατί είναι ξεχωριστό κομμάτι αλληλεγγύης και διεθνισμού όπου χρειάζεται. Γιατί είναι κομμάτι της ψυχής μας».

Δείγμα των μεγαλειωδών αγώνων του κουβανικού λαού για την εδραίωση του σοσιαλισμού, για να χαρακτηριστεί το νησί αυτό ως «Νησί της Επανάστασης» και σήμερα να αποτελεί σύμβολο, έδωσε το βίντεο που προβλήθηκε για τον Τσε Γκεβάρα και την κατάσταση που επικρατούσε πριν την επανάσταση στο νησί.

Το κλίμα φόρτισαν και οι χαιρετισμοί που ακολούθησαν: Του Βαγγέλη Μαχαίρα προέδρου της ΕΕΔΥΕ και επίτιμου προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, του Γιώργου Πέρου μέλους της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Χάρη Παπαμάργαρη, της Μερίνης Στεφανίδη μέλους του προεδρείου της ΟΓΕ και του Νίκου Καρανδρέα αντιπροέδρου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

«Ο ιμπεριαλισμός δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνο ανατρέπεται», ήταν το στίγμα των χαιρετισμών, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θα σταθούν αλληλέγγυοι στον κουβανικό λαό αλλά και σε κάθε λαό που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλισμό.

Θα σταθούν εμπόδιο στην ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης. Εγινε δε σαφές ότι αυτή την περίοδο που η ιμπεριαλιστική απειλή σε βάρος της Κούβας κλιμακώνεται και η ιμπεριαλιστική επίθεση σε βάρος των λαών όπως του Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ απειλείται με όλεθρο και ο λαός του Ιράν, η έκφραση αλληλεγγύης είναι η πιο ισχυρή απάντηση των εργαζομένων, πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι λαοί θα βάλουν φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους ρυθμικούς ήχους της κουβανέζικης μουσικής, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε το κουβανέζικο συγκρότημα «ΜΑΝΟ CUBA».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ